Største Venstre-tilslutning i ni år

RISBJERGS SNIT: S har standset tilbagegangen, men rød blok bløder fortsat. Samtidig står Venstre nu til 33,7 pct. af stemmerne i januars meningsmålinger. Det er den største tilslutning til partiet siden 2003.
Der er grund til store smil hos Venstre netop nu. Partiet har ikke stået stærkere i meningsmålingerne i ni år. Her er partiets nuværende og tidligere formand fanget på Venstres landsmøde efter valget i 2007.
Der er grund til store smil hos Venstre netop nu. Partiet har ikke stået stærkere i meningsmålingerne i ni år. Her er partiets nuværende og tidligere formand fanget på Venstres landsmøde efter valget i 2007.Foto: Hasse Ferrold

Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor i statskundskab, Altinget.dks valgekspert

Venstre fortsætter sin store fremgang i meningsmålingerne i det nye år. Fra december 2011 til januar 2012 er partiet gået fra 32,6 til 33,7 procent i gennemsnittet af meningsmålingerne.  

Dette på trods af eller måske netop fordi V ikke har gjort sig særlig bemærket i medierne i januar måned.

Dermed erobrer partiet yderligere to mandater, og V står nu til den største tilslutning i ni år. Ikke siden januar 2003 har V stået til 33,7 pct. af stemmerne baseret på gennemsnittet fra en hel måneds målinger.

Samlet set er blå blok dog kun gået ganske lidt frem den seneste måned. Fra 53,5 til 53,8 pct. Venstres fremgang sker primært på bekostning af Liberal Alliance og Konservative, der med en opbakning på kun 3,3 pct. efterhånden nærmer sig spærregrænsen.  

Men oppositionen står altså fortsat til at overtage regeringsmagten fra SRSF, hvis der var valg nu.

Lille fremgang til S
Rød blok siver fortsat i meningsmålingerne, men for første gang siden valget udviser Socialdemokratiet en lille månedlig fremgang fra december til januar fra 21,4 til 21,9 pct. af vælgerne.

Omregnet til mandater er der fra december til januar uændret styrkeforhold mellem blokkene med 93 mandater til blå og 82 mandater til rød blok. Inden for blå blok har både K og LA afgivet et mandat til Venstre, mens EL har afgivet et enkelt mandat til S.

Se hele artiklen og det fulde Risbjerg-snit her (Kræver abonnement).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00