Nu kommer bibliotekspengene for e-bøger

DIGITALT: Regeringen gør nu klar til at ligestille fysiske bøger og e-bøger, når det gælder udbetaling af bibliotekspenge til forfattere. Både bibliotekerne og forfatterne glæder sig.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Sidste år blev over otte procent af de bøger, der blev udlånt på danske biblioteker, downloadet med et klik frem for at blive hevet ned af en hylde.

Men selvom danskerne låner flere og flere e-bøger, er det stadig kun de fysiske bøger, som tæller med i regnskabet, når der hvert år udbetales bibliotekspenge til danske forfattere. De digitale udgaver af forfatternes værker giver ikke så meget som én krone i biblioteksafgift.

Den skævhed vil regeringen nu rette op på. Af regeringens lovprogram fremgår det, at der til februar vil blive lagt et lovforslag frem, der sikrer, at der for fremtiden også bliver betalt biblioteksafgift for e-bøger.

I Danmarks Biblioteksforening hilser man den kommende lovændring velkommen. Formand Steen B. Andersen mener, det er på tide, at forfatterne også får betaling for digitale udlån.

“Vi kan virkeligt se, at e-bøger er ved at få tag i bibliotekslånere og købere, så selvfølgelig skal vi parallellisere de her to virkeligheder, for der ligger jo et kunstnerisk produkt bag begge dele, uanset hvilken platform det er,” siger Steen B. Andersen.

Forfattere: Det har vi ventet på
Lovforslaget kommer, efter at flere års udvalgsarbejde under Slots- og Kulturstyrelsen i foråret 2015 mundede ud i en rapport med anbefalinger til, hvordan fordelingen af biblioteksafgift mellem fysiske bøger og e-bøger kunne se ud.

Formand for Dansk Forfatterforening Jakob Vedelsby er begejstret for, at udvalgets arbejde nu ser ud til at blive til virkelighed.

“Det er dejligt, at der endelig kommer et udspil fra regeringen på det her område. Det har vi ventet på i næsten to år. Vi er meget spændt på at se, hvad man er nået frem til,” siger han.

14 millioner til e-bøger
Udvalget har foreslået en fireårig indfasningsperiode for den nye biblioteksafgift, sådan at e-bøgernes andel i første år skal udgøre fire procent og i fjerde år otte procent. Årligt udbetales der godt 183 millioner i biblioteksafgift, og med otte procent vil e-bøgernes andel altså være på godt 14 millioner kroner.

Det er dog for lidt, mener Danmarks Biblioteksforening, og formand Steen B. Andersen håber, at man med det nye lovforslag vil tilgodese e-bøgerne i endnu højere grad.

“Det er lidt besynderligt, at der er sat en begrænsning på, hvor mange midler, der skal afsættes til digitale bøger. Det betyder, at man kan komme ud for en situation, hvor man får lavere betaling for digitale bøger, end man får for en fysisk bog,” siger Steen B. Andersen.

I 2016 fik 8.519 danskere udbetalt bibliotekspenge for deres værker.

Læs hele artiklen på Altinget: kultur (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Vedelsby

Forfatter, kommunikationsrådgiver, freelancejournalist
cand.phil. i film- og medievidenskab (Københavns Uni. 1989)

Steen Bording Andersen

Medlem af IFLAs European division for Library, fhv. medlem af Aarhus Byråd (S) (2014-2021), medlem af teknisk udvalg og økonomiudvalget, medlem af Bestyrelsen "European division" under IFLA, Lærer på Parkvejens skole
lærer (Marselisborg Seminarium 1985)

0:000:00