24. december: Dan Jørgensen

JULEKALENDER: Selvom Dan Jørgensen (S) og Morten Messerschmidt (DF) ofte er ved at rive hovederne af hinanden, når de mødes i en debat, kan de faktisk godt lide hinanden, når kameraet er slukket. Det afslører Dan Jørgensen blandt andet i årets sidste julekalenderinterview.

Dan Jørgensen har altid gang i to-tre forskellige bøger, og når han skal se tv, er Matador klassiskeren over dem alle. Den ryger på dvd'en hver andet eller tredje år til jul, og så ser han den sammen med sin far. Det fortæller han i dagens kalenderinterview.
Dan Jørgensen har altid gang i to-tre forskellige bøger, og når han skal se tv, er Matador klassiskeren over dem alle. Den ryger på dvd'en hver andet eller tredje år til jul, og så ser han den sammen med sin far. Det fortæller han i dagens kalenderinterview.Foto: Altinget.dk
Katrine Falk Lønstrup

Hvorfor gik du ind i politik?

Det var Svend Auken (S), der fik mig til at stille op til Europa-Parlamentet. Jeg var formand for Frit Forum i Århus, aktiv i studenterpolitik og meget interesseret i miljøpolitik, og derigennem lærte jeg ham at kende. Han mente bestemt, at jeg skulle til Bruxelles, så det tyggede jeg lidt på og valgte så at stille op.

At gå fra at være minister til ikke at være det længere er ikke så sjovt. Når folk efterfølgende har spurgt mig, hvordan jeg har det – om jeg kan sove om natten og sådan – joker jeg ofte med, at jeg sover som en baby: sover et par timer, vågner og græder lidt, sover et par timer og vågner og græder lidt mere.

Dan Jørgensen (S)
Medlem af Folketinget

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Fakta
Dan Jannik Jørgensen er født 12. juni 1975 i Odense.

Han har været medlem af Folketinget for Socialdemokratiet siden 18. juni 2015, hvor han blev valgt i Fyns Storkreds. Dan Jørgensen er nu Socialdemokratiets integrationsordfører og udlændingeordfører.

Inden Dan Jørgensen blev valgt til Folketinget, var han minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra 12. december 2013 til 28. juni 2015 i SR-regeringen. Derudover var han medlem af Europa-Parlamentet fra 20. juli 2004 til 11. december 2013, hvor han har været formand for Animal Welfare Intergroup, næstformand for Europa-Parlamentets Udvalg for miljø, folkesundhed og fødevaresikkerhed og formand for de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet.


Dan Jørgensen er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 2004. Han har siden været ekstern lektor på blandt andet Institut for Statskundskab på både Københavns Universitet og Aarhus Universitet, og han er nu blevet ansat som adjungeret professor på Aalborg Universitet, hvor han skal undervise i miljøpolitik.

Kilde: ft.dk

Jeg har læst meget om flere af de gamle i Socialdemokratiet. Thorvald Stauning (S), Jens Otte Krag (S) og H.C. Hansen (S) har alle gjort indtryk, men det er svært at nævne en enkelt, for der er jo virkelig mange store, stolte politikere i mit parti.

Hvis jeg kigger til udlandet, var både J. F. Kennedy og ikke mindst hans bror Robert Kennedy fantastiske mænd med visioner og kompetencer.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg har et ret godt forhold til Morten Messerschmidt (DF). Vi river nærmest hovederne af hinanden hver gang, vi mødes i en debat. Han er en af dem, der går hårdest til mig, og jeg er en af dem, der går hårdest til ham. Men når kameraet er slukket, kan vi faktisk meget godt lide hinanden. Han er altså en sjov mand at være sammen med, selvom hans politik er helt på månen.

Er du stadig i politik om fem år?

Problemet med at svare på den type spørgsmål er jo, at det faktisk ikke er op til mig at bestemme. Men hvis vælgerne vil, vil jeg i hvert fald også gerne.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Der skal jeg tilbage til min tid i Europa-Parlamentet, hvor jeg var med til at lave EU's kemikalielovgivning, der forbød mange kemikalier fra menneskers hverdag.

Det er jo tit sådan i politik, at man er en lille del af noget, så man ved sjældent, hvor man sætter sit fingeraftryk. Men ved den her aftale ved jeg, at nogle af de ting, jeg bragte til bordet, er kommet med. Og uden det skal lyde for højtideligt, er der simpelthen bare mennesker, der ikke får kræft, og natur, der ikke bliver forurenet, på grund af denne lovgivning.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg kan rigtig godt lide at læse skønlitteratur. Så jeg har altid gang i to til tre bøger, og det er virkelig godt til at rense hjernen. Og så træner jeg ret meget. Jeg har kontor tre meter fra træningscenteret, så der er ikke så mange undskyldninger for ikke at gå derover.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg har jo fandme læst mange skønlitterære bøger. Men den bedste må nok være Freedom af Jonathan Franzen. Den er både underholdende og politisk, men først og fremmest er det bare en rigtig god historie.

Jeg har også læst de fleste af Jan Guillous serie Det Store Århundrede. De er vanvittigt gode. Jeg elsker skønlitteratur, der både rummer den gode historie, man forsvinder helt ind i, og som giver en masse historisk viden. Og Jan Guillou er virkelig god til at udstille det hykleri og den dobbeltmoral, der ofte har været i forhold til vores egen rolle i historien, hvor vi har haft tendens til mere eller mindre bevidst at glemme dele af den.

Har du en yndlings tv-serie?

Game of Thrones og Fargo er vildt god underholdning. De er velproducerede og velfortalte, men det skal tv-serier også være, for at jeg kan forsvinde ind i dem og ikke bare sidder og tænker på den forhandling, jeg skal i dagen efter.

Og klassikeren over dem alle er selvfølgelig Matador. Det er en god historie, der bare er vildt godt fortalt. I min familie ser vi den tit her til jul – hver andet eller tredje år ryger den på dvd'en, og så ser min far og jeg den sammen.

Hvad er din bedste juletradition?

Jeg holder altid jul ved min forældre på Fyn. Og det er ikke sådan, at vi har 800 forskellige ting, der skal gøres på en eller anden bestemt måde. Det vigtige er bare, at vi er sammen. Og så er det altid mig, der laver anden.

Har du et motto?

Nej, men en grundsætning, mit parti står for, og som jeg selv prøver at huske, er, at alle mennesker hører sammen og har et ansvar over for hinanden – og det ansvar er særligt stærkt over for de svageste. For mig er det en meget kondenseret måde at sige, hvad det er at være socialdemokrat.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2015?

At gå fra at være minister til ikke at være det længere er ikke så sjovt. Når folk efterfølgende har spurgt mig, hvordan jeg har det – om jeg kan sove om natten og sådan – joker jeg ofte med, at jeg sover som en baby: sover et par timer, vågner og græder lidt, sover et par timer og vågner og græder lidt mere.

Savner du mange ting ved ikke at være minister?

Ja, det gør jeg da. Når man er politiker, vil man jo gerne have så meget indflydelse som overhovedet muligt. Og det kan godt være, at Kristian Thulesen-Dahl (DF) siger noget andet, men jeg mener nu, at man har mest indflydelse, når man sidder i regering.

Men altså, jeg må også bare sige, at det er meget privilegeret, at selvom jeg mistede mit drømmejob, er det job, jeg har nu, jo også et drømmejob. Så værre er det heller ikke, vel?

Hvad ser du mest frem til i 2016?

Det føles lidt underligt at sige, at jeg ser frem til at arbejde med de kæmpemæssige udfordringer, vi har med flygtninge, for jeg ville jo sådan ønske, vi slet ikke havde de udfordringer. Men det er klart, at det er vigtigt – og når man er politiker, vil man gerne arbejde med det, der er vigtigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)









0:000:00