KL om ny planlov: Den enkelte borger får for meget magt

PLANLOV: Regeringen lægger op til at give borgere og virksomheder for stor frihed til at bygge på landet, mener KL. Ifølge erhvervsministeren skal forslaget gavne landdistrikterne.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

I iveren efter at styrke landdistrikterne lægger regeringen nu op til at give borgere og virksomheder for meget frihed til at bygge på landet.

Det mener formand for KL’s teknik- og miljøudvalg, Kolding-borgmester Jørn Pedersen (V).

”Der er grund til bekymring over, at lovforslaget tildeler nogle umiddelbare rettigheder til borgere og virksomheder, som kan vise sig at blive problematiske,” skriver han i mail til Altinget.

I disse måneder drøfter Folketinget regeringens forslag til ny planlov, som blev førstebehandlet i midten af februar. Det omfattende lovforslag flytter dele af ansvaret for planlægning af natur, byer og erhvervsudvikling fra staten til kommunerne. KL har i det store hele jublet over ændringerne af planloven, men i forhold til lempelser af reglerne for landzonen, går regeringen en kende for langt, mener KL.

Byggeri på landet reguleres blandt andet ved, at kommunerne giver en såkaldt landzonetilladelse, hvor det blandt andet er et krav, at eventuelle naboer til de enkelte projekter bliver hørt.

Men med det nuværende lovforslag vil man umiddelbart kunne udvide eksisterende virksomheder og helårshuse på op til 500 kvadratmeter uden en landzonetilladelse. Det er i dag muligt for mindre byggerier på maksimalt 250 kvadratmeter. 

Mange interesser
Forslaget skal sikre, at det bliver mere attraktivt at bosætte sig på landet, men kommunerne er bestemt ikke trygge ved idéen. Jørn Pedersen udtrykker godt nok glæde over, at regeringen lemper dele af landdistriktsbestemmelserne, men han mener, at der er behov for at sikre helheden, hvor den enkelte ikke kan skabe utilsigtede problemer for andre.

“Der er flere og flere forskellige interesser i det åbne land, og derfor kan det blive problematisk, hvis man udelukkende baserer reguleringen på individuelle rettigheder," skriver Jørn Pedersen til Altinget.

Han mener, at "kommunalpolitikerne er de rette til at afveje de forskellige hensyn i det åbne land". Og han anbefaler, at man opretter en anmeldeordning, så kommunerne får bedre hånd i hanke med udviklingen.

Lovforslaget tager udgangspunkt i en bred politisk aftale om en ny planlov fra juni 2016, som er støttet af alle partier i blå blok og Socialdemokratiet. Der er altså umiddelbart et solidt bredt flertal bag ændringerne.

Minister: Vi gavner landdistrikterne
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) lægger i en skriftlig kommentar vægt på, at man med forslaget vil gavne landdistrikterne:

”Når vi har givet borgere mulighed for at udvide deres bolig fra 250 til højest 500 kvadratmeter i landzone uden en særlig landzone-tilladelse, så skal det ses som led i, at vi vil gøre det mere attraktivt at bo og leve i hele Danmark – også uden for de største byer,” skriver han – og peger på, at der ikke bliver tale om fri leg i yderområderne:

“Udvidelser og tilbygninger kræver stadig en byggetilladelse, så kommunerne vil stadig kunne følge eventuelle udvidelser og gribe ind, hvis de strider imod reglerne.”

Planloven forventes vedtaget af Folketinget 4. maj.

Læs hele artiklen på Altinget:miljø (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Jørn Pedersen

Udviklingsdirektør, Vision Estate, bestyrelsesformand, IBA Kolding, bestyrelsesformand, CCTV Nordic A/S, repræsentantskabsmedlem, Alm. Brand, repræsentantskabsmedlem, Middelfarts Sparekasse
handelsuddannelse (Kolding Købmandsskole), diplomuddannelse i ledelse

0:000:00