Antallet af SOSU-elever styrtdykker

NEDGANG: Antallet af elever, der vil være SOSU-hjælpere, falder drastisk efter erhvervsuddannelsesreformen og risikerer at medføre mangel på varme hænder til landets ældre.

Langt færre vil være SOSU-hjælpere i ældreplejen.
Langt færre vil være SOSU-hjælpere i ældreplejen.Foto: Colourbox
Erik Bjørn MøllerCecilie Gormsen

Antallet af elever, der vil arbejde i ældreplejen som social- og sundhedshjælper, styrtdykker.

Det skaber dybe panderynker hos SOSU-skolerne og i fagbevægelsen, der frygter, at det drastiske fald i tilgangen af nye elever kan medføre mangel på arbejdskraft i blandt andet den kommunale hjemmepleje over hele landet.

”Det er første gang nogensinde, vi ser sådan et drastisk fald i optaget. Tilgangen til SOSU-uddannelserne har ellers været stigende eller konstant i 25 år. Det er stærkt bekymrende,” siger formanden for Danske SOSU-skoler, Jeppe Rosengård Poulsen, til Altinget.

Fra maj 2015 til maj 2016 er antallet af elever med en uddannelsesaftale – eller en praktikplads – på SOSU-området faldet fra 18.449 til 14.844, hvilket svarer til et fald på 19,5 procent.

Det er første gang nogensinde, vi ser sådan et drastisk fald i optaget.

Jeppe Rosengård Poulsen
Formand for SOSU-skolerne og direktør for SOSU Nykøbing F.

Faldet er endnu større, hvis man ser på antallet af indgåede aftaler inden for de seneste tre måneder. Her er det generelle fald på alle uddannelser otte procent – men 39 procent på SOSU-området.

Voksne elever søger ikke

I modsætning til andre øvrige erhvervsuddannelser er problemet ikke mangel på praktikpladser, men derimod en pludseligt faldende tilgang af elever. For praktikpladserne er der, vurderer Jeppe Rosengård Poulsen.

Udfordringen er simpelthen, at eleverne bliver væk – især de voksne elever.

”Der er ikke en entydig forklaring på det. Men en af de mulige forklaringer er, at vi med erhvervsuddannelsesreformen også fik indført adgangskrav på karakteren 2 i dansk og matematik. Nu lukkes elever ude, der måske tidligere kom ind uden at have de bedste skolepapirer i verden,” siger SOSU-skolernes formand.

Reformen har desuden medført, at uddannelsernes grundforløb er blevet obligatorisk. Her modtager eleverne SU – hvor de tidligere kunne starte direkte på et hovedforløb på elevløn.

Indvandrerkvinder rammes
 Ifølge Socialdemokraternes erhvervsuddannelsesordfører, Mattias Tesfaye, rammer erhvervsuddannelsesreformen i høj grad indvandrerkvinder.

"Erhvervsuddannelsesreformen har på SOSU-området tendens til at medføre afvisning af voksne. Mange af dem er indvandrere. SOSU-skolerne har tidligere været en form for integrationsmaskine, men indvandrerkvinderne har svært ved at få det 2-tal, som nu er adgangsbegrænsning," siger Mattias Tesfaye.

Han vil nu have undersøgt, hvor stor en del af nedgangen, der omfatter voksenelever, ligesom han ønsker klarlagt betydningen af den manglende dimensioneringsaftale på området.

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00