40 år: Altingets redaktionschef, presselogens formand Anders Jerking

Altingets redaktionschef siden 2012, Anders Jerking, der også er formand for Folketingets Presseloge, fylder 40 år tirsdag 9. februar 2016.

Anders Jerking har en stor del af æren for, at Altinget i dag står på mediescenen med et bredt anerkendt ry for troværdig journalistik.
Anders Jerking har en stor del af æren for, at Altinget i dag står på mediescenen med et bredt anerkendt ry for troværdig journalistik.

- Hvem skal tale?

- Mig og statsministeren.

Almindeligvis måtte man tro, at en mand, der svarer sådan, er en kende selvovervurderende.

Det modsatte er dog tilfældet med Altingets redaktionschef Anders Jerking, der tirsdag fylder 40 år. Han er en beskeden, underspillet type. Men rent faktisk skal han tale sammen med statsministeren ved en stor årsfest i Folketinget. Anders Jerking er formand for Folketingets Presseloge, der 24. februar holder fest sammen med politikerne, og så er det, at talepligten ifalder såvel Christiansborg-journalisternes tillidsmand som regeringschefen.

Det var ikke den lige vej til pressens folder, som civilingeniørens søn i Farum gik. Først tog han en bachelor i litteraturvidenskab i København, men så trak journalistikken i ham, og Anders Jerking kom til at arbejde på Jyllands-Posten og avisen 24timer, ligesom han i 2010 kronede sin uddannelse som cand.comm. fra RUC.

Anders Jerking kom til os på Altinget allerede i 2009; da var vi endnu få og uden egentlig redaktionel ledelse. Hver journalist var sin redaktør og leverede det bedste, han eller hun havde lært inden for det stramme koncept, der nu engang var lagt.

Men redaktionen voksede til, og snart blev det naturligt at vælge en redaktionschef. Anders Jerking sagde kun ja i 2012, hvis han kunne blive ved med at skrive. Det gjorde han med stor succes på Altinget: miljø, der under hans snit er vokset markant i størrelse og anseelse.

Først på det allersidste har ledelsespligten fået fuldt overtag. Men der er også godt 20 netaviser at være årvågen på. Og tv, magasiner, redesign, udveksling af historier over sundet, ansættelser, medarbejdertrivsel osv. osv. Man mærker det ikke, hvis redaktionens chef skulle opleve, at han står i et permanent krydspres mellem nyhedsstrømmen, stoffets samfundsbetydning, journalisternes velvære og arbejdstid samt udgiverens og bestyrelsens forventninger.

Det med en beskeden fremtoning giver sig flere udslag. Jerking er ingen linselus – han er så decideret substansskribent. Lønkrav er ikke noget, han – modsat andre – stiller med i tide og utide. Faktisk er det altid på arbejdsgiverens initiativ, at lønnen reguleres i takt med, at redaktionen og ansvaret vokser. Altinget har travlt med at vokse, for vi skulle jo gerne kunne matche og tilfredsstille redaktionschefens format og tiltagende ledelseskraft.

På møder tier Jerking hellere, end han taler. Men han lytter. Og så taler han, når der er basis for at føre samtalen videre … eller til en konklusion. Ja eller nej til ideer. Klart svar og klar retning. Og forsøg sådan og sådan, hjælper han generøst. Og bryder en nyhed ud en sen aftenstund, når den sidste vagtsatte er på vej hjem, så sætter chefen sig selv til tasterne og skriver historien ligefremt. Hverken nyheder, nettet eller læsere sover.

Den høje redaktionschef bærer en naturlig autoritet på redaktionsmøderne, fordi han hver gang møder så velforberedt. Er der afbud fra en gang efterkritik eller andet planlagt, fylder han selv mødet ud med emner, der er mindst lige så givende.

Han er i sit es, når talen falder på journalistisk kvalitet og etik. Det er den uvildige kvalitetsjournalistik, han hylder. Uden tabloid leflen for læserne. De skal læse ham og hans redaktion, fordi han tilbyder relevans og substans. Ordentlighed er hans fundament.

Anders Jerking har en stor del af æren for, at Altinget i dag står på mediescenen med et bredt anerkendt ry for troværdig journalistik. Han kunne udnytte sin redaktionelle position til at fremme egne synspunkter eller særinteresser; men intet kunne ligge ham mere fjernt. Det er det nye og argumentets kvalitet, han ønsker at formidle.

Fødselaren er ikke til føleri og sladder. Mindst af alt om sig selv. Det er faget, det gælder. Men vi oplever dog gerne, at redaktionschefen, der bor med sin mand i hjertet af Vesterbro, også har en lun åre:

Til spørgsmålet, om han frygter livet på den anden side af de fyrre, noterer han bare:

- Jeg blev skaldet som 21-årig. 


Rasmus Nielsen
Chefredaktør

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Jerking

Adm. chefredaktør og direktør, Monitormedier
cand.comm. i journalistik og dansk (Roskilde Uni. 2010)

0:000:00