Nu kommer forbuddet mod diskrimination af handicappede

HANDICAP: Socialminister Mai Mercado (K) har et lovforslag imod diskrimination af handicappede på trapperne. Stort skridt i kampen mod fordomme, siger Danske Handicaporganisationer.

Det er snart slut med afvise personer grundet deres handicap.
Det er snart slut med afvise personer grundet deres handicap.Foto: Scanpix/ Klavs Bo Christensen
Emma Qvirin Holst

Efter flere års tovtrækkeri er et forbud mod diskrimination af handicappede snart en realitet.

Børne- og Socialminister Mai Mercado (K) har nemlig om få uger et lovforslag klar til høring, der skal gøre det ulovligt at afvise en person på eksempelvis restauranter og i butikker alene på grund af vedkommendes handicap.

”I dag kan man klage, hvis man bliver nægtet adgang til et diskotek, en bar eller en restaurant, fordi man er homoseksuel eller mørk i huden. Men det samme gælder ikke for mennesker med handicap. Det skal vi have rettet op på," siger børne- og socialminister Mai Mercado i en skriftlig kommentar til Altinget. 

”Jeg er stolt af, at vi tager det skridt nu og sender et tydeligt signal om, at vi ikke accepterer, at mennesker med handicap bliver diskrimineret,” fortsætter hun.

Alle har derfor en interesse i, at nye regler, klageadgang og generelt måden nye regler håndhæves på, bliver så gennemsigtig, rimelig og transparent som mulig.

Rasmus Larsen Lindblom
Velfærdspolitisk chef, Dansk Erhverv

Børne- og Socialministeriet forventer, at lovforslaget sendes i ekstern høring sidst i august og derefter bliver fremsat i Folketinget i november. Her forventes det vedtaget af et bredt flertal.

Danmark er det eneste land i norden, der ikke har et generelt forbud mod diskrimination af handicappede, og i 2014 rettede FN en kritik mod Danmark for netop det.

Alle er vel enige om, at mænd og kvinder i dag skal behandles ens. Det er lidt det samme, vi gerne vil på handicapområdet. At man kan få bevæget synet på mennesker med handicap til; selvfølgelig skal vi alle behandles mere ens.

Thorkild Olesen
Formand, Danske Handicaporganisationer

Opgør med fordomme
Danske Handicaporganisationer har længe har kæmpet for et generelt forbud på området. Her glæder det formand Thorkild Olesen, at der langt om længe er udsigt til et lovforslag.

”Alle er vel enige om, at mænd og kvinder i dag skal behandles ens. Det er lidt det samme, vi gerne vil på handicapområdet. At man kan få bevæget synet på mennesker med handicap til; selvfølgelig skal vi alle behandles mere ens,” siger Thorkild Olesen.

Forslagets mangler
Dansk Folkepartis Karina Adsbøl er glad for, at forslaget omsider ser dagens lys. Men hun savner, at 'rimelig tilpasning' bliver inddraget i forslaget. Den tilpasning kan eksempelvis bestå i, at en skole laver en rampe til elever i kørestol. Hun henviser til en sag, hvor en studerende i kørestol ikke kunne komme på podiet og få overrakt sit eksamensbevis.

”Det er sundt fornuft, at man tilpasser sig i sådanne tilfælde, hvor det ikke kræver store ombygninger,” siger Karina Adsbøl.

Dette kan dog være lig med meromkostninger. Karina Adsbøl har derfor bedt ministeren om at få Finansministeriet til at undersøge, hvor meget det vil koste at inkludere tilpasning.

Læs hele artiklen på Altinget: social (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Læs den fulde vedtagelsestekst fra forespørgselsdebatten i februar 2017, som det kommende lovforslaget bygger på.

Forslaget blev stillet af Dansk Folkeparti og vedtaget af et enigt Folketing den 25. februar.

"Folketinget understreger, at diskrimination af enhver form er uacceptabelt, uanset om det sker på baggrund af køn, seksuel orientering, etnicitet, religion eller handicap. Det er folketingets klare intention, at personer med handicap skal beskyttes mod diskrimination også uden for arbejdsmarkedet. Folketinget noterer derfor med tilfredshed, at regeringen vil igangsætte et arbejde med at udarbejde et lovforslag om indførelse af et generelt forbud mod diskrimination af mennesker med handicap, der gælder uden for arbejdsmarkedet. Modellen vil indebære klageadgang til Ligebehandlingsnævnet. Folketinget konstaterer endvidere, at regler for tilgængelighed, der vedrører nybyggeri, skal overholdes. Folketinget støtter, at lovgivningsarbejdet igangsættes hurtigst muligt, således at lovforslaget kan fremsættes i folketingssamlingen 2017-18."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

Thorkild Olesen

Formand, Danske Handicaporganisationer, næstformand, Det Centrale Handicapråd
cand.mag. i historie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00