Hver 8. dansker frygter en fyreseddel

LEDIGHED: Finanskrisen får 13 procent af danskerne til at frygte for jobbet, viser ny meningsmåling. Regeringen har ikke forstået alvoren af krisen, siger SF, men både DF og Venstre afviser.
Især byggeriet er hårdt ramt af den stigende ledighed.
Især byggeriet er hårdt ramt af den stigende ledighed.Foto: Simon Ladefoged/Dansk Byggeri
Anders Heissel

Med en konstant snak om finanskrise og massefyringer kigger hver 8. dansker sig over skulderen af frygt for at få prikket af chefen.

Ifølge en ny meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk er ca. 13 procent af danskerne således bange for at miste deres job, mens 80 procent af lønmodtagerne derimod er trygge nok, når de går på arbejde.

Ledigheden var på lavpunktet i juni 2008 med knap 47.000 ledige, men er steget markant siden og næsten fordoblet med apriltallene, der viste knap 93.000 ledige eller en arbejdsløshed på 3,3 procent.

Regeringen lægger hænderne over kors
Og ifølge Eigil Andersen, SF's arbejdsmarkedsordfører, er det skræmmende mange, der er bange for at blive fyret.

Fakta

Fakta om meningsmålingen:

Spørgsmålet lød: Ledigheden er steget kraftigt de seneste måneder. Er du selv bange for at miste dit job?

13 % svarer ja
80 % svarer nej
7 % svarer ved ikke

1238 repræsentativt udvalgte personer svarede på spørgsmålet i perioden 28. maj til 2. juni foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk.

"Det ville jo betyde en firdobling af ledigheden, hvis det blev virkelighed. Det er selvfølgelig ikke sikkert, at der vil komme 360.000 ledige, men når ekspertene siger, at ledigheden kommer op på 200.000 personer allerede næste år, vil det komme til at påvirke mange familier," siger Eigil Andersen.

Han mener, at frygten bliver båret frem af den negative spiral, der i øjeblikket sidder fast i både den internationale og danske økonomi, og at regeringen gør alt for lidt for, at vi kommer ud af den negative spiral.

Regeringen har en meget tilbagelænende holding med at sætte små ting i gang og derefter lægge hænderne over kors og afvente effekterne. Men regeringen har ikke forstået alvoren og dybden af krisen.

Eigil Andersen
SF's arbejdsmarkedsordfører

"Regeringen har en meget tilbagelænende holding med at sætte små ting i gang og derefter lægge hænderne over kors og afvente effekterne. Men regeringen har ikke forstået alvoren og dybden af krisen. Vi mener, at man skal sætte en masse offentlige arbejde i gang som eksempelvis energi-renovering af bygninger for at nedsætte CO2-udslippet, eller gøre mere ved vores alt for små kloakker, der ikke kan modstå klimaforandringerne," siger Eigil Andersen.

Havde troet flere var fyrings-angste
Derimod læser både Dansk Folkeparti og Venstre meningsmålingen helt anderledes. Jens Vibjerg, arbejdsmarkedsordfører for Venstre, havde troet, at tallet for, hvor mange der frygter for jobbet, var langt højere.

"Den nuværende usikkerhed smitter, fordi mange kender nogen, der er blevet fyret eller er på arbejdsfordeling eller på anden måde berørt af ledigheden. Og ikke mindst fordi der er skrevet så meget om krisen i medierne," siger Jens Vibjerg.

Men han vil ikke ændre på politikken, fordi en gruppe er bange for at miste sit job.

"Frygten er tit styret af psykologi, og vi skal tilrettelægge politikken ud fra det, der sker. Derfor følger regeringen også udviklingen meget tæt hele tiden og har gennemført en række tiltag. Desuden forhandler vi i øjeblikket med kommunerne om, hvorvidt der skal ske noget på den front," siger Jens Vibjerg.

Krisesnak fra fagforeninger
Også Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører for Dansk Folkeparti, havde forventet, at flere ville frygte for jobbet.

"De 13 procent er sandsynligvis folk, der arbejder på en fabrik og måske er på arbejdsfordeling eller andre områder, hvor der er usikkerhed på beskæftigelsen, og så er frygten naturlig. Al den snak om krisen og de mange meldinger fra fagforeningerne om nedskæringer er med til at skabe frygt blandt befolkningen, men målingen viser jo, at den største del af befolkningen føler sig sikre på jobbet," siger Bent Bøgsted, der dog ligesom Venstre derfor ikke ser nogen grund til at justere på politikken af den grund.

Dokumentation

Svar fordelt på politiske partier:

Bange for at miste jobbet?

DF

K

V

S

R

SF

EL

Ja

15,2

13,7

13,7

15,1

4,5

11,5

5

Nej

73,7

81,4

78,6

77,3

90.9

82,7

90

Ved ikke

11,1

4,9

7,7

7,6

4,5

5,8

5

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eigil Andersen

journalist (DJH 1976)

Jens Vibjerg

Fhv. MF (V), medlem af Miljø- og Fødevareklagenævnet, fhv. gårdejer
Landbruger (Bygholm Landbrugsskole 1972)

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

0:000:00