Løkke et år efter Brexit: EU er en juvel, vi skal passe på

TOPMØDE: Briternes besværlige exit fra EU har givet mere sammenhold i EU, mener statsministeren, der advarer om risikoen ved mange politikeres tendens til at skyde skylden på EU for hjemlige problemer.

Brexit har fået EU-landene til at rykke sammen, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Brexit har fået EU-landene til at rykke sammen, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: På årsdagen for den historiske afstemning, der ledte til, at briterne forlader EU, konstaterer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at Brexit har fået de øvrige EU-lande til at rykke sammen.

”På en eller anden paradoksal måde har alt det, der er sket i verden omkring os, skabt et større sammenhold i EU, og en større forståelse for, at vi har noget unikt, vi skal passe på,” siger statsministeren.

”Der er en tendens til, at man har talt EU ned. Hver gang der har været et problem nationalt – og det gælder også i Danmark – så har vi peget fingre ad EU. En gang imellem har det også været berettiget. Men en gang imellem er det også vigtigt at holde fast i de helt grundlæggende ting.”

”Der er jo stadigvæk linjer, der deler EU. Men jeg fornemmer helt bredt hos alle kollegerne et ønske om at passe på det, vi har,” siger Lars Løkke Rasmussen på vej ind til et topmøde med sine EU-chefkolleger i Bruxelles.

Den ikke så fri bevægelighed
Han peger på den fri bevægelighed som et eksempel på noget, som mange har taget for givet. Oven på Brexit bliver det pludseligt synliggjort, hvilken usikkerhed det giver for de over tre millioner EU-borgere og 1,3 millioner briter, der har bevæget sig over Kanalen, når de risikerer at tabe den ret.

Den britiske premierminister, Theresa May, løftede torsdag over for sine EU-kolleger sløret for sit udspil, der skal give EU-borgere ret til at blive i Storbritannien efter Brexit. Men udspillet har rejst flere spørgsmål, end det har besvaret, og har allerede ledt til stor kritik.

”Når der nu er så meget opmærksomhed på, hvad der skal ske med de mennesker, der er flyttet til Storbritannien, så er det, fordi det er værdifuldt for folk, at de har kunnet flytte, stifte familie, få et nyt arbejdsliv og læse. Alle de rettigheder, der knytter sig til det, bliver nu bragt i fare. Og det minder os jo om, hvad det egentlig er for en juvel, vi har. Og den skal vi passe på. Det har det sidste år været med til at sætte fokus på, og det er jo positivt,” siger Løkke.

Bagsiden af medaljen
Statsministeren lægger dog ikke skjul på, at det ikke er fred og fordragelighed det hele, og der ligger svære diskussioner forud også på EU-siden.

Han ønsker selv at tage fat på nogle af de spørgsmål om de sociale omkostninger ved den frie bevægelighed, som briterne også var med til at drive fremad, inden befolkningen stemte dem ud af klubben.

”Der er hele spørgsmålet om, hvordan vi finder balancen mellem den frie bevægelighed og landenes mulighed for at passe på deres egne velfærdssystemer. Den danske tanke om at kunne indeksere børnechecken, for eksempel. Og i går snakkede vi om problemet med, at vi ikke kan hjemsende rumænske kriminelle, hvilket også er en skyggeside af den frie bevægelighed. Der ligger nogle temaer der, som vi må genbesøge. Og så vil der sikkert vise sig uenighed,” siger statsministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00