Lunde lytter mere end sin forgænger

FIK DU LÆST: Efter fire måneder på posten er Esben Lunde Larsen som miljø- og fødevareminister lykkedes med at løse hovedopgaven: at genoprette tilliden til Konservative. Sådan lyder vurderingen fra kommentatorer og samarbejdspartnere. (Bragt første gang i juni 2016).

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Frederik TillitzLise-Lotte Skjoldan

Det er næsten fire måneder siden, Esben Lunde Larsen som kulminationen på det, der har været årets største regeringskrise, afløste Eva Kjer Hansen som miljø- og fødevareminister.

Esben Lunde Larsen har som ny minister haft særligt én vigtig opgave at løse: at få politisk ro på miljø- og fødevareområdet og lukke den enorme tillidsgrøft, der var mellem regeringspartiet Venstre og støttepartiet Konservative lige efter krisen om landbrugspakken og Eva Kjer Hansens afgang som minister.

Og den opgave har han løst, som han skulle, mener politisk kommentator for Børsen Helle Ib. Da regeringens naturpakke faldt på plads med opbakning fra de øvrige blå partier, hæftede Helle Ib sig ved, at alle partier – inklusive Konservative – jublede over resultatet.

“Det var påfaldende, så stor glæde, der var i forligskredsen, da de præsenterede den her naturpakke. Alle ordførere i blå blok var så optagede af at rose processen og udtrykke noget, der i hvert fald lignede oprigtig glæde over, at de alle sammen havde fået et eller andet igennem.”

Esben er langt mere åben og lyttende, end den sidste minister var. Han strækker sig nemmere ind mod der, hvor kompromiset skal findes.

Mette Abildgaard
Miljøordfører (K)

Demonteret landbrugspakken
Jarl Cordua, som er borgerlig-liberal kommentator, mener også, at Esben Lunde Larsen har løst den opgave, han blev sat ind på posten for at håndtere.

“Man kan så diskutere, om hans politik er populær i befolkningen. Det er en anden snak. Men han har demonteret den sprængfarlige bombe, som landbrugspakken var. Det var hovedopgaven, og jeg har svært ved at sige, at han kunne have gjort det meget bedre,” siger Jarl Cordua.

Den bedste politik skabes sammen med andre, og derfor har jeg også haft møder med både biodiversitets-forskere og Det Grønne Kontaktudvalg i forbindelse med udarbejdelsen af naturpakken. Jeg lytter gerne og har sjældent en forudfattet mening om andre mennesker.

Esben Lunde Larsen
Miljø- og fødevareminister (V)

Grunden til, at den nye miljø- og fødevareminister har kunnet løfte sin store opgave, skyldes hans anderledes tilgang til samarbejdet med de andre partier på Christiansborg, vurderer Jarl Cordua.

“Flere mener, at Esben Lunde Larsen er mere lyttende end den forrige minister. Han er knap så hugget i beton, hvor Eva Kjer var mere stædig og ufleksibel. Hun knejsede måske lige lovligt med nakken,” siger han.

Sympatisk og imødekommende
Det er ikke kun Helle Ib og Jarl Cordua, som mener, at opgaven med at genoprette tilliden til Konservative er blevet løst af Esben Lunde Larsen. Også i selve partiet er der større tilfredshed med samarbejdet, efter ministeren er blevet skiftet ud. Sådan lyder meldingen fra miljøordfører Mette Abildgaard i hvert fald.

“Esben er langt mere åben og lyttende, end den sidste minister var. Han strækker sig nemmere ind mod der, hvor kompromiset skal findes,” siger hun.

Den nye minister er knap så konfronterende i forhandlinger og går sjældent til modangreb på holdninger, han ikke er enig i, fortæller Mette Abildgaard. I stedet nikker han og siger: “Det er noteret.”

“Det, der er særligt ved Esben, er, at han er utroligt opmærksom – både i forhandlingslokalet og til ordførermøder. Han er meget opmærksom på, hvad man kommer med af signaler,” siger Mette Abildgaard.

En af de andre miljøordførere, som Esben Lunde Larsen har skulle samarbejde med som minister, er Enhedslisten Maria Reumert Gjerding. Hun er ikke imponeret af den miljø- og fødevarepolitik, som han står for, ligesom hun ikke var imponeret af Eva Kjer Hansens politik, da hun var minister. Men Maria Reumert Gjerding mener, at Esben Lunde Larsen har et stærkt karaktertræk:

“På trods af vores dybe uenigheder virker han som en meget sympatisk menneske, der kommer over i folketingssalen og lige får en sludder og en lille snak. Det er et positivt karaktertræk,” siger hun.

Til trods for at Enhedslistens ordfører finder Esben Lunde Larsen sympatisk, så fortæller hun også, at hun føler sig forbigået af ministeren.

“Esben har aldrig inviteret mig med til en forhandling. Jeg har spurgt, om han ikke havde lyst til at invitere mig til en kop kaffe. Det sagde han, at han ville overveje, men jeg har aldrig hørt fra ham,” siger Maria Reumert Gjerding.

Ikke ny på dagsordener
Uden for Christiansborg kan det også mærkes, at det har været vagtskifte i Miljø- og Fødevareministeriet. Præsident for Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen har indtryk af, at den nye minister er mere imødekommende og lyttende end sin forgænger.

“Der er en forskel på ham og Eva Kjer Hansen. Mit indtryk af Eva Kjer Hansen var, at hun havde én dagsorden, og det var at lave landbrugspakken. Hun var simpelthen ikke interesseret i at høre på, hvad vi havde at komme med,” siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Fra erhvervets side er oplevelsen, at ministeren er særdeles lydhør. Direktør i Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup beskriver forholdet til Esben Lunde Larsen som “tæt og tillidsfuldt”.

“Han kom efter Eva Kjer, som mange af vores medlemmer var ærgerlig over gik af, men han har gjort en god figur og givet et godt indtryk samt er vidende og interesseret i området. Han gør det rigtig godt, og vi har et godt samarbejde med ham,” siger hun.

Generelt er begejstringen for Esben Lunde Larsen stor hos Landbrug & Fødevarer. Det kan mærkes, at han går op i landbrugets interesser, slår Karen Hækkerup fast.

“Han har den fordel, at han selv er vokset op og er rundet af landet. Men det er også tydeligt, at det er noget han har fulgt altid. Derfor er han godt nok en ny minister, men han er ikke ny på de dagsordener, som er vigtige for os som erhverv.”

Mindre konfliktpræget
Esben Lunde Larsens baggrund, både når det gælder opvækst og hans tilhørsforhold internt i Venstre, betyder, at han politisk set er gjort af det samme stof som sin forgænger.

“Både Eva Kjer Hansen og Esben Lunde Larsen kommer fra en del af Venstre, som er rundet af landbrugskredse. Han kommer fra en gårdmandsfamilie fuldstændigt som Eva Kjer. Han er en traditionel mand, der absolut deler det etablerede landbrugs syn på verden. Så man må have luppen frem for at se forskel på de to,” siger Jarl Cordua.

Den analyse er Helle Ib enig i.

“Vi har at gøre med to politiske skikkelser, som egentligt ligger meget på linje,” siger hun.

Mens der ikke kan spores store forskelle på de to ministres tilgang til landbrugs- og miljøpolitikken, så mener Helle Ib, at det alligevel gør en forskel, at ministeren er blevet skiftet ud. Dramaet om landbrugspakken i februar gik nemlig hårdt ud over landbrugs- og fødevareerhvervets image, og Esben Lunde Larsen har siden sørget for mere ro på området.

“Erhvervet ønsker sig stabilitet, gerne brede forlig og ikke for mange skænderier i offentligheden om tekniske detaljer. Der kan det godt være, at Esben Lunde kommer til at være en gevinst, fordi han har landet tinget på en mindre konfliktpræget måde end sin forgænger,” siger Helle Ib.

Kornmark og natur
Det store engagement, når det gælder landbrugserhvervets interesser, fortrænger dog hensynene til miljø og natur. Det mener i hvert Ella Maria Bisschop-Larsen, der fremhæver hans kontroversielle udtalelse i DR’s Debatten om, at en kornmark for ham også er natur.

“Han har stor viden inden for fødevaredelen, men det andet har han ikke noget at bidrage med. Blandt andet hans udtalelse om, at en kornmark er natur, eller at man kan flytte rundt på naturen, ligger milevidt fra vores og giver indtrykket af, at han mangler en forkærlighed for naturen,” siger præsidenten for Danmark Naturfredningsforening.

Mette Abildgaard mener derimod ikke, at Esben Lunde Larsens kommentar om kornmarken som et stykke natur er et tegn på, at han ikke sætter pris på naturen. Det er blot et udtryk for en anden tilgang, siger hun.

“Han har en meget folkelig tilgang til natur, hvilket måske også udløste den debat, der har været om kornmarkerne. På den måde har han ikke en elitær tilgang til biodiversitet, men jeg er ikke i tvivl om, at han er inde i sagerne.”

Plagiatsag har skadet
Selvom Esben Lunde Larsen på mange måder får ros for sit politiske håndværk og sin imødekommenhed internt på Christiansborg, så er han knap så populær, når den almindelige befolkningen høres.

Da Altinget i marts måned foretog en meningsmåling, hvor danskerne blev spurgt om, hvordan de ville bedømme de enkelte ministre, endte Esben Lunde Larsen på absolut bundplacering. Samme for ministeren skuffende resultat fremkom, da Ugebrevet A4 i sidste uge foretog en lignende måling.

Helle Ib mener, at de lave vurderinger i både Altingets og Ugebrevet A4’s ministermålinger skyldes den start, han fik, da han sidste sommer tiltrådte som uddannelses- og forskningsminister.

“Der fremstod han nok som den der underlige, nørdede vestjyde, som ikke særligt mange kendt, men som pludselig blev forbundet med en lang række sager,” siger Helle Ib og peger blandt andet på sagen om Esben Lunde Larsen ph.d-afhandling, som blev beskyldt for at være plagiat.

Selvom han blev frifundet i plagiatsagen, har det alligevel skadet ministerens omdømme i befolkningen, mener Helle Ib.

“Når man starter med at få så meget kritisk omtale, som Esben Lunde fik i starten, så er det sværere at ryste det af sig i offentligheden.”

Teleprompter ned over brillerne
Mette Abildgaard fra Konservative mener, at Esben Lunde Larsens måde at kommunikere sin politik udadtil kan være en af grundene til, at han bliver bundprop i ministermålingerne. Hun mener dog samtidig, at han indadtil gør en mere sympatisk figur.

“Esben vil gerne gøre tingene fagligt korrekt og politisk ordenligt, hvilket meget ofte fører til, at det lyder som om, han har en teleprompter ned over hans briller. Jeg ville ønske, at folk havde mulighed for at opleve den betænksomhed og den humor, som han har i en forhandlingslokale,” siger Mette Abildgaard.

Ifølge Enhedslistens miljø- og fødevareordfører er årsagen til Esben Lunde Larsens manglende popularitet, at han til tider har været noget polemisk i sine udmeldinger.

“Han skal tænke over nogle af de udtalelser han kommer med. Det giver meget god mening i snævre landbrugskredse, men vækker undren i befolkningen. Her tænker jeg på meldingerne om, at en kornmark er natur. Han har fokus på en meget snæver målgruppe, som meget vel påvirker hans popularitet i den brede befolkning,” siger Maria Reumert Gjerding.

Landbrug & Fødevarers administrerende direktør Karen Hækkerup kommer dog Esben Lunde Larsen til undsætning. Det er ikke retfærdigt, at han kommer ind som nummer sjok i popularitetskonkurrencen, mener hun.

“Jeg har jo selv været minister og ved, hvordan det er, når de der målinger kommer. Man kan ikke vide, hvad folk de tænker på, når de svarer. Men jeg synes i hvert fald ikke, det er fortjent, at Esben ligger i bunden. Han er en arbejdsbi, der løfter sin opgave og er der for dem han er sat i spidsen for,” siger Karen Hækkerup.

Lunde vil mødes med alle
Selv mener Esben Lunde Larsen også, at han har været en arbejdsbi i løbet af sine første fire måneder på ministerposten.

”Den første politiske aftale, jeg har indgået som miljø- og fødevareminister, var en Naturpakke til 363,5 mio. kroner, og jeg har allerede været i både Asien, USA og Kenya for at promovere dansk miljøteknologi og drøfte FNs bæredygtighedsmål. Den anden store aftale, jeg har indgået, handler om strandbeskyttelseslinjen og planloven,” siger han og tilføjer:

“Jeg kan også nævne, at jeg kæmper aktivt i EU for at få forbudt hormonforstyrrende stoffer og styrke cirkulær økonomi. Det ligger mig meget på sinde.”

Esben Lunde Larsen afviser beskyldningen fra Enhedslistens Maria Reumert Gjerding om, at han ikke vil drikke kaffe med ordførerne fra de røde partier.

“Jeg har jævnlige kaffemøder med ordførere fra oppositionen. Jeg byder faktisk meget gerne på morgenkaffe, men det tager tid at nå hele vejen rundt.”

Ministeren understreger, at han generelt forsøger at mødes med så mange som muligt og lytte til andre synspunkter.

“Den bedste politik skabes sammen med andre, og derfor har jeg også haft møder med både biodiversitets-forskere og Det Grønne Kontaktudvalg i forbindelse med udarbejdelsen af naturpakken. Jeg lytter gerne og har sjældent en forudfattet mening om andre mennesker,” siger Esben Lunde Larsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)









0:000:00