EU's fri bevægelighed splitter vælgerne

MÅLING: Danskerne er delt i spørgsmålet om, hvorvidt Danmark har gavn af europæernes ret til at bo og arbejde overalt i EU. Det ærgrer Venstres parlamentariker Morten Løkkegaard.

De danske EU-parlamentarikerne er enige i, at den frie bevægelighed skaber nogle udfordringer med løndumping blandt lavtlønnede jobs på det danske arbejdsmarked.
De danske EU-parlamentarikerne er enige i, at den frie bevægelighed skaber nogle udfordringer med løndumping blandt lavtlønnede jobs på det danske arbejdsmarked.Foto: Kasper Palsnov/Scanpix
Emma Qvirin Holst

BRUXELLES: EU-borgeres ret til at bo og arbejde overalt i EU splitter de danske vælgere.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget.

44 procent mener, at den frie bevægelighed grundlæggende er en ulempe, mens 39 procent synes, at det er en fordel. 16 procent af de adspurgte svarer 'ved ikke'.

Den frie bevægelighed er lige nu et centralt emne i EU i forbindelse med Storbritanniens kommende forhandlinger om udtrædelse af Unionen. Her vil briterne gerne begrænse den del af den frie bevægelighed, der handler om EU-borgeres ret til at komme til Storbritannien og arbejde.

I Danmark er det især social dumping og velfærdsydelser, der dukker op i debatten om arbejdskraftens frie bevægelighed.

Artiklen fortsætter under grafen

Målingen ærgrer Venstres medlem af Europa-Parlamentet Morten Løkkegaard er næstformand i Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg, og han mener, at den frie bevægelighed af arbejdskraft, men også kapital, varer og tjenesteydelser er grundlæggende for hele EU-samarbejdet og har været en ”utvivlsom succes”.

Og det er ikke en løsning at begrænse den frie bevægelighed og isolere sig i forhold til omverden, mener Løkkegaard. Det indre marked og den frie bevægelighed har nemlig sikret vækst i Danmark, og derfor skal man fortsætte samarbejdet.

”Vi må sørge for, at det bliver suppleret med nogle tiltag, som gør, at det enkelte lands arbejdsmarked kan tage imod arbejdskraft, uden det fører til løndumping, og at velfærdssystemet bliver indrettet rimeligt,” siger han.

Behov for begrænsning
Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU forstår godt vælgernes splittelse.

”Den frie bevægelighed er god, men vi har brug for nogle begrænsninger,” siger hun.

Hun uddyber, at det ikke handler om at sætte begrænsninger på, hvem der må komme til Danmark og arbejde. Men den frie bevægeligheds store udfordring er social dumping. Her skal man kræve, at virksomhederne sikrer lige løn og vilkår for udenlandske arbejdere.

”Det krav har vi ikke mulighed for at stille i dag – for eksempel i forbindelse med udstationering – når virksomheder kommer til Danmark for at levere en serviceydelse,” siger hun.

Presser social dumping
Det er ikke nemt at give et klart svar på, hvad den frie bevægelighed for EU-borgere betyder for Danmark, fortæller Jens Arnholtz, der er arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet.

”Det er lidt både og. Vi får relativt lidt udenlandsk arbejdskraft selv i forhold til vores størrelse. På den måde er vi ikke presset,” siger han og fortsætter:

”Men samtidig kan vi blive presset af, at arbejdsvilkårene i Danmark er nogle af de bedste i EU. Hvis en rumæner kommer hertil, er vedkommende derfor måske mere tilbøjelig til at acceptere vilkår, som vi måske vil betragte som meget dårlige, fordi det er gode vilkår set med rumænske øjne.”

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Fakta om undersøgelsen:

Sådan har vi spurgt:

Den frie bevægelighed i EU betyder blandt andet, at alle EU-borgere har ret til at bo og arbejde overalt i EU. Hvilket af følgende udsagn er du mest enig i?

  • Denne rettighed er grundlæggende en fordel for Danmark: 39 procent
  • Denne rettighed er grundlæggende en ulempe for Danmark: 44 procent
  • Ved ikke: 16 procent

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1.000 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 8. september til 12. september 2016

Se alle tallene her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Ole Christensen

Fhv. MEP (S), fhv. viceborgmester, Brovst Kommune
butiksuddannet, merkonom

Rina Ronja Kari

Marketings- og kommunikationschef, Miljømærkning Danmark
cand.soc. i virksomhedsledelse (Roskilde Uni. 2012)

0:000:00