Professor: Usædvanlig svækkelse af minister

GMO: Miljø- og fødevareudvalget ser ud til at kunne få sidste ord i beslutninger om dyrkning af GMO-afgrøder i Danmark. Interessant magtforskydning, mener professor i statskundskab.

Et flertal uden om regeringen har allerede presset den danske regering til at bede om en dansk dyrkningsundtagelse for fire GMO-majs.
Et flertal uden om regeringen har allerede presset den danske regering til at bede om en dansk dyrkningsundtagelse for fire GMO-majs.Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Miljø- og fødevareministeren skal ikke have sidste ord i sager om dyrkning af GMO i Danmark.

Det mener tilsyneladende et flertal af Folketingets partier. Det kom frem på et udvalgsmøde, hvor de tilstedeværende partier gav deres synspunkter mundtligt til kende til et ændringsforslag fremsat fra Enhedslisten.

Forslaget betyder, at Miljø- og Fødevareudvalget i stedet for miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal beslutte, om genmodificerede afgrøder må godkendes til dyrkning i Danmark. Det vil ske på baggrund af en anbefaling fra ministeren.

Og det er bemærkelsesværdigt, mener professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

“Det er faktisk rigtig interessant og usædvanligt helt generelt set,” siger han.

En svag mindretalsregering
Jørgen Grønnegård Christensen føjer til, at det gamle fødevareudvalg, før de to ministerier blev lagt sammen, dog havde et ry for at blande sig i detaljerne.

“Men det som først og fremmest ligger i det her er, at der er en meget svag mindretalsregering, og så kan sådan nogle ting ske. Helt konkret betyder det, at noget man normalt vil betragte som administrative afgørelser på ministerens vegne rykker over i et folketingsudvalg,” siger Jørgen Grønnegård Christensen.

Det er Enhedslisten, der har taget initiativ til at stække miljø- og fødevareministeren. Partiets fødevareordfører Søren Egge Rasmussen glæder sig over den demokratiske styrkelse af beslutningsprocessen.

“Det er en fordel på den måde, at der vil være bedre mulighed for at få en offentlig debat om det i stedet for, at det er en minister, der bag lukkede døre skal finde frem til en konklusion i samarbejde med nogle embedsmænd,” siger Søren Egge Rasmussen. 

En speciel ordning
Miljø- og fødevareudvalget har bedt ministeren om teknisk bistand til at udarbejde ændringsforslaget, der skal sikre, at alle fremtidige GMO-sager skal godkendes af udvalget.

I sit svar til udvalget påpeger Esben Lunde Larsen, at overførsel af beslutningskompetence til udvalget vil høre til sjældenhederne. Det vil normalt være Folketingets Udvalg for Forretningsordnen,
der træffer beslutninger om udvalgenes sagsområder, lyder det i svaret.

Læs hele artiklen på Altinget: fødevarer (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00