Syge ældre bliver dyrere for kommunerne

INDLÆGGELSER: Regeringen vil have kommunerne til at betale en større del af regningen, når ældre og helt små børn indlægges. Til gengæld slipper de billigere for alle andre.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) offentliggør fredag regeringens bud på en ny model for kommunernes medfinansiering af regionerne.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) offentliggør fredag regeringens bud på en ny model for kommunernes medfinansiering af regionerne.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kim Rosenkilde

Kommunerne skal have en større økonomisk gevinst ved at forebygge de mange og ofte gentagende indlæggelser af ældre borgere.

Derfor er regeringen nu parat med en ny model for, hvordan regningen for en indlæggelse skal deles mellem regionerne og kommunerne.

Grundlæggende vil regeringen have kommunerne til at betale mere, når ældre over 65 år og børn under to år indlægges. Til gengæld bliver alle andre indlæggelser billigere for kommunerne.

Det skal sikre kommunerne en solid økonomisk gulerod ved at sætte målrettet ind med forebyggelse mod nogle af de grupper, der trækker allermest på sundhedsvæsenet.

Vi har et system uden effekt, men med betydelige bivirkninger. Nu fjerner man så bivirkningerne.

Jakob Kjellberg
Sundhedsøkonom og professor ved Kora

”Jeg forventer, at udsigten til en kontant gevinst kan motivere kommunerne til at styrke forebyggelsesindsatserne på de områder, hvor de rent faktisk selv kan gøre noget aktivt for at forebygge, at borgerne bliver syge,” siger sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Hos KL er formand Martin Damm (V) godt tilfreds med regeringens løsninger. Flere af regeringens ændringer har KL selv tidligere anbefalet.

”Det her retter op på manglerne ved den nuværende model. Der, hvor vi kan gøre en forskel, kommer vi nu også til at kunne mærke det på økonomien. Det øger jo incitamenterne til at gøre noget," siger Martin Damm.

Skævheder rettes op
Kommunernes betaling til det regionale sundhedsvæsen er gennem årene blevet kritiseret fra flere sider.

Blandt de helt åbenlyse uhensigtsmæssigheder er der peget på, at kommunerne også har skullet betale for indlæggelser i forbindelse med fødsler og børns brækkede arme. Noget, som kommunen helt oplagt enten ingen mulighed eller interesse har i at forebygge.

Med regeringens ændringer vil der blive rettet op på en grundlæggende skævhed i systemet, mener Kjeld Møller Pedersen, sundhedsøkonom og professor ved Syddansk Universitet.

”Det er helt klart et fremskridt at målrette modellen mod særligt de ældre. Det er jo dem og ikke så meget de yngre aldersgruppe, kommunerne har mulighed for at gøre en forskel i forhold til,” siger Kjeld Møller Pedersen, der dog mener, at man helt burde afskaffe ordningen eller gennemtænke den mere grundigt.

Læs hale artiklen på Altinget: kommunal (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Dokumentation

Regeringens følger op på økonomiaftaler

Regeringens forslag om at omlægge den kommunale medfinansiering af regionerne kommer i kølvandet på aftalerne om kommunernes og regionernes økonomi for 2016.

Af aftalen om kommunernes økonomi fremgår blandt andet:

"På baggrund af en evaluering af ordningen gennemført i foråret 2015 er regeringen, KL og Danske Regioner enige om, at en ændret medfinansiering skal fjerne mulige incitamentsvirkninger i regionerne, ligesom den kommunale efterreguleringsmekanisme justeres med fokus på større sammenhæng mellem afregning og eventuel tilbagebetaling."

"Der er samtidig enighed om, at der bør arbejdes med en yderligere kortlægning af fordele og ulemper ved mulige modeller for at differentiere medfinansieringen, så den målrettes de grupper af borgere, hvor kommunerne har størst mulighed for at påvirke indlæggelser. I den forbindelse vurderes mulighederne for øget gennemsigtighed i afregningen mellem de enkelte regioner og kommuner.”


Aftale om regionernes økonomi for 2016:

"På baggrund af en evaluering af ordningen gennemført i foråret 2015 er regeringen og Danske Regioner enige om, at en ændret medfinansiering skal fjerne mulige incitamentsvirkninger i regionerne, der kan påvirke den marginale aktivitet, og samtidig håndtere de byrdefordelingsmæssige konsekvenser."

"Der er endvidere enighed om, at der bør arbejdes med en yderligere kortlægning af fordele og ulemper ved mulige modeller for at differentiere medfinansieringen målrettet afgrænsede grupper af borgere. ”

Kilde: Sundhedsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kjeld Møller Pedersen

Professor emeritus, Økonomisk Institut, Syddansk Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1974)

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00