Hver anden støtter stop for kvote-flygtninge

MÅLING: Pæn folkelig tilslutning bag regeringens beslutning om at lukke ned for modtagelse af kvoteflygtninge. Der er brug for et pusterum, siger V.

FN's kvotesystem sikrer hjælp til de flygtninge, som ikke har ressourcer til selv at komme til Europa, siger Dansk Flygtningehjælp.
FN's kvotesystem sikrer hjælp til de flygtninge, som ikke har ressourcer til selv at komme til Europa, siger Dansk Flygtningehjælp.
Rasmus Dahl Løppenthin

En stor del af danskerne bakker op om regeringens stop for modtagelse af kvoteflygtninge.

Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget.

Her svarer 47 procent, at de støtter regeringens linje, mens 37 procent er imod. 16 procent ved ikke, om Danmark skal modtage kvoteflygtninge.

Resultatet kommer ikke bag på Venstres udlændinge-ordfører Marcus Knuth.

Hvis det stod til Dansk Folkeparti tog vi gerne de 500 kvoteflygtninge fra FN, hvis vi til gengæld kunne lukke ned for dem, der kommer spontant. For det er jo ikke rigtige flygtninge; det er fup-flygtninge.

Martin Henriksen
Udlændingeordfører, Dansk Folkeparti

"Når man ser på det flygtningepres, vi har været under, er det naturligt, at der er bred opbakning til, at vi skal have en pusterum fra kvoteflygtninge-systemet," siger han til Altinget.

Dansk Folkeparti stemte sammen med regeringen og Socialdemokraterne for, at Danmark ikke skal modtage flere kvoteflygtninge i 2017. Og her noterer man sig, at beslutningen har pæn folkelig tilslutning.

“Det understreger jo, at folk mener, der kommer for mange asylansøgere til Danmark. Så jeg tager det som et udtryk for, at der stadig er en opbakning til at gennemføre flere stramninger af asyl- og udlændingepolitikken,” siger partiets udlændingeordfører Martin Henriksen.

DF klar til nye kvoteflygtninge, hvis...
Dansk Flygtningehjælp ærgrer sig dog over Danmarks stop for modtagelse af kvoteflygtninge.

"Der er meget snak om, at dem som kommer hertil er de stærke flygtninge, mens de svage bliver efterladt i nærområderne. Men den her gruppe er lige præcis de mest udsatte, som FN identificerer og fordeler via genbosætningsprogrammet. Derfor er det så underligt, at Danmark har valgt at melde sig ud," siger generalsekretær Andreas Kamm.

Dansk Folkeparti er heller ikke afvisende over for, at Danmark igen skal modtage kvoteflygtninge.

"Jeg skal da ikke lægge skjul på, at Andreas Kamm har en pointe. Og hvis det stod til Dansk Folkeparti tog vi gerne de 500 kvoteflygtninge fra FN, hvis vi til gengæld kunne lukke ned for dem, der kommer spontant. For det er jo ikke rigtige flygtninge; det er fup-flygtninge,” siger Martin Henriksen.

Hvor mange spontane asylansøgere skal vi ned på, før vi igen skal begynde at modtage kvoteflygtninge?

“Jamen så ligger vi nede omkring nul. Vi vil jo afvise ved grænsen. Så vil der altid være nogen, der smutter igennem her og der. Sådan er det jo. Men hvis vi kan komme ned på et par stykker om året, mener jeg godt, Danmark kan klare 500 kvoteflygtninge," siger Martin Henriksen.

Læs hele historien på Altinget: udvikling (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:

Kvoteflygtninge bliver udvalgt af de danske myndigheder i flygtningelejre blandt den gruppe af flygtninge, som ifølge FN har størst behov for hjælp. Regeringen vil stoppe for kvoteflygtninge på ubestemt tid med den begrundelse, at Danmark de seneste år har modtaget et stort antal asylansøgere. Hvilket af følgende udsagn er du mest enig i?

- Danmark skal fortsætte med at modtage kvoteflygtninge: (37 procent)

- Danmark skal stoppe med at modtage kvoteflygtninge: (47 procent)

- Ved ikke: (16 procent)

Kilde: Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1002 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 14. september – 19. september 2017.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Kamm

Formand for Institut for Menneskerettigheder, fhv. generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp 1998-2017
cand.mag. i historie og dansk (Odense Uni. 1978)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Marcus Knuth

Fhv. MF (K)
ba.oecon. (Uni. of Virginia 2002), MBA (Uni. of Navarra 2007), MPA (Harvard Uni. 2013)

0:000:00