Statsrevisor-formand forventer intet af Dong-undersøgelse

DONG-SAGEN: Det er i højere grad ideologi og ”kalkunjagt” end saglige argumenter, der er årsag til, at Rigsrevisionen skal se nærmere på Dong-salget, mener Statsrevisorernes formand, Peder Larsen.

Statsrevisorernes formand Peder Larsen (SF) har ikke store forventninger til undersøgelsen af Dong.
Statsrevisorernes formand Peder Larsen (SF) har ikke store forventninger til undersøgelsen af Dong.Foto: Nils Meilvang / Scanpix
Morten Øyen

Godt nok har Statsrevisorerne bedt Rigsrevisionen om at undersøge børsnoteringen og salget af energivirksomheden Dong. Det er dog ikke en undersøgelse, statsrevisorernes formand Peder Larsen (SF) forventer sig meget af.

Fakta
Om Statsrevisorerne
Statsrevisorerne overvåger, at skatteborgernes penge bruges, som Folketinget har besluttet, og at forvaltningen er så effektiv som muligt.   
Statsrevisorerne udtaler kritik af ministerier og styrelser på baggrund af Rigsrevisionens beretninger og notater. Det er ligeledes Statsrevisorerne, som udtaler sig til offentligheden om, hvilke initiativer der bør ske på baggrund af Rigsrevisionens beretninger og notater. 
Statsrevisorerne er seks politikere, der er udpeget af Folketingets partier. De er valgt for en 4-års periode uafhængigt af folketingsvalg. De mødes en gang om måneden (bortset fra juli). Statsrevisorerne er de eneste, der kan bede Rigsrevisionen om at undersøge et område.  

Statsrevisorkollegiet består pt. af
Formand Peder Larsen (SF)
Næstformand Henrik Thorup (DF)
Klaus Frandsen (R)
Lennart Damsbo-Andersen (S)
Søren Gade (V)
Simon Emil Ammitzbøll (LA)

Kilde: Rigsrevisionen

Han ser den mere som en gestus og en del af det politiske spil.

Ønsket om at undersøge sagen kommer fra Dansk Folkepartis statsrevisor Henrik Thorup, men opdraget til Rigsrevisionen afspejler dog en uenighed blandt Statsrevisorerne. Derfor er der i praksis lagt op til, at Rigsrevisionen selv kan vælge at lave et relativt afgrænset ”notat” om Dong-salget, eller udvide det til en reel undersøgelse og en ”beretning”.

SF-statsrevisor Peder Larsen er skeptisk over for en undersøgelse.

Jeg har det lidt sådan: hvorfor spilde krudt på noget, som sandsynligvis ikke fører til noget?

Peder Larsen (SF)
Formand for Statsrevisorerne

”Nogle vil måske mene, at jeg skulle være mere SF'er her. Men jeg skal jo ikke sidde og kræve undersøgelser, fordi det pleaser SF,” siger Peder Larsen.

Spild af krudt
Han mener, der allerede er blevet stillet mange spørgsmål og boret meget i børsnoteringen og salget af Dong, og intet umiddelbart tyder på urent trav.

Peder Larsen er desuden skeptisk over de politikere, som forestiller sig Rigsrevisionen er i stand til at vurdere, om en pris på Dong var den rigtige på et givent tidspunkt. Rigsrevisionen har jo trods alt ikke investor-erfaring.

”Jeg har det lidt sådan: hvorfor spilde krudt på noget, som sandsynligvis ikke fører til noget? Jeg har meget svært ved at se, at man kommer til en entydig konklusion om, at Dong blev solgt for billigt,” siger han og tilføjer:

”Det er jo blevet en kalkun-jagt, hvor nogle mener, deres største mål i livet er at skyde på Bjarne Corydon (S). Men det var en bred politisk beslutning at sælge, og jeg tror ikke, det kunne have været meget anderledes,” siger Peder Larsen.

 

Rigsrevisionen har endnu ikke meddelt Statsrevisorerne, om der lægges op til at lave en større undersøgelse og beretning af Dong-salget eller blot nøjes med et ”faktuelt notat”.

Der er derfor heller ikke endnu en dato på, hvornår arbejdet ventes afsluttet.

Læs hele interviewet med Peder Larsen på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Dong-sagen
Folketingets Finansudvalg godkendte i januar 2014 en aftale om kapitalindskud i Dong Energy på ca. 13 milliarder kroner. I september 2015 besluttede et politisk flertal, at Dong Energy inden for 18 måneder skulle introduceres på fondsbørsen. Børsintroduktionen fandt sted 9. juni 2016. Den danske stat ejer også efter børsnoteringen størstedelen af Dong Energy (50,4%).

Kritikken af salget
En del går på, at salget aldrig skulle have fundet sted, så statens ejendel stadig ville være 81 procent, at Goldman Sachs er involveret, og at ledende medarbejdere i Dong i 2014 fik ret til at købe aktier til den daværende salgspris, og det har givet dem en større gevinst.

En anden del af kritikken går på, at salget var alt for billigt fordi værdien af Dong i 2014 blev sat til 44,8 milliarder kroner (efter kapitaludvidelsen), men voksede til en værdi i udbuddet på 98,2 milliarder kroner.
Ifølge mediet Føljeton negligerede Finansministeriet interne beregninger, som viste, at Dong Energy kunne øge sin værdi med 50 milliarder kroner ved at satse på havvindmølleparker. Det er den historie, som gav det sidste skub til, at sagen blev taget op af Statsrevisorerne på opfordring af Frank Aaen (EL) og ønske af statsrevisor Henrik Thorup (DF).


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Aaen

Økonomisk konsulent, Enhedslisten, medlem, Landsskatteretten
Cand.oecon. (Aalborg Uni. 1985)

Henrik Thorup

Fhv. formand for statsrevisorerne og regionsrådsmedlem (DF), Region Hovedstaden
assurandør (Forsikringshøjskolen 1980)

Peder Larsen

Fhv. formand (SF) for Statsrevisorerne, revisor
merkonom (Aarhus Købmandsskole 1996), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 1989)

0:000:00