EU bokser under sin vægtklasse

EU: Med Lissabon-traktaten er banen kridtet op for en stærkere europæiske optræden på verdensscenen. Men der er endnu et stykke vej, før det rigtigt vil ske, lød det fredag på EU-Konferencen 2010.
Morten Øyen
Fakta
Den årlige EU-konference arrangeres af EU-Kommissionens Repræsentation i København og Europa-Parlamentets Informationskontor i Danmark.
I år fandt konferencen sted fredag den 28. maj i Mogens Dahls koncertsal i København.

Talerne ved årets Europa-Konference var Lene Espersen, vicestatsminister, udenrigsminister (K), Lykke Friis, klima-, energi- og ligestillingsminister, (V), Connie Hedegaard, kommissær for klimahandling, Morten Messerschmidt, MEP, (DF), Margrete Auken, MEP (SF), Poul Skytte Christoffersen, særlig rådgiver for den Høje Repræsentant Catherine Ashton, Britta Thomsen, MEP (S) og Steen Gade, MF, (SF).

Ordstyrere var Poul Smidt, journalist og Anna Libak, journalist
Det er ikke længere "business as usual" i EU. Den finansielle krise har om noget testet euroen, og COP15 i december i København antydede en ny verdensdagsorden.

"Vi fik en forsmag på denne nye verdensdagsorden under klimatopmødet i København, hvor Kina sammen med Indien, Sydafrika og Brasilien spillede en langt mere afgørende rolle, end vi hidtil havde været vant til," sagde udenrigsminister Lene Espersen i sin tale på konferencen.

EU som udkantsregion
Det skal vi til at vænne os til, sagde udenrigsministeren, og understregede, at opgaven fremover er at sikre, at EU ikke udvikler sig til en udkantsregion.

Foruden Lene Espersen havde konferencen blandt andet deltagelse af den særlige rådgiver for EU's udenrigsrepræsentant, Poul Skytte Christoffersen. Poul Skytte Christoffersen er mangeårig dansk EU-diplomat og er netop nu med til etableringen af organisationen og udformningen af EU's nye fælles udenrigspolitik. Og det er en ganske stor udfordring:

"Der er ingen tvivl om, der er store forventninger til en fælles europæisk udenrigstjeneste - ikke mindst blandt vores internationale partnere," sagde han og indrømmede, at man nok har "oversolgt", hvad EU kan på nuværende tidspunkt.

"Der er stadig noget om, at EU er en økonomisk sværvægter, men en politisk dværg," sagde Lene Espersen og understregede, at der stadig er for meget enegang, til at EU taler med en stemme.

"EU bokser stadig under sin vægtklasse," sagde udenrigsministeren.

EU's fælles energipolitik til debat
Anden halvdel af konferencen omhandlede EU's fælles energipolitik, som med Lissabon-traktaten for første gang er blevet indskrevet i en EU-traktat.

EU's energipolitik er i stigende grad en central del af EU-samarbejdet, i takt med at Europas afhængighed af energitilførsler udefra bliver større.

"Hver gang vi gør noget på dette område, styrker vi også vores sikkerhed," sagde klimakommissær Connie Hedegaard, der også fik mulighed for at uddybe EU-Kommissionens arbejde med klimamålsætninger.

Blandt talerne i konferencens anden halvdel var klimakommissær Connie Hedegaard og klima- og energiminister Lykke Friis (V) og, til at udfolde debatten, også MEP Britta Thomsen (S) og miljøudvalgets formand Steen Gade (SF).
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00