Tid til dansk forbud mod flaskevand?

VAND: Udlandet indfører forbud mod flaskevand i det offentlige. Flaskevand er en klima- og miljøsynder, mener Per Clausen (EL) og kræver forbud.
Foto: www.colourbox.com
Marie Louise GørvildKasper Frandsen

Selvfølgelig bør man gå efter at få forbudt flaskevand i de offentlige institutioner. Her kan vi opnå en miljømæssig gevinst, uden at det koster noget.

Per Clausen (EL)
Energi- og miljøordfører

San Francisco: I flere kommuner i udlandet er vand på flaske en ressourcekrævende luksus, der hører fortiden til.

Det kræver tre liter almindelig vand at producere en liter flaskevand. Og så forbruges der 600 gange så meget CO2 på at producere flaskevand i forhold til postevand. Og det er uden at medregne transporten af flaskevand, når det køres til eller rundt i Danmark. Prisen er også til at tage og føle på. Det koster op til 100 gange så meget at købe flaskevand, som det gør at åbne for hanen.

I Danmark findes der ifølge Miljøstyrelsen ingen offentligt forbud eller retningslinjer mod flaskevand. Det er op til de enkelte offentlige institutioner selv at fastlægge deres retningslinjer, og det har givet forskellige udfald.

Energi- og Klimaministeriet har et forbud mod indkøb af flaskevand, mens Miljøministeriet og Miljøstyrelsen tillader indkøb af flaskevand. Der findes ikke noget overblik over reglerne i de danske kommuner.

EL: Gratis klimagevinst
Enhedslistens energi- og miljøordfører, Per Clausen, mener, at der bør komme et forbud mod flaskevand i de danske offentlige institutioner.

"Selvfølgelig bør man gå efter at få forbudt flaskevand i de offentlige institutioner. Her kan vi opnå en miljømæssig gevinst, uden at det koster noget," siger Per Clausen og forsætter:

"Staten kunne starte med at forbyde det på de offentlige institutioner - især i ministerierne. Men det er især vigtigt, at kommuner og regioner kommer med. Jeg foretrækker, det blev besluttet decentralt, så borgerne ikke føler, de får trukket noget ned over hovederne."

De Radikales miljøordfører, Johs. Poulsen, ser mindre positivt på et forbud.

"Det er udmærket, at man forholder sig kritisk til det i de enkelte ledelser, men et decideret forbud ville være som at skyde gråspurve med kanoner. Det ville være et forbud uden reel effekt," siger han.

USA: Brug hanen
I USA har flere kommuner, bl.a. Seattle, San Francisco, Los Angeles, Salt Lake City og Minneapolis, fra 2007 indført et forbud mod at det offentlige køber flaskevand. Det betyder, at de ansatte må åbne hanen og fylde glasset, når tørsten skal slukkes. Det serveres heller ikke flaskevand til møder og andre offentlige arrangementer.

I Chicago indførte byens borgmester i november 2007 en bemærkelsesværdig skat på fem cent på hver flaskevand. Også i New York og Boston har man forpligtet sig til at minimere det offentliges brug af flaskevand.

Initiativerne er en reaktion på amerikanernes massive forbrug af plastikflasker. Tal fra ngo'en Food and Water Watch fra 2007 viser, at amerikanere forbruger en mia. flasker om ugen eller 160 flasker pr. indbygger om året. Det koster over 60 mio. liter olie om året at producere disse flasker, og i tillæg producerer fremstillingen af flaskerne 2,5 tons CO2.

Gøteborg med på vandvognen
Sidste år blev Gøteborg føjet til på kortet over byer, der forbød flaskevand. Fra første oktober 2008 var det slut med flaskevand og mineralvand for alle ansatte i Gøteborgs kommune. Det var både miljøhensyn og økonomi, der lå bag den store svenske kommunes beslutning.

Kommune brugte i 2007 omkring 39.000 liter flaskevand svarende til 110.000 almindelige flasker vand med et indhold på 33 cl. Vandet kostede kommunen over 340.000 svenske kroner sidste år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johs. Poulsen

Byrådsmedlem (R), Herning Kommune, formand for Kultur og Fritidsudvalget, fhv. MF (2005-11)
lærer (Herning Seminarium. 1980)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00