I strid med regler: Ulandsbistand har holdt hånden under danske diplomaters job

FORKERT BOGFØRING: Statsrevisorer kritiserer regeringen for at have taget 47,1 millioner kroner fra ulandsbistanden og brugt dem på løn i Udenrigsministeriet. Lugter af juleleg, mener statsrevisor. 

Statsrevisorer kritiserer Udenrigsministeriet for at have taget 47 millioner fra udviklingsbistanden og brugt dem på løn til medarbejdere.
Statsrevisorer kritiserer Udenrigsministeriet for at have taget 47 millioner fra udviklingsbistanden og brugt dem på løn til medarbejdere.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Rasmus Dahl Løppenthin

Udenrigsministeriet har brudt reglerne ved at have taget 47,1 millioner kroner ekstra fra udviklingsbistanden og brugt dem på løn til medarbejderne i Udenrigsministeriet.

Og det møder kritik fra Statsrevisorerne, som finder det "utilfredsstillende", at ministeriet "i strid med bevillingsforudsætningerne har øget råderummet på lønområdet med 47,1 mio. kr.," skriver man i revisionen af statsregnskabet for 2017.

Man har opgjort millionbeløbet på den lønkonto, som bogfører, hvor meget ministeriet modtager i refusion fra medarbejdere, som er ansat i fleksjob.

Dermed har det ifølge Statsrevisorerne været muligt at have flere fastansatte medarbejdere i Udenrigsministeriet, end det var forudsat på finansloven.

Når ministerierne bliver pressede på driftsbudgettet, så øger det tilskyndelsen til at forsøge sig med forskellige julelege.

Klaus Frandsen
Statsrevisor (R)

Statsrevisor Klaus Frandsen (R) finder manøvren stærkt bekymrende. Og han vil ikke afvise, at man har været i ond tro.

“Når ministerierne bliver pressede på driftsbudgettet, så øger det tilskyndelsen til at forsøge sig med forskellige julelege,” siger han.

Økonomichef: Troede vi fulgte reglerne
Det afviser man dog i Udenrigsministeriet. 

"Som økonomichef troede jeg sådan set, vi havde lov til at gøre det på den her måde. Og det har kollegaerne før mig troet i nær ved 20 år, for vi har gjort det i hvert fald siden 2001. Og i alle årene har vi gjort det efter aftale med Finansministeriet," siger økonomichef Erik Brøgger Rasmussen.

Han fastslår samtidig, at udgiftsposten er fremgået tydeligt af finansloven. Derfor afviser han, at man har haft en kreativ omgang med udviklingsbistanden.

"Pengene er afsat på finansloven, og det står tydeligt, hvad pengene bruges til. Vi har dog manglet helt præcist at skrive, hvor meget af bevillingen der er lønsum, så det er ikke sådan, vi gør det i dølgsmål," siger økonomichefen.

Han forklarer, at man ikke har overskredet OECD-reglerne for, hvor stor en andel af udviklingsbistanden der må bruges på drift. Der er alene tale om en finanslovteknisk fodfejl, lyder det.

Derfor har vil man efter aftale med Finansministeriet fået øget det såkaldte lønsumsloft og fået det skrevet ind i finansloven.

Læs hele artiklen på Altinget: udvikling.

Læs også

Dokumentation

Udenrigsministeriet administrerede 10 milliarder af udviklingsbistanden i 2017 og modtog 735 millioner kroner i driftstilskud.

Statsrevisorerne kritiserer, at man derudover har bogført 47,1 mio. kr. fra udviklingsbistanden på en lønkonto under driftsbevillingen, der anvendes til bogføring af den refusion, ministeriet modtager, hvis en medarbejder er ansat i fleksjob.

Dermed har det været muligt at have flere fastansatte medarbejdere i ministeriet, end det var forudsat på finansloven.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Klaus Frandsen

Partner, MHS Coporate Finance, fhv. landsformand, Radikale Venstre
ba i erhvervsøkonomi (Odense Uni. 1985)

0:000:00