3 - 2 - 1 ... Altinget: live!

KLUMME: Onlines bedre halvdel hedder offline. Online dur ikke uden det virkelige, fysiske møde mellem mennesker. Derfor Altinget: live med konferencer og netværk, skriver chefredaktør Rasmus Nielsen: "Jeg blev nærmest journalist på grund af live-rusen."

Rasmus Nielsen

JEG ELSKER LIVE. Gør du? Hvad er din første erindring om noget, der skete, sådan lige dér og vakte dig?

Døren åbner ind til det tændte juletræ. Den første sne falder, find kælken frem. Bøgens blad folder sig ud. Barnet fødes. Efter forældrenes tøvende indkøring i børnehaven vender hun sig om på vej i pædagogens favn og udbryder: – Hej far (underforstået: Gå bare). 

For mange er en af de største, personlige live-præstationer, da Elvis i 1973 skrider sidelæns ind på scenen på Hawaii og pladask ind i linsen udbryder: – Oh C, C C Rider. Så meget live, at hans hovedkamera iler med at få stillet skarpt til datidens hidtil største tv-begivenhed, live via satellit til hele verden.

Jeg blev nærmest journalist på grund af live-rusen. Programmer skal gå direkte. Højdepunktet var i radioen, hvor min barndomshelt Elith Nørreholm – selv en stor livejournalist med Sommerferiebussen – sluttede karrieren som udsendelsesleder. Han lagde nøglen (det vil sige åbnede mikrofonen) søndag formiddag og udbrød: – Danmarks Radio, program 1, 2 og 3, klokken er 11.03.

Jeg havde en live-gæst i studiet, og adrenalinet pumpede virkelig, som vi nærmede os rådhusklokkerne, der går på præcis kl. 12.00.00. Slut-jinglen med Henry Mancinis lyserøde panter varede otte sekunder, og med de obligatoriske to-tre sekunder til teknisk omstilling fra Radiohuset til Rådhuset skulle man have sin gæst til at runde af med en punchline. Det var ikke let. Politikere er sjældent skuespillere. Slet ikke sekundtællere. I hvert fald ikke dengang, før de skar sig på tv-sekunder. Men bare det første slag i Rådhusklokkerne blev sendt, blev det søndag.

DE STØRSTE RÅDHUSKLOKKER er dem nytårsaften. Det politiske nytår er dog ikke 1. januar, men i disse dage. Efter endnu en usædvanlig politisk rolig sommer varmer partierne snart op med de stadigt vigtigere sommergruppemøder. DF først med kravet om 25 procent mindre DR. Og det i skæret fra meningsmålinger, der stiller rød og blå blok lige. Uha, hvilken live-valgaften det kan blive en dag.

Internet er ikke så vildt lækkert live som radio og tv. Og dog: Jeg kan godt beruses lidt bare af at uploade et komma, hvor det manglede et sted i vores artikelunivers. Bare at se dét der komma på skærmen smører alt sliddet fra skoletiden med kryds og bolle. Men nej, online er ikke noget liveshow.

Det måtte jo så komme. Altinget: live. Live på en anden måde end online. Det kalder vi en ildsprudlende afdeling for alle offline-events. Konferencer, netværk og morgenmøder. Hér mødes vores læsere og kilder med politikere, embedsværk, forskere, aktører og Altingets journalister.

I NETVÆRK SAMLER vi nu centrale, ambitiøse læsere fra vore fagpolitiske portaler. De har meget at sige hinanden. Lære af hinanden. Og vi sætter dem sammen fem gange årligt med vigtige samfundsstemmer på deres område. Hvor de i et fortroligt rum kan vende sagerne med hinanden. Én gang årligt samler vi gruppen et døgn på vores politiske hotel i Folkemøde-byen på Bornholm. Lidt et forsøg, men de første netværksgrupper i forsommeren sagde venligt til os, at de allerede tæller ned til næste år.

90 minutters morgenmøder afholdes nu hyppigt hér i Altingets nye mediehus i Ny Kongensgade 10 lige ved Christiansborg. Vi afholdt en stribe møder i foråret, hvor 30 mennesker over morgenmad og kaffen møder en aktuel, central taler. 2. september kan man møde den danske EU-kommissær Margrethe Vestager hér om Danmark efter Brexit. Det bliver godt nok om eftermiddagen, for en kommissær bestemmer nu engang tidsregningen.

Når jeg får lov at åbne konferencer om eksempelvis, hvordan man påvirker lovprocessen, eller hvordan man lobbyer gennem medierne, nævner jeg gerne en anekdote, som I også lige skal have med før klummens tæppefald:

Det var folkene bag Dating.dk, der omkring 1999/2000 fortalte en stor gruppe it-værksættere som mig om deres gryende succes: – I skal huske at lave noget offline! Offline?! Som om online var udgangspunktet, hvad det åbenbart var for dem, der så ved siden af nettet lavede nogle rigtige fester for deres brugere. Det er uforfalsket live, mødet mellem mennesker. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00