DF og S: Flere skal kunne sove ind i døden

ETIK: Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har givet hinanden håndslag på at sikre, at flere danskere kan hjælpes til at sove ind i døden. Samtidig skal det være nemmere på forhånd sige nej til behandlinger.

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet ønsker ikke aktiv dødshjælp indført, som man kender det i Holland. Men de vil gerne se om flere danskere kan blive smertelindret så kraftigt, at det fremskynder døden.
Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet ønsker ikke aktiv dødshjælp indført, som man kender det i Holland. Men de vil gerne se om flere danskere kan blive smertelindret så kraftigt, at det fremskynder døden.Foto: Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Uhelbredeligt syge patienter skal have bedre muligheder for at få medicin, så de sover ind i døden uden smerter. Samtidig skal borgere i fremtiden have bedre muligheder for i god tid at sige nej til livsforlængende behandlinger.

Sådan lyder kravet fra Folketingets to største partier, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, der nu ønsker handling på området.

”Vi har diskuteret det i årevis, men nu skal der ske noget,” lyder det samstemmende fra sundhedsordførerne Liselott Blixt (DF) og Flemming Møller Mortensen (S).

LÆS: Patienter: For svært at sige nej til genoplivning

Jeg bliver igen og igen kontaktet af pårørende, der ønsker aktiv dødshjælp indført, fordi deres pårørende led i den sidste tid.

Liselott Blixt
Sundhedsordfører (DF)

”Det burde jo være en menneskeret. At man på forhånd kan sige nej til bestemte livsforlængende behandlinger eller pleje. Eksempelvis at man ikke ønsker antibiotika eller sondemad, hvis man senere i livet er blevet dement eller af andre årsager ikke længere kan svare,” siger Liselott Blixt, der vil have undersøgt muligheden for at oprette såkaldte behandlingstestamenter, som personalet så skal respektere.

Sammen med Flemming Møller Mortensen reagerer hun på, at læger og patientforeninger i årevis har peget på, at for mange svækkede ældre mennesker eller uhelbredeligt syge patienter kan blive udsat for udsigtsløse behandlinger på grund af uklare regler på området, eller fordi patienten og de pårørende ikke har taget stilling i tide.

Skal erstatte aktiv dødshjælp
De to politikere er derfor gået sammen med alle Folketingets partier om at få kulegravet området.

”Vi skal have skabt flere muligheder for, at man som patient kan få nedskrevet, hvilke behandlinger man ikke ønsker. De eksisterende muligheder for at sige nej tak til en række behandlinger er enten ikke gode nok eller bliver ikke registreret i centrale it-systemer, som alt personale har adgang til,” siger Flemming Møller Mortensen.

Et andet centralt punkt, de to ordførere ønsker handling på, er uhelbredeligt syge patienters mulighed for at få suppleret smertebehandling og beroligende behandling med sovemedicin. Behandling, som vil betyde, at patienterne dør hurtigere, end de ellers ville have gjort. Metoden er under visse betingelser lovlig i dag.

Flemming Møller Mortensen og Liselott Blixt er ligesom et stort flertal i Folketinget modstandere af aktiv dødshjælp, som man kender det i eksempelvis Holland.

Klar til at presse regering
Hos Venstre bekræfter partiets sundhedsordfører, Jane Heitmann, at ordførerne fra Folketingets partier har sat sig sammen for at diskutere, hvorvidt reglerne på området skal ændres.

”Vi er åbne over for at drøfte, om borgerne og patienterne har muligheder nok til selv at vælge, hvordan livets afslutning skal være,” siger Jane Heitmann.

S og DF har givet hinanden håndslag på, at de vil gøre alt for, at der ligger en aftale inden sommerferien.

"Hvis ministeren ikke sikrer, at det sker, må vi sammen prøve at finde et andet flertal, da vi ser alt for mange danskere, som er angst for den sidste tid. Derfor skal det ikke forhales længere. Det skylder vi danskerne," siger de to ordførere til Altinget.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00