Tidligere ingeniørformand: Kortsigtet politik skader Danmark

FIK DU LÆST: Ingeniørforeningens formand Frida Frost sender en bredside afsted mod Christiansborg, inden hun træder til side efter seks år i spidsen for ingeniørerne. Politisk stoleleg smadrer dansk forsknings- og uddannelsespolitik, lyder kritikken. (Bragt første gang i maj 2016)

Frida Frost træder på lørdag tilbage fra posten som formand for de nu over 100.000 ingeniører i IDA. Hun giver en opsang til politikerne på Christiansborg som afsked. <br>
Frida Frost træder på lørdag tilbage fra posten som formand for de nu over 100.000 ingeniører i IDA. Hun giver en opsang til politikerne på Christiansborg som afsked.
Foto: Steen Brogaard/IDA
Mads Bang

”Fem forskningsministre. Fire uddannelsesministre. Og fem erhvervsministre.”

Frida Frost, ingeniørforeningens formand, gør status efter seks år som formand for de nu mere end 100.000 medlemmer i IDA. Og optællingen af ministre er ikke ment som en ros. Ministerskift er med til at hæmme dansk forsknings- og uddannelsespolitik, lyder det.

”Man kan godt blive frustreret. Det smadrer planerne, og vi skal begynde forfra hele tiden. De fleste af ministrene har faktisk set den teknologiske udvikling, som vi taler om, men så kommer der en ny minister, og så starter vi forfra,” siger Frida Frost.

Hvis der skal satses mere markant på at styrke både den tekniske og naturvidenskabelige forskning og øge optaget på ingeniøruddannelserne, så kræver det ifølge Frida Frost helt anderledes vedholdenhed.

Fakta
Blå bog
f. 1971, Hjørring
Job og tillidshverv
  • 1999-2002 Konsulent hos Grontmij
  • 2002-2007 Sekretariatschef ARC
  • 2007 Specialist hos Bane Danmark
  • 2008-2012 Ejer af Enerkom
  • 2010-2016 Formand Ingeniørforeningen, IDA

Uddannelse
  • 1999, Cand.polyt. DTU

Frida Frost er gift og har tre piger.

”Vi skal tænke langsigtet og have en bred politisk enighed. For selv om vi både taler med regeringen og oppositionen, så er der brug for en indsats, der er uafhængig af regeringsskift,” siger hun og forstsætter:

”Jeg savner, at politikerne prioriterer og tager ansvar. Du kan jo se på den nuværende regering, som har sagt nogle af de rigtige ting, for eksempel ved at Lars Løkke for nylig offentligt meddelte, at regeringen vil drøfte en dansk teknologipagt efter hollandsk forbillede. Men samtidig laver regeringen grønthøsterbesparelser, som rammer bredt.”

De fleste af ministrene har faktisk set den teknologiske udvikling, som vi taler om, men så kommer der en ny minister, og så starter vi forfra.

Frida Frost nævner som eksempel, at SDU for nyligt meldte ud, at universitetet lukker seks studieretninger, som er teknologisk funderede.

”Det er den forkerte retning,” siger Frida Frost.

De 14.000 og ambitionerne
IDA har i Frida Frosts formandstid igen og igen slået til lyd for mere naturvidenskabelig og teknisk forskning og uddannelse i Danmark. Blandt andet har IDA sammen med DI lavet en prognose, som viser, at der kommer til at mangle omkring 14.000 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater på det danske arbejdsmarked i 2025.

Frida Frost peger på, at det bliver svært at nå, selv med meget markante stigninger i optaget. Hun så dog gerne de danske politikere gå mere ambitiøst til opgaven, end de gør i dag.

”Jeg kan bare konstatere, at andre lande laver langt større politiske satsninger på det teknologiske felt,” siger Frida Frost.

Ingeniørformanden mener blandt andet, at det er nødvendigt med et opgør med den måde, midlerne bliver fordelt på.

”Hvis du ikke går ind og øremærker penge, så bliver det ikke en central prioritering,” siger Frida Frost, som mener, at der skal flere penge til strategisk forskning.

Men ikke engang Innovationsfonden har haft den effekt, Frida Frost efterspørger.

”Her kunne man direkte prioritere noget, men Innovationsfonden er jo også blevet beskåret,” siger hun.

Fremtid i centrum
På lørdag er det skiftedag, når repræsentantskabet i IDA vælger en ny formand for foreningen. Frida Frost fremhæver selv det langsigtede arbejde med at ændre opfattelsen af ingeniørfaget og uddannelserne blandt unge i Engineer the Future som det, hun er mest stolt af i sin formandstid.

”Da jeg blev valgt, ville jeg gerne arbejde med vores identitet som ingeniører,” fortæller Frida Frost og forklarer, at kampagnen Engineer the Future har alle de store universiteter, relevante organisationer og 40 virksomheder ombord

”Vi kan måle, at det begynder at virke, blandt andet i forhold til hvor mange, der vil overveje at tage en ingeniøruddannelse,” siger Frida Frost.

Tilbage i Akademikerne
I løbet af Frida Frosts periode som formand har IDA meldt sig ind i hovedorganisationen Akademikerne igen.

En stor del af de politiske budskaber, IDA har på forsknings- og uddannelsesområdet, handler om at prioritere midler til det naturvidenskabelige og tekniske område, hvilket der ikke nødvendigvis er enighed om hele vejen rundt blandt Akademikernes medlemsorganisationer.

Alligevel mener Frida Frost, at der er masser af fælles holdninger og ikke mindst offentlige overenskomster, som gør, at IDA hører naturligt hjemme i Akademikerne.

”Der er mange fælles politikområder, for eksempel arbejdsmarkedspolitik, som vi kan være fælles om, og rent principielt synes jeg, at vi bør arbejde sammen, når vi har en fælles kerne, vi kan være enige om,” siger Frida Frost.

Hun så stadig gerne, at Akademikerne fik en stærkere profil i forhold til det private arbejdsmarked.

"Jeg havde gerne set, at man påtog sig en mere erhvervsrettet orientering, da akademikere i høj grad medvirker til øget vækst, men der er Akademikerne som organisation stadig tung på profiler, som kommer fra den offentlige del," siger Frida Frost.

Frida Frost ved endnu ikke, hvad hun nu skal.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frida Frost

Innovationschef, DTU Vind og Energisystemer, Leder af PowerLabDK, DTU, Bestyrelsesformand for Experimentarium
Digital Technologies for Business Transformation (CBS, 2021), Cand.polyt. (DTU 1999), prof. bestyrelsesuddannelse (Insead 2012), executive program (Singularity University 2012), G2 Governance & Strategy (Wharton School 2014),

0:000:00