Enhedslisten står til at få debut i Europa-Parlamentet

MÅLING: Mange forudså, at Folkebevægelsen mod EU ville blive ”udraderet”, da Enhedslisten besluttede sig for at stille op til Europa-Parlamentsvalget. Det ser ikke ud til at ske, viser ny måling.

Søren Søndergaard (EL) er i dag EU-ordfører for Enhedslisten, men har tidligere siddet i Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.
Søren Søndergaard (EL) er i dag EU-ordfører for Enhedslisten, men har tidligere siddet i Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Kasper Frandsen

Hvis der var valg til Europa-Parlamentet i morgen, ville Enhedslisten for første gang få et mandat i Europa-Parlamentet.

Partiet kommer nemlig på stemmesedlen for første gang, når der er valg til Parlamentet i juni 2019.

7,7 procent af vælgerne vil sætte deres kryds ved Enhedslisten her godt halvvejs inde i den femårige valgperiode, viser en måling, som Norstat har lavet for Altinget.

For med et krav om ca. 7 procent for at komme ind i Europa-Parlament ville venstrefløjspartiet lande et sikkert mandat. 

Det viser en markant styrkelse af EU-modstanden.

Søren Søndergaard (EL)
EU-ordfører

”Målet med at stille Enhedslisten op til valget var at styrke EU-kritikken. Og hvis vi går i valgforbund med Folkebevægelsen mod EU, kan vi tilsammen mønstre to mandater – altså en fordobling. Det viser en markant styrkelse af EU-modstanden,” siger Søren Søndergaard, der er partiets EU-ordfører og tidligere medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Tidligere var partiet repræsenteret af Folkebevægelsen mod EU, der sidder i Europa-Parlamentet i dag. Men Enhedslisten valgte i maj 2016 at gå solo. Kritikerne i partiet af den beslutning frygtede, at det ville blive enden på Folkebevægelsen mod EU's over 40-årige historie.

”Vil vi virkelig smadre en folkebevægelse" og "jeg vil ikke være med til at lemlæste Folkebevægelsen mod EU", lød nogle af kommentarerne ved debatten, da Enhedslisten valgte at gå solo.

Men sådan er det foreløbig ikke gået for Folkebevægelsen mod EU, der i målingen står til 6,6 procent af stemmerne.

Måling overrasker
Faktisk overrasker målingen Folkebevægelsen mod EU, der plejer at ligge lavere i målingerne, når valgkampen endnu ikke er gået i gang. 

”Der er stadig lang tid til valget. Men udgangspunktet ser fint ud, som er væsentligt højere, end vi er vant til så lang tid før et valg,” siger Rina Ronja Kari, der sidder i parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Folkebevægelsen mod EU skal først tage stilling til et evt. valgforbund med Enhedslisten, når man afholder årsmøde i slutningen af oktober.

Hvad er forskellen mellem jer og Enhedslisten?

”Enhedslisten er medlemmer af Folkebevægelsen mod EU. Så på mange måder er vi ens. Men den helt store forskel er, at vi er mere tværpolitiske – faktisk har vi også medlemmer fra Radikale,” siger hun.

Løber hurtigt til sidst
Valgforsker og professor fra Aarhus Universitet, Rune Stubager, kalder det interessant, at Folkebevægelsen mod EU ser ud til at holde skansen.

”Hvis de slår pjalterne sammen med Enhedslisten i valgforbund, står de til to mandater tilsammen,” siger han og fortsætter:

”Normalt fylder Folkebevægelsen mod EU ikke særligt i den politiske debat mellem valgene, fordi EU-politik ikke fylder i de politiske debatter. Derfor må de være tilfredse med at stå så relativt godt nu,” siger han.

Ved sidste valg var Dansk Folkeparti med stemmesluger Morten Messerschmidt i spidsen valgets store vinder med 26,6 procent af stemmerne. Men efter en række sager om muligt misbrug af EU-støtte mod især Morten Messerschmidt står partiet i dag til ca. 18 procent.

Socialdemokraterne står med 25,3 procent af stemmer til at få flest stemmer – dermed er der ikke langt op til 4 mandater.

---

Dokumentation

Sådan har vi spurgt: Hvis der var valg til Europa-Parlamentet i morgen, hvilket parti ville du så stemme på?

  • Socialdemokratiet: 25,3 pct. (19,1)
  • Venstre: 18,8 pct. (16,7)
  • Dansk Folkeparti: 18 pct. (29,6)
  • Enhedslisten: 7,7 pct. (-)
  • Radikale Venstre: 6,8 pct. (6,5)
  • Folkebevægelsen mod EU: 6,6 pct. (8,1)
  • SF: 4,9 pct. (10,9)
  • Liberal Alliance: 4,7 pct. (2,9)
  • Konservative Folkeparti: 4,4 pct. (9,1)
  • Alternativet: 2,9 pct. (-)

(Parentesen angiver stemmeandel ved Europa-Parlamentsvalget i 2014)

Kilde: Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1.002 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 22. februar til 1. marts 2017. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rina Ronja Kari

Marketings- og kommunikationschef, Miljømærkning Danmark
cand.soc. i virksomhedsledelse (Roskilde Uni. 2012)

Rune Stubager

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
master i politisk adfærd (Essex Uni. 2002), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2002), ph.d. (Aarhus Uni. 2006)

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

0:000:00