Hver femte vil ikke med til provinsen

FIK DU LÆST: Mindst 131 medarbejdere under Miljø- og Fødevareministeriet flytter ikke med de statslige arbejdspladser ud af København. Hårdest ramt er Energiklagenævnet, hvor ingen flytter med, og Natur- og Miljøklagenævnet, hvor over halvdelen af medarbejderne har sagt op. (Bragt første gang i april 2016)

Foto: Colourbox
Frederik Tillitz

Opsigelser og interne rokeringer hagler ned over Miljø- og Fødevareministeriets udflytningsramte institutioner.

En rundspørge, som Altinget har foretaget blandt de berørte styrelser og nævn, viser, at medarbejdere, der forlader deres stilling på grund af udflytningen, er oppe på 131. Det er selvom ingen af institutionerne har gennemført hele udflytningen endnu.

I alt skal 666 medarbejdere i ministeriet flyttes ud af København, og dermed har en femtedel allerede sagt nej til at flytte med.

I Venstre vil man ikke kommentere de konkrete tal, men partiet ser ingen grund til at gå i panik.

Det er meget svært at forestille sig, at der ikke vil være forringelser i de berørte institutioner, når der er færre hænder og hjerner til at løse opgaverne. Samtidig er der en masse viden og erfaring, der går tabt i den her processen

Sara Vergo
Formand for offentligt ansatte i Djøf

”Jeg maner til ro og besindighed, og samtidig beder jeg om at lade processen gå sin gang. Så plejer slutresultatet at falde fornuftigt nok ud,” siger Erling Bonnesen, miljøordfører for Venstre.

Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, Energiklagenævnet, NaturErhvervsstyrelsen, Natur- og Miljøklagenævnet og Klagecenter for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri er de institutioner i Miljø- og Fødevareministeriet, der er berørt af udflytningen.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ønsker ikke at kommentere på antallet af medarbejdere, der ikke flytter med.

Klagenævn er særligt ramt
I Energiklagenævnet flytter ingen af de oprindelige medarbejdere med til Viborg. Af de syv medarbejdere, der begynder i arbejde i 2017 har ingen været ansat i nævnet før udflytningen blev annonceret.

Der er dermed sket en 100 procent medarbejderudskiftning på grund af udflytningen, oplyser nævnet.

Også Natur- og Miljøklagenævnet er hårdt ramt. Selvom den endelige udflytning til Viborg også først finder sted i 2017, har 41 medarbejdere allerede sagt deres stillinger op.

En medarbejderflugt, man allerede nu ved vil påvirke kvaliteten af nævnets arbejde og dets sagsbehandlingstid.

I Klagecenter for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, der også rejser med til Viborg, har ingen sagt deres stillinger op.

Styrelserne bløder også
I NaturErhvervsstyrelsen har 40 medarbejdere valgt at sige deres stillinger op i stedet for at tage til Augustenborg og Tønder i Sønderjylland. Det er dog ud af 380 arbejdspladser, der bliver udflyttet.

Derudover har 19 ud af 103 medarbejdere i Naturstyrelsen valgt ikke at flytte med styrelsen. Af de 15 medarbejdere fra Naturstyrelsen, der flyttede til Kystdirektoratet, valgte én af flytte med.

Og for Miljøstyrelsen gælder det, at 13 ud af 61 ikke flytter med til Slagelse. 

Djøf: Medarbejderflugt undrer os ikke
I Djøf undrer man sig ikke over, at medarbejdere ikke flytter med til provinsen. Sara Vergo, formand for offentligt ansatte i Djøf, frygter for, at medarbejderflugten kommer til at gå ud over det faglige arbejde.

”Det er meget svært at forestille sig, at der ikke vil være forringelser i de berørte institutioner, når der er færre hænder og hjerner til at løse opgaverne. Samtidig er der en masse viden og erfaring, der går tabt i den her proces,” siger hun.

Samtidig pointerer Sara Vergo, at det heller ikke er optimale arbejdsbetingelser for de medarbejdere, der faktisk flytter med. En faktor, der kan være med til at få endnu flere til at sige deres stillinger op.

”Det er ikke særligt sjovt for dem, der er tilbage. Man befinder sig på en skude, der er ved at synke, og samtidig bliver man overbebyrdet,” siger hun.

De fleste nævn og styrelser i Miljø- og Fødevareministeriet flytter først endeligt ud i 2017, og der er derfor en risiko for, at det endelige antal medarbejdere, der ikke flytter med deres arbejdspladser, kan blive højere.

Dokumentation

De flytter ikke med:

Dele af NaturErhvervstyrelsen til Sønderborg og Tønder: 40 ud af 390 arbejdspladser.

Naturstyrelsen til Randbøl: 19 ud af 103 arbejdspladser.

Naturstyrelsens til Kystdirektoratet i Lemvig: 14 ud af 15 arbejdspladser.

Dele af Miljøstyrelsen til Slagelse: 13 ud af 61 arbejdspladser.

Natur- og Miljøklagenævnet
til Viborg: 41 ud af 80 arbejdspladser.

Klagecenter for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri til Viborg: 0 ud af 10 arbejdspladser.

Energiklagenævnet til Viborg: 4 ud af 7 arbejdspladser (kun fire var ansat, da udflytningen blev annonceret).


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

0:000:00