Cepos: Fattigdomsår har skadet

FATTIGDOMSÅR: EU's fattigdomsår, der snart rinder ud, har ifølge Cepos gjort mere skade end gavn. AE-rådet derimod finder det positivt, at fattigdom er kommet højere op på dagsordenen.
Anne Burlund

Fattigdomsdiskussionen har i 2010, der er EU's fattigdomsår, været højere på den politiske og offentlige dagsorden end tidligere. En rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viste tidligere på året, at fattigdommen i Danmark er steget, siden VK-regeringen kom til i 2001. I rapporten anslås, at fattigdommen er stigende og nu rammer mere end 300.000 borgere.

I løbet af året er det blevet diskuteret, hvorvidt regeringens lave sociale ydelser, starthjælpen, kontanthjælpsloftet og finanskrisen er årsager til den stigende fattigdom. På Christiansborg ønsker oppositionen at indføre en beløbsgrænse for, hvornår en person er fattig, men det nægter regeringen, der i øjeblikket arbejder på sit eget udspil, der ventes offentliggjort i løbet af foråret.

Da fattigdomsåret lakker mod enden, har Altinget | Social derfor bedt AE og Cepos se tilbage på fattigdomsåret og spurgt, om de mener, det har haft nogen effekt - og hvad de mener har fyldt særligt i den offentlige debat i løbet af året.

Cepos: Fattigdomsår gør skade
Cheføkonom i tænketanken Cepos Mads Lundby Hansen ser ingen som helst grund til at afholde fattigdomsår, som han mener gør mere skade end gavn:

Hele diskussionen om fattigdom og ulighed er kun med til at skade reformdagsordenen. Danmark er det land i verden, der har den mindste ulighed. Udfordringen er derfor ikke, at uligheden stiger, men at vi i Danmark har 1,8 millioner mennesker på overførselsindkomst, som vi skal have i arbejde.

Mads Lundby Hansen
Cheføkonom, Cepos

"Hele diskussionen om fattigdom og ulighed er kun med til at skade reformdagsordenen. Danmark er det land i verden, der har den mindste ulighed. Udfordringen er derfor ikke, at uligheden stiger, men at vi i Danmark har 1,8 millioner mennesker på overførselsindkomst, som vi skal have i arbejde," siger Mads Lundby Hansen.

Han efterlyser derfor flere initiativer fra politisk hold, der kan få folk i beskæftigelse. Det kunne blandt andet være ved at reducere kontanthjælpen eller udvide ungeindsatsen ved at halvere dagpengene til unge under 25 år - en idé som tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen også foreslog for år tilbage, men som aldrig blev gennemført.

Ulighedsdagsorden fylder for meget
Ifølge Mads Lundby Hansen fylder ulighedsdagsordenen alt for meget herhjemme. Hele diskussionen om, hvorvidt fattigdommen er steget siden VK-regeringen kom til magten i 2001, mener han også er helt forfejlet:

"Det regnestykke, som AE bygger sine analyser på, er misvisende. Under Poul Nyrup steg fattigdommen også markant, da der på grund af højkonjunkturen var stigende huspriser og aktiekurser, der medførte øget ulighed," mener Mads Lundby Hansen, der derfor også tror, at uligheden vil stige, hvis den socialdemokratiske formand Helle Thorning-Schmidt engang kommer til magten og får vendt den dårlige økonomiske situation.

Han mener ikke, der er tale om en ændret retorik under EU's fattigdomsår, men han medgiver, at diskussionen har fyldt meget, hvilket han synes er ærgerligt:

0:000:00