Messerschmidts ønske om vaccine vækker forargelse

H1N1: SF kalder Morten Messerschmidts anmodning om en vaccine mod influenza H1N1 til sig selv og sin kæreste for "indbegrebet af magtfuldkommenhed".
Christian Juhl Mølgaard

Ifølge Politiken har MEP Morten Messerschmidt (DF) skrevet til Udlandsvaccinationen for at få en vaccination mod H1N1 - også kendt som svineinfluenza - til sig selv og til sin kæreste, Dot Wessman.

Det vækker både undren og forargelse hos kollegerne på Christianborg og i EU-Parlamentet.

Indbegrebet af magtfuldkommenhed
SF's Kamal Qureshi langer hårdt ud mod Messerschmidt, der har begrundet sit ønske om vaccine med den store rejseaktivitet i forbindelse med arbejdet som europaparlamentariker.

"Når partiets fremtrædende medlemmer ikke længere er i stand til at skelne deres personlige eller partiets interesser fra statens interesser, er det indbegrebet af magtfuldkommenhed," siger Kamal Qureshi i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Der er vel ikke noget mere elitært, end at ville bruge statens penge på at vaccinere sig selv og sin kæreste, som jo altså ikke er tvunget til at flyve frem og tilbage, – når det betyder, at den vaccine vil gå fra syge og svagelige, som risikerer at blive meget hårdere ramt af influenzaen."

Toppolitikere har ikke forrang
Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen undrer sig over Morten Messerschmidts metode:

"Det er da helt besynderligt at skrive sådan et brev. Han er ikke hævet over alle andre, og politikere skulle tage at holde sig lidt tilbage og tænke på dem, der har størst behov," siger hun til Politiken.
 
Europaparlamentarikeren Christel Schaldemose (S) er helt enig:

"Bare fordi man er en fremtrædende person, så skal man ikke have forrang. Vaccinen skal ikke gå til raske, som bare tænker på sig selv og føler, at de har en særlig position."

Sundhedsstyrelsen: Lad være med at ansøge
Forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen, Else Smith vil gerne have sig frabedt, at enkeltpersoner skriver og anmoder om vaccinen:

"Man kan ikke som enkeltperson søge om vaccinen, så derfor vil jeg ikke opfordre folk til at skrive ind," siger hun til Politiken og fortsætter: 

"Vurderingen af, hvilke nøglegrupper der skal tilbydes vaccine, foretages i et udvalg med en række ministerier og myndigheder, som kommer med en udmelding om cirka en måned."

Danmark har efter Sundhedsstyrelsens anbefaling kun bestilt vaccine til under en tredjedel af befolkningen, fordi H1N1 formentlig ikke er farligere end en normal influenza.

Derfor vil vaccinen primært gå til personer, der er i fare for at blive meget syge eller sågar dø af virusset. Næst i køen står sundhedspersonalet. Og i sidste gruppe er personer, som varetager særlige positioner.

Det er dem, som skal holde samfundet kørende, når op imod 12 procent af befolkningen ventes at lægge sig i sengen samtidig.

Sundhedsstyrelsen har nedsat et udvalg, som udpeger de uundværlige.

Dokumentation
Dokumentation

Morten Messerschmidts brev til Udlandsvaccinationen:

Til daglig ledelse.

Man kan dagligt i pressen høre om nye tilfælde af svineinfluenza, særligt blandt folk, der kommer hjem fra udlandsrejser. Af den årsag retter jeg nærværende henvendelse til Dem, idet jeg som medlem af Europaparlamentet rejser meget ofte og derfor ikke kan lade være med at tænke over, hvorvidt man er i risikogruppen.

På den baggrund vil jeg gerne anmode om, at såvel jeg som min kæreste, Dot Wessman, der oftest er med mig, når jeg er i Bruxelles, Strasbourg m.v., indstilles til vaccination hurtigst muligt. Det vil være af stor gene for min arbejdsindsats, såfremt jeg i en længere eller kortere periode skulle lægge mig syg som følge af denne smitte.

Jeg håber således at høre positivt fra Dem snarest.

Kilde: Politiken


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Else Smith

Speciallæge og bestyrelsesleder, Sex & Samfund, i bestyrelsen for Hjerteforeningen
cand.med. (Aarhus Uni. 1982), ph.d. (1996), speciallæge i samfundsmedicin (1999)

Kamal Qureshi

Læge, fhv. MF (2001-11 for SF)
cand.med. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00