Bo Smith: Embedsmænd skal hjælpe politikere af med politikerleden

FIK DU LÆST: Embedsmænd og politikere har fælles interesse i at sikre, at befolkningen kan forstå, hvad der sker på Christiansborg. Manglende åbenhed om det faglige grundlag for politiske beslutniger skaber mistillid til politikerne, mener tidligere departementschef Bo Smith. (Bragt første gang i juni 2016)

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Lise-Lotte Skjoldan

“Embedsmændene skal bistå politikerne i at sørge for, at befolkningen forstår, hvad der foregår i det politiske system.”

Sådan lyder budskabet fra Bo Smith, tidligere departementschef og formand for Bo Smith-udvalget, når han skal pege på, hvilke krav fremtidens embedsmænd kan forvente at blive mødt af.

For Bo Smith mener, det er et stort problem i dagens Danmark, at befolkningen har et forkert billede af, hvordan ministrene og de folkevalgte på Christiansborg udfører deres arbejde. 

“Jeg synes, man kan iagttage en afstand mellem det, der foregår i det politiske maskinrum, når politikerne sidder sammen og indgår brede forlig og løser de problemer, som samfundet stilles over for, og så det billede, befolkningen har af, hvad der foregår i politik,” siger Bo Smith.

Embedsmændene arbejder jo for politikerne, og i sidste instans er det selvfølgelig politikerne, der bestemmer, hvilken grad af åbenhed, der kan og bør være. Men det er i en fælles interesse for politikere og embedsmænd, at der ikke opstår myter.

Bo Smith

Den stigende politikerlede i befolkningen skyldes ifølge Bo Smith den afstand, som han ser mellem, hvad der sker i det politiske maskinrum og folkets opfattelse af politikerne.

“Tilliden til politikerne og for den sags skyld også til embedsmændene er faldende i disse år. Det gælder både på dansk og europæisk niveau. Det er jo tankevækkende, at den udvikling sker, når folks evne til at gennemskue, forstå og acceptere den måde, politikerne arbejder på, åbenbart også er faldende,” siger han.

Befolkningens opfattelse og politikerleden stemmer slet ikke overens med, hvordan det politiske arbejde rent faktisk fungerer, mener Bo Smith. Han understreger, at politikerne efter hans mening gør et godt stykke arbejde på Christiansborg.

“I dansk politik produceres der fortsat en lind strøm af forlig i brede kredse, hvor man adresserer de problemer, vores samfund har. Så kan man være enig eller uenig, men at politikerne arbejder professionelt og seriøst med at blive enige om løsninger, det er en kendsgerning,” siger han.

Grundlag skal åbent frem
Det er altså ikke politikernes eller embedsmændenes måde at arbejde på i det daglige, der skal laves grundlæggende om. Men de to grupper har alligevel en opgave i at sikre, at afstanden mellem beslutningstagerne og borgerne bliver mindre igen.

Det skal ske ved at skabe mere gennemsigtighed og tilgængelighed til de beregninger, vurderinger og analyser, som embedsmændene producerer til politikerne, mener Bo Smith.

“Personligt synes jeg, at svaret er, at der skal være en større åbenhed om det grundlag, de politiske beslutninger træffes på. Befolkningen skal kunne se, hvad politikerne har lagt til grund, når de i maskinrummet har arbejdet sig frem til en løsning i en større eller mindre forligskreds.”

Den tidligere departementschef mener ikke, at befolkningen i dag har gode nok muligheder for at kigge politikernes beslutningsgrundlag nok efter i sømmene.

“Jeg tænker, at det kan være mere åbent. Politikerne og embedsmændene i deres rådgivning burde bestræbe sig på, at det faglige grundlag kommer mere åbent frem og fylder mere i den politiske debat.”

Man vil argumentere maksimalt
Bo Smith har et par forsigtige bud på, hvorfor embedsmændenes faglige arbejde ofte bliver holdt tæt ind til kroppen i centraladministrationen.

“Det er vel et samspil mellem den måde, politikerne og embedsmændene instinktivt vægrer sig ved at åbne for meget op, fordi man er bange for, at så påvirker det forhandlingsmulighederne,” siger han og tilføjer:

“Det er også et spørgsmål om, at man sommetider i bestræbelserne på at argumentere maksimalt for det, man gerne vil, så koncentrerer man sig om at belyse og underbygge sine argumenter og glemmer måske den grundlæggende faglighed.”

Det er dog ikke kun hos embedsmændene og politikerne, ansvaret for den manglende gennemsigtighed skal placeres, mener Bo Smith.

“Jeg er altid varsom med at stille mig til dommer over medierne. De bestemmer jo selv, hvordan de agerer, men jeg synes, at medierne til tider er mere optaget af spinnet og taktikken, end de er af substansen,” siger han.

I sidste instans politikernes ansvar
Selvom Bo Smith selv fremhæver embedsmændenes rolle, når det kommer til at åbne det politiske arbejde op for befolkningen, så lægger han heller ikke skjul på, at embedsmændene ikke kan løfte opgaven alene. På egen hånd er der ikke så meget konkret, embedsværket kan gøre for at øge gennemsigtigheden.

“Det kan de jo kun gøre gennem deres rådgivning. Embedsmændene arbejder jo for politikerne, og i sidste instans er det selvfølgelig politikerne, der bestemmer, hvilken grad af åbenhed, der kan og bør være,” siger Bo Smith og tilføjer:

“Men det er i en fælles interesse for politikere og embedsmænd, at der ikke opstår myter om, hvad der foregår.”

For ligesom politikerne kan have interesse i at mindske politikerleden i befolkningen, kan det også gavne embedsmændene selv, hvis folk får et bedre indblik i det, embedsværket producerer for politikerne.

“Embedsmændene har en klar interesse i, at man kan se, at embedsmændene i Danmark jo sådan set opfatter det som en kerneopgave at bistå politikerne. Både med at finde de løsninger, som flugter med det, politikerne politisk gerne vil, men også at sørge for, at når man så træffer beslutningen, så gør man det på det bedst tænkelige grundlag,” siger Bo Smith.

Indblik i regnemetoder er vejen frem
Bo Smith peger på, at der allerede i nogle ministerier er taget skridt mod mere åbenhed. Som eksempel nævner han Finansministeriet, der på sin hjemmeside har lagt frem, hvilke principper og regnemetoder, ministeriet bruger i sine økonomiske modeller.

Det er netop den slags indblik i det faglige grundlag bag politikken, som Bo Smith gerne vil se mere af.

“Modellerne ligger til grund for den økonomiske politik og danner på mange måder rammerne for det, der foregår i det politiske system. Jeg synes, det er den helt rigtige vej at gå, at man lægger noget, der er så vigtigt, åbent frem og siger: “Det er sådan, vi regner, og det er de forudsætninger, vi har lagt ind.” Og at man i øvrigt også inviterer til, at folk kan kritisere og forholde sig til, om de modeller nu også er i orden,” siger Bo Smith.

Det giver i sidste ende en bedre offentlig debat om såvel de politiske beslutninger som selve fagligheden, der ligger til grund, at sådanne beregninger lægges åbent frem, mener Bo Smith.

“Så kan medierne, befolkningen og eksperterne gå ind i en diskussion om, om det faglige grundlag nu også er i orden, og det kan der være mange meninger om. Men i et samfund som vores bør der være fælles interesse i, at folk har en mulighed for at gennemskue, på hvilket grundlag beslutninger træffes.”

Bo Smith-udvalgets konklusioner og anbefalinger til, hvordan man kan sikre god embedsmandsadfærd, kom i september sidste år. Siden da har Bo Smith holdt over 50 oplæg om rapporten, fortæller han, og rundt omkring i ministerier, regioner og kommuner er anbefalinger blevet diskuteret blandt embedsmændene.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Smith

ESS-chefforhandler, Styrelsen for Forskning og Innovation, formand, RUVU, Det Faglige Råd for National Koordination, fhv. departementschef, Beskæftigelsesministeriet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00