DF vil bekæmpe badeforhæng i folkeskolen

SÆRHENSYN: Danske værdier skal stå i front i folkeskolen, mener DF, der vil afskaffe religiøse særhensyn som badeforhæng til muslimske børn. Rent hykleri, siger Socialdemokraterne, Venstre, De Radikale og SF.
Religiøse særhensyn i skolerne som halalslagtet kød eller badeforhæng i omklædningsrummene skal væk, mener Dansk Folkeparti.
Religiøse særhensyn i skolerne som halalslagtet kød eller badeforhæng i omklædningsrummene skal væk, mener Dansk Folkeparti.Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Badeforhæng for at vise hensyn til muslimske børn skal væk. Det skal heller ikke være muligt at servere halalslagtet kød eller at afskaffe fadervor af religiøse hensyn.

Dansk Folkeparti vil sætte sig i front for de danske værdier i folkeskolen, når Lars Løkke Rasmussen om kort tid tager fat på 360 graders-eftersynet af den danske folkeskole. For hvis skolen i fremtiden skal have udviklet sig positivt, skal de religiøse hensyn væk, siger Marlene Harpsøe.

"Jeg mener ikke, at en skole skal kunne droppe eksempelvis svinekød i hjemkundskab eller fadervor, eller sætte badeforhæng op i omklædningsrummet af hensyn til andre med en anden religion. Det er forkert, for vi skal sætte fokus på de danske værdier, der har bragt os så langt som samfund, og som skal fortsætte med at viderudvikle os som samfund," siger Marlene Harpsøe.

Taler dansk på danske skoler
Og når 64 procent af de arabisktalende elever kommer ud af folkeskolen som funktionelle analfabeter, så skal vi sætte fokus på det faglige efterslæb ved ikke at gøre de elever anderledes, mener Dansk Folkeparti.

Jeg mener ikke, at en skole skal kunne droppe eksempelvis svinekød i hjemkundskab eller fadervor, eller sætte badeforhæng op i omklædningsrummet af hensyn til andre med en anden religion. Det er forkert.

Marlene Harpsøe
Uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti

"Derfor er det vigtigt, at vi i danske skoler taler dansk og er sammen på et grundlag af danske værdier. Det er vigtigt at give eleverne et fælles værdigrundlag, så de kan begå sig i samfundet på længere sigt. Vi gør dem en tjeneste ved ikke at give dem særhensyn, fordi vi dermed stiller dem lige med andre elever," siger Marlene Harpsøe.

Hvor stort er problemet?

"Det er svært at sige, men når jeg gentagne gange læser om det i aviserne, så virker det som om, det er stigende problem," siger hun.

Samme forslag for et år siden
For et år siden havde I et forslag i folketingssalen om nøjagtigt det samme, men det blev skudt fra alle andre partier. Hvorfor forsøger I igen?

"Nej, forslaget blev desværre ikke venligt modtaget af et flertal i Folketinget. Men det er beklageligt, at Dansk Folkeparti alene skal sørge for, at vi har danske værdier og dansk kultur i skolen. Vi forsøger igen i forbindelse med eftersynet af folkeskolen, for hvis vi skal gøre folkeskolen bedre, skal vi sætte fokus på de religiøse særhensyn," siger Marlene Harpsøe.

Hvis muslimske børn ikke må få fri til ramadanen, skal danske børn så heller ikke kunne få fri til skiferien uden for skolernes ferie?

"Nej, jeg synes heller ikke, at danske børn skal have fri til at tage på ferie. Det er der rig mulighed for i skolernes ferie."

Vil du lovgive om det?

"Måske. Det vil jeg se nærmere på i forhold til, hvor stort problemet er. Men grunden til, at vores fokus ligger på børn med anden etnisk herkomst, er, at problemet ligger der med deres lave faglige kunnen. Der kan vi kun gøre noget ved at afskaffe de religiøse hensyn," siger Marlene Harpsøe.

Hykleri fra Dansk Folkeparti
Men i lighed med Dansk Folkepartis forslag fra sidste år er opbakningen svær at få øje på hos de andre partier. Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini kalder det hykleri.

"Det er det rene hykleri, for Dansk Folkeparti vil hellere end gerne have religiøse særrettigheder, når det kommer til Dansk Folkepartis fortolkning af kristendommen. Det er jo et religiøst særhensyn, når partiet siger, at der skal være obligatoriske morgensalmer, og at man skal bede fadervor. Vi støtter, at der ikke skal tages religiøse særhensyn i folkeskolen, men det gælder alle religiøse særhensyn. Det her handler igen-igen fra Dansk Folkepartis side om at ville udskille børn med muslimsk baggrund i stedet for at skabe rammerne for en fælles folkeskole," siger Christine Antorini.

"Og det er vel ikke fordi børnene får religisøe særhensyn, at de læser dårligt? Nej, det skyldes, at de kommer fra hjem, hvor man primært taler et andet sprog end dansk, og derfor er vores svar, at flest mulige går i daginstitutioner, så de kan tale dansk, når de kommer i skole," siger Antorini.

Hverken badeforhæng eller leverpostej
Venstre uddannelsesordfører Anne-Mette Winther Christiansen kalder det "den årlige runde fra Dansk Folkeparti om emnet".

"Det er jo ikke badeforhænget, der gør forskellen om, hvorvidt de kan læse eller ej. Det handler om at sætte ind som eksempelvis Strandgårdsskolen i Ishøj, der lavede en helhedsskole, satte bredt ind og vendte skuden. Det er det generelle arbejde med børnene, der gør dem til bedre læsere og ikke et badeforhæng eller om de spiser leverpostejsmadder," siger Anne-Mette Winther Christiansen.

Heller ikke De Radikales ordfører, Marianne Jelved, er begejstret.

"Dansk Folkeparti skulle holde sig til de politiske partiers opgave, nemlig at lave de overordnede rammer. Derfor er det utidig politisk indblanding, når de vil ændre på noget, som i den grad skal løses lokalt af den enkelte skole," siger Marianne Jelved.

Og Pernille Vigsø Bagge, SF's uddannelsesordfører, mener, at holdningerne er på kant med religionsfriheden.

"Og det skal Dansk Folkeparti passe på med, da de er selv store tilhængere af frihedsrettighederne i grundloven. Men de standarder gælder åbenbart for nogle, men ikke for andre. Det skal man se meget alvorligt på," siger Pernille Vigsø Bagge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marlene Harpsøe

MF (DD), byrådsmedlem og formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget, Helsingør Kommune
kontorassistent (Accoat 2006), sygeplejerske

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Anne-Mette Winther Christiansen

Skoleleder, Waldorfskolen i København, fhv. formand, Helsefonden
leder (Grenaa 2004), lærer (Haslev Seminarium 1992)

0:000:00