Analyser: Brexit medfører milliardtab i fødevareeksporten til Storbritannien

SCENARIER: To Brexit-rapporter, bestilt af henholdsvis Udenrigsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet, spår voldsomme fald i eksporten til Storbritannien. Analyserne er dog langt fra enige om konsekvenserne for den samlede fødevareeksport.

24. juni 2016 vågner britterne op til avisoverskrifter, der fortæller om David Camerons beslutning om at træde af, og at et flertal af vælgerne har stemt for, at Storbritannien skal forlade EU. 
24. juni 2016 vågner britterne op til avisoverskrifter, der fortæller om David Camerons beslutning om at træde af, og at et flertal af vælgerne har stemt for, at Storbritannien skal forlade EU. Foto: Leon Neal/Scanpix
Sine Riis Lund

Danske fødevarer som bacon og ost kommer til at fylde langt mindre i de britiske køleskabe efter et Brexit.

Det er vurderingen i to nye rapporter bestilt af henholdsvis Udenrigsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet.

De to rapporter opstiller forskellige mulige scenarier afhængigt af, hvordan forhandlingerne mellem Storbritannien og EU falder ud.

Miljø- og Fødevareministeriet offentliggjorde fredag en rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO), der vurderer, at fødevare- og landbrugseksporten til Storbritannien i tilfælde af en frihandelsaftale (FTA) vil falde med 48 procent i 2021. Lykkes det ikke at lande en aftale med Storbritannien må man handle med toldsatserne under WTO, og det vil betyde et fald i eksporten på 79 procent.

Fakta
Forskellige scenarier

En EØS-lignende aftale: En aftale, hvor der indføres toldbehandling, herunder at oprindelsesregler samt told på visse fødevarer - svarende til gennemsnittet af EU’s nuværende EØS-aftaler - aftales.

FTA-aftale:
En aftale, hvor der indføres toldbehandling, herunder at oprindelsesregler samt told på visse fødevarer - svarende til gennemsnittet af EU’s nuværende FTA-toldsatser - aftales.

Ingen aftale:
En aftale, hvor der indføres toldbehandling, herunder at oprindelsesregler samt told - svarende til EU’s nuværende MFN-toldsatser i WTO - aftales. 

Kilde: Rapport fra Copenhagen Economics

Eksport i frit fald
Lignende dystre forudsigelser kommer fra konsulenthuset Copenhagen Economics, der for Udenrigsministeriet kigger frem mod 2030.

Deres analyse konkluderer, at fødevareeksporten i tilfælde af et FTA-scenarium vil falde med 58 procent. Under et WTO-scenarium estimerer de et fald på 79 procent. Copenhagen Economics opererer også med muligheden for en EØS-lignende aftale, som man kender fra Norge og Island, og det vil begrænse faldet i den danske eksport til 16 procent.

Vi er ret enige om, at eksporten til Storbritannien kan blive ramt ganske dramatisk i faktisk alle de her scenarier og allermest i scenariet uden en aftale.

Frank Øland
Cheføkonom, Landbrug & Fødevarer

Landbrug & Fødevarer er ikke overrasket over de voldsomme forudsigelser om den britiske eksport.

“Vi er ret enige om, at eksporten til Storbritannien kan blive ramt ganske dramatisk i faktisk alle de her scenarier og allermest i scenariet uden en aftale,” siger cheføkonom Frank Øland.

Storbritannien er et vigtigt marked for dansk fødevareeksport. I 2015 udgjorde den 12 procent af den samlede danske fødevareeksport.

Nye handelsaftaler på vej
Her ophører lighederne i scenarierne imidlertid. For det store spørgsmål bliver i hvilken udstrækning den danske fødevaresektor vil være i stand til at få afsat de overskydende varer på andre markeder.

Det forudser IFRO er realistisk. Instituttet vurderer derfor, at faldet for eksporten i den samlede fødevaresektor vil blive “relativt begrænset” i begge scenarier.

IFRO har særligt kigget på forarbejdede fødevarer, svinekødsprodukter og mejeriprodukter, og for disse produkter vil det samlede eksportfald være på mellem 2,7 og 4,1 procent.

“Dette umiddelbart overraskende resultat skyldes mulighederne for at omdirigere den danske eksport inden for EU og til tredjelande, særligt de lande som er partnere i EU’s forskellige præferencehandelsaftaler (...),” skriver IFRO, der i sin analyse forudsætter, at EU kommer til at indgå en række nye vigtige handelsaftaler med tredjelande.

IFRO bemærker dog, at eksportpriserne vil falde som følge af de omdirigerede markeder.

Budskabet står klart
Copenhagen Economics har langt mere dystre forudsigelser. I tilfælde af en frihandelsesaftale eller et scenarium med WTO's toldsatser, vurderer konsulenthuset, at den samlede fødevareeksport til alle lande vil falde med henholdsvis 13 og 19 procent. Kun i tilfælde af en EØS-lignende aftale vil faldet kunne lande på “blot” 3 procent.

Trods de ganske forskellige scenarier mener Frank Øland, at én klar konklusion må stå tilbage.

“Nu har vi de her forskellige analyser, men som alle kommer frem til, at der er nogle ganske alvorlige negative effekter med en ganske betydelig konsekvens for vores eksport, i særdeleshed i “no deal”-scenariet med WTO-tarifferne. Det skal vi for alt i verden undgå,” siger han.

Landbrug & Fødevarer har selv regnet sig frem til et samlet fald i eksporten på knap tre procent svarende til omkring 4.500 arbejdspladser.

“Vi kan godt diskutere, hvilke afledte effekter, der skal med og ikke med, men det budskab, der står tilbage er, at der er mange milliarder på spil, som kan oversættes til tusindvis af arbejdspladser, så der er virkelig noget at kæmpe for,” siger Frank Øland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Øland Hansen

Chefstrateg, Danske Bank
cand.scient.oecon. (Aarhus Uni. 1999)

0:000:00