18. december: Rosa Lund

JULEKALENDER: Rosa Lund sidder i Folketinget for Enhedslisten og er statskundskabstuderende. Hendes politiske ild blev tændt på Nørrebro, hvor hun er født og opvokset.
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Enhedslistens uddannelses-, daginstitutions- og familieordfører, Rosa Lund.
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Enhedslistens uddannelses-, daginstitutions- og familieordfører, Rosa Lund.Foto: Mette Hjorth/Altinget.dk

Den ulighed, vi har i vores samfund, er meget udtalt og synlig på Nørrebro. Det tændte en ild i mig.

Rosa Lund (EL)
Folketingspolitiker
Fakta

Rosa Lund er 27 år og kommer fra Nørrebro.

Hun har siddet i Folketinget siden 2011 for Enhedslisten og er valgt i Københavns Storkreds. 

Siden 2011 har hun været Enhedslistens uddannelses-, daginstitutions-, og familieordfører. I 2013 blev hun også forskningsordfører. 

Rosa studerer statskundskab og har tidligere arbejdet som pædagogmedhjælper i en børnehave.

Hun har været formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i 2006-2007 samt talsperson for Kirkeasyl 2009 og Genstart Danmark 2010.


Kilde: Ft.dk

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg gik ind i politik, fordi jeg ikke kunne lade være. Jeg er født og opvokset på Nørrebro. Den ulighed, vi har i vores samfund, er meget udtalt og synlig på Nørrebro. Det tændte en ild i mig. Jeg vil gerne have et samfund, hvor der er mere lighed. Så jeg var nødt til at gå ind i politik og gøre noget.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Det er vigtigt, vi får mere lighed i vores samfund. Forskellen mellem rig og fattig skal være mindre. Der skal være en bedre omfordeling. Helt konkret ønsker jeg mig, at vi får praktikpladser til alle, der starter på erhvervsuddannelse. Når man starter på en erhvervsuddannelse, møder man ofte en mur, fordi man ikke kan komme videre, hvis ikke man får en praktikplads. På den måde er det vigtigt for mig at sikre lighed igennem lige adgang til uddannelse.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Line Barfod, tidligere retsordfører for Enhedslisten, har været en stor inspiration for mig. Det har været meget inspirerende, at hun har været så stædig i sit arbejde. Hun er en politiker, der for alvor har taget emner op for folk, som ikke selv har haft en stemme. Det synes jeg har været inspirerende. Jeg må også være ærlig at sige, at Svend Auken også har været en inspiration. Især hans idé om, at politik ikke skal være en tilskuersport, men en deltagersport. Det er vigtigt som politiker at have et mål om, at demokratiet er noget, vi skal deltage aktivt i.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Bertel Haarder var undervisningsminister, da jeg var formand for Dansk Gymnasiers Sammenslutning tilbage i 2006. Dengang havde jeg mange slåskampe med ham, og det har jeg egentlig også nu. Men det, jeg godt kan lide ved Bertel Haarder, er, at han ved ret meget om uddannelsesområdet. Han sætter sig ind i tingene og tør sige nogle ting, der er lidt ved siden af, men samtidig rykker ved debatten. Så selvom jeg har brugt størstedelen af mit politiske virke på at være uenig med ham, må jeg sige, at jeg også har respekt for ham.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

På det sidste har det stået lidt stille pga. en meget presset periode med kommunalvalg og finanslov, men jeg kan rigtig godt lide at løbe. Jeg slapper virkelig af, når jeg løber. Derudover kan jeg godt lide at se tv-serier og læse dameblade. Nu kommer jeg fra et studie, hvor man skal læse rigtig meget, og det gør man også herinde på Christiansborg. Det gør jeg også gerne, men når man så holder ferie eller weekend, synes jeg det er meget rart at læse blade, hvor man mest af alt bare kan slappe af og se på billeder. Det er en dejlig måde at slappe af på.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg startede på en bog i sommerferien, som jeg ikke nåede at læse færdig, inden folketingsåret gik i gang. Den handler om krigen i Afghanistan og hedder ”Historien der ikke bliver fortalt”, og den er skrevet af Nagieb Khaja. Den handler om landsbyerne og kvinderne i Afghanistan og er rigtig spændende. Ellers er min all time-favorit ”Ondskaben” af Jan Guillou. Den har jeg læst mange gange.

Er du stadig politiker om fem år?

Det håber jeg. Det kommer jo an på vælgerne og Enhedslistens medlemmer, om jeg bliver stillet op igen. Jeg vil i hvert fald rigtig gerne være politiker også om fem år. Men uanset hvad, tror jeg, jeg vil være politisk aktiv.

Hvad fortryder du fra 2013?

Enhedslisten har stået i nogle svære situationer, hvor vi har skullet træffe nogle svære beslutninger. Det krævede en masse overvejelser, men jeg synes, vi klarede det godt. Så der er ikke noget, jeg fortryder.

Hvad ser du frem til i 2014?

Jeg håber, regeringen fremlægger et forslag til en taxameter-reform. Jeg mener, vi har behov for et socialt taxameter på vores ungdomsuddannelser. Fordi det er dyrere at drive en skole, hvor der er brug for mere lektiehjælp og understøttende tiltag end skoler, hvor der ikke er det.

Derfor synes jeg, det er rigtig vigtigt, vi får kigget på, hvordan vi indretter vores uddannelsessystem. Hvordan vi sikrer, at skoler, der har elever, som har behov for lektiehjælp, faktisk kan tilbyde det. Det tror jeg, man kan gennem et socialt taxameter. Det er vejen til et mere lige uddannelsessystem og vejen til, at flere unge kan klare sig igennem. Det krydser jeg fingre for, at regeringen kommer med et oplæg til forhandling om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

0:000:00