Isoleret Rudiengaard belaster sundhedsministeren

SPLID: Selv om statsministeren støtter op om sundhedsministeren efter Preben Rudiengaards (V) kritik, vurderer to eksperter stadig, at sundhedsministeren bliver svækket af de nu snart mange angreb.
Selv om Preben Rudiengaard (V) ikke har opbakning fra partitoppen til sine angreb på sundhedsministeren, er han alligevel en belastning for Jakob Axel Nielsen (K).
Selv om Preben Rudiengaard (V) ikke har opbakning fra partitoppen til sine angreb på sundhedsministeren, er han alligevel en belastning for Jakob Axel Nielsen (K).Foto: ft.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Når sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i dag mødes til forsoningsmøde med Venstres formand for Folketingets Sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard, er det formodntligt ikke kun de seneste dages offentlige skænderier mellem de to politikere, som gruppeformændene Henriette Kjær (K) og Hans Christian Schmidt (V) skal hjælpe med at bilægge.

Jakob Axel Nielsen er ifølge flere medier træt af, at Preben Rudengaard sender en kniv afsted mod hans ryg.

Langt fra alle konflikter er nået de brede mediers søgelys.

Kræft-konflikt
Men det slog blandt andet knister, da Preben Rudiengaard sidste år sammen med Dansk Folkepartis sundhedsordfører anklagede sundhedsministeren kraftigt for at han ikke ville tvinge brugen af lungemedicinen alfa-1-antitrypsin igennem.

Selv om Rudiengaard som udvalgsformand ikke har den store politiske magt, så kan han sagtens i det daglige arbejde gøre sundhedsministerens hverdag besværlig.

Hans Engell
Politisk kommentator, Ekstra Bladet

Et andet eksempel er Rudiensgaards kritik af sundhedsministeren, fordi han ikke umiddelbart ville bruge sygeplejersker på alarmcentralerne som visitatorer af alarmopkald.

Både Venstres politiske ordfører og senest statsminister Anders Fogh Rasmussen har været ude at kritisere Preben Rudiengaard for sine angreb.

"Jeg er uenig i den kritik, Rudiengaard er kommet med. Og jeg vil sige, at det ikke er acceptabelt at have den type diskussioner mellem regeringspartierne," sagde statsministeren i går på Berlingske.dk, hvor han erklærede sig meget tilfreds med sundhedsministeren.

Sundhedsministren taber mest
Politisk kommentator på B.T. Helle Ib mener, begge politikere har tabt på slagsmålet.

Den 64-årige embedslæge og eksborgmester Preben Rudiengaard har dog imidlertid ikke meget at tabe. Han genopstiller ikke, og han har i lang tid internt i Venstre været erklæret som politisk utilregnelig på samme niveau som Søren Pind (V) på grund af utallige udmeldinger på tværs af partilinjen.

"Selv om statsministeren og Venstres politiske ordfører har lagt afstand til Rudiengaard, så vil konflikten alligevel skade Jakob Axel Nielsen. Næste gang, der er en sag med kritik af sundhedsministeren, så vil folk tænke, at der måske alligevel var hold i Rudiengaards kritik, siger Helle Ib.

Hun tror stadig, at Jakob Axel Nielsen er en af de kommende stjerner hos Konservative, men hun vurderer, at oppositionen har vundet terræn på sundhedsområdet, mens Jakob Axel Nielsen har været minister.

Politisk kommentator på Ekstra Bladet Hans Engell mener også, det er sundhedsministeren, der har det største problem, selv om Preben Rudiengaard ifølge ham bryder de normale spilleregler på Christiansborg og illoyalt går i kødet på en af regeringens ministre for åbent tæppe.

Ministeren burde have landet konflikten selv, mener han.

"Nu vil der sikkert være et rend af journalister uden for døren til forsoningsmødet, og konflikten vil leve endnu en dag. Selv om Rudiengaard som udvalgsformand ikke har den store politiske magt, så kan han sagtens i det daglige arbejde gøre sundhedsministerens hverdag besværlig," siger Hans Engell.

Rudiengaard: Sundhedsminister slog under bæltestedet
Og det er ikke en nedbøjet Preben Rudiengaard, der møder op til forsoningsmødet senere i dag. Han har ikke rettet ind efter statsministerens kritik.

Og over for Altinget vurderer han, at han og sundhedsministeren kan tale sig til rette. Men han understreger, at sundhedsministeren for at få fred må tage nogle af sine personangreb tilbage for at lukke konflikten.

"Jeg var ude at efterlyse nogle visioner. Jeg var også ikke alene om at kritisere, både Danske Regioner og Lægeforeningen var jo også ude at kritisere ham. Så begynder han at tale om, at jeg stikker knive i ryggen på ham. Det mener jeg virkelig er et personangreb under bæltestedet," siger Preben Rudiengaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Preben Rudiengaard

Fhv. MF (V), borgmester, Ribe og byrådsmedlem, Esbjerg
cand.med. (Københavns Uni. 1972)

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

0:000:00