19. december: Tina Nedergaard

JULEKALENDER: I dagens julekalender-interview taler Altinget med den nordjyske landmandsdatter Tina Nedergaard (V), som genopstiller på Vestegnen. Hun er blevet mere eftertænksom og vil nu som Birthe Rønn Hornbech (V) kloge sig på, hvordan gamle dage var bedre. 

"Når de mange unge politikere vover, så kan jeg sidde lidt som Birthe Rønn Hornbech (V) og kloge mig på, at det var meget bedre i gamle dage," siger Tina Nedergaard (V).
"Når de mange unge politikere vover, så kan jeg sidde lidt som Birthe Rønn Hornbech (V) og kloge mig på, at det var meget bedre i gamle dage," siger Tina Nedergaard (V).Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Frederik Marker Hansen

Hvorfor gik du ind i politik?

I mit barndomshjem drøftede mine forældre meget politik. Vi så altid tv-avisen, der var nemlig kun en kanal dengang. I gymnasiet var der et godt politisk miljø. Jeg fik meget politisk modstand, fordi jeg kom i klasse med nogen, som var ligeså engagerede som mig, men de delte nu ikke altid mine fine overbevisninger. Min opstilling som lokalforeningsformand i Hobro var lidt tilfældig. Jeg fik at vide, at de manglede en kandidat i Sæby-kredsen. og jeg kom i kontakt med den dejlige kredsformand, Lis Andersen. Det ene skridt tog det andet, og så havde vi jo et fantastisk valg i 2001.

Det bedste og mærkeligste er min genopstilling på Vestegnen. Det er helt forfra med pjeceuddelinger, til jeg er helt blåfrossen. Jeg skal på Brøndby Stadion, og jeg øver mig i at sige: ”Ta' nu hjem dumme jyder!”

Tina Nedergaard
Børne- og familieordfører i Venstre

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

"Jeg har været med i rigtig mange gode og vigtige aftaler. Ikke mindst i de år, hvor jeg var uddannelsesordfører, og Bertel Haarder (V) var minister. Der var gang i den, Bertel Haarder sidder ikke på hænderne og keder sig ret lang tid af gangen," siger Tina Nedergaard (V). Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Jeg lader mig inspirere bredt, men der er ingen tvivl om, at ens egne formænd har gjort et indtryk. Det er Uffe Ellemann-Jensen og Anders Fogh Rasmussen, men også Lars Løkke Rasmussen (V) er en formidabel politiker. Jeg synes også, det er inspirerende at se en statsminister, som vi har nu. Det skal man også have overskud til at anerkende. Helle Thorning-Schmidt (S) er smilende og imødekommende, og det kræver sit. Men nu behøver hun ikke være der længere, da vi har haft Danmarks første kvindelige statsminister.

Fakta
Tina Nedergaard er født 28. marts 1969 i Aarhus.

Aktuelle poster
Medlem af Børne- og Undervisningsudvalget, Uddannelses- og Forskningsudvalget, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Socialudvalget.

Venstres børne- og familieordfører.

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Venstre i Nordjyllands Storkreds fra 13. november 2007.
Folketingsmedlem for Venstre i Nordjyllands Amtskreds fra 20. november 2001 til 13. november 2007.
Kandidat for Venstre i Brønderslevkredsen fra 2007.
Kandidat for Venstre i Sæbykredsen fra 2000 til 2006.


Parlamentarisk karriere
Hun har blandt andet været undervisningsminister fra 23. februar 2010 til 8. marts 2011, finansordfører 2009-2010, fødevareordfører og forbrugerpolitisk ordfører 2007-2009. Medlem af bestyrelsen for Venstres folketingsgruppe 2005-2010.


Uddannelse og erhverv
Cand.scient.pol., Aarhus Universitet, 1997.
Student (matematisk-samfundsfaglig), Hobro Gymnasium, 1988.
Konsulent, Dansk Arbejdsgiverforening, fra 1998 til 2002.
Programdirektør, IUC-Europe, fra 1997 til 1998.


Udmærkelser
German Marshall Fellow 2001.
 

Kilde: ft.dk

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

"På Christiansborg mødes vi i en konfrontation. I en periode kunne jeg mærke, at jeg fik det dårligt med at svare på så mange angreb," siger Tina Nedergaard (V). Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Jeg har en svaghed for Ida Auken (R). Jeg synes, hun er meget reflekterende, da hun ikke har nogen automatreaktion. Hun har også en tung uddannelse bag sig, hvor man måske tænker meget over, hvordan mennesket fungerer. Det er hun god til at bruge.

Er du stadig i politik om fem år?

Jeg har været igennem meget tunge overvejelser. Jeg frasagde også min kreds i det nordjyske, da jeg regnede med, at jeg var færdig på Christiansborg. Det er ikke sundt at tvivle på, om man skal være her, men jeg er blevet opstillet i en ny kreds - Københavns Omegns Storkreds, hvor jeg håber, at vælgerne giver mig tilstrækkeligt med stemmer.

Hvad fik dig til at tvivle?

På Christiansborg mødes vi i en konfrontation. I en periode kunne jeg mærke, at jeg fik det dårligt med at svare på så mange angreb. Det blev hårdt at tage konflikten. Jeg havde måske brug for at trække stikket i en periode. Men den politiske interesse boblede frem igen.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg løber. Jeg bryder mig ikke særlig meget om det, men jeg elsker fornemmelsen bagefter. Årsagen har ikke noget med vægt at gøre, men fordi jeg har en lidt dårlig vane. Jeg ryger. Jeg prøver at opveje det lidt ved at løbe, hvilket det nok ikke gør, men jeg får det bedre. Jeg bruger også meget tid på min datter, og der er nok også nogen, der vil sige, det er for meget.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg har senest læst LLR (Andreas Karker og Thomas Nørmark Krog, 2014). Som det også fremgår, er jeg ikke en af dem, der har bidraget til den. Jeg tror, politikernes mætningspunkt er ved at være nået. Der går for meget Christiansborg i den.  

Har du et motto?

Jeg har i mange år haft "hvo intet vover, intet vinder", men jeg ved ikke, om jeg skal være så kæk længere. I dag har jeg en lidt anden tilgang. Livet handler ikke kun om at vove og tage chancer. Livet handler sådan set også om at sikre en balance i sit eget liv og sin families liv. Jeg tror, det er aldersbetinget, hvor det er naturligt med mere eftertænksomhed. Når de mange unge politikere vover, så kan jeg sidde lidt som Birthe Rønn Hornbech (V) og kloge mig på, at det var meget bedre i gamle dage.

Er fremtiden en ny Birthe Rønn Hornbech?

Jeg har jo en noget anden tilgang til tingene. Jeg er jo mildest talt lidt mere tilbageholdende. Og det er ikke for at rose mig selv, men faktisk for at rose Birthe Rønn Hornbech. Hun har meget mod og er meget kontant. Det har jeg stor respekt for.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Jeg har været med i rigtig mange gode og vigtige aftaler. Ikke mindst i de år, hvor jeg var uddannelsesordfører, og Bertel Haarder (V) var minister. Der var gang i den, Bertel Haarder sidder ikke på hænderne og keder sig ret lang tid af gangen. Men det vigtigste, vi laver på Christiansborg, er de økonomiske aftaler. Det er dem, der sætter mulighederne for at skabe nogle gode vilkår for danskerne. Jeg synes, vi lavede en god finanslovsaftale for 2010. Så lavede jeg desværre genopretningsplanen, efter jeg selv var blevet minister. Jeg var helt enig i den, men den var da tung at løfte med sine store besparelser.

Har du en favorit tv-serie?

Jeg kan faktisk rigtig godt lide at se Columbo, som var stor i 70’erne med Peter Falk og cigaren. Den ser jeg, hvis jeg har tid. Min datter er vild med serien Gossip Girl, hvor jeg ser med nogle gange. Jeg kan godt forstå, at det virkelig er noget, der optager yngre piger, men hun ser nu også Columbo nogle gange.

Hvad er det bedste eller mærkeligste, der er sket for dig i 2014?

Det bedste og mærkeligste er min genopstilling på Vestegnen. Det er helt forfra med pjeceuddelinger, til jeg er helt blåfrossen. Jeg skal på Brøndby Stadion, og jeg øver mig i at sige: ”Ta' nu hjem dumme jyder!”. På Vestegnen er der områder, hvor det virker som om, at man både nationalt og lokalt har opgivet det. Det er en trend, jeg gerne vil modarbejde.

Hvad ser du mest frem til i 2015?

At valgstederne lukker. Der er politikere, der synes, at det er det bedste i verden at føre valgkamp. Jeg hører til dem, der synes, det er meget hårdt. I mine sidste par valgkampe har der hver dag været fem-seks arrangementer foruden pjeceuddelinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tina Nedergaard

Administrativ leder, JH Planter, fhv. undervisningsminister (V), fhv. MF
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)

0:000:00