Anmeldelse af 
Knud Aarup

6 A'er: Fremragende antologi om frivillighed i Danmark

Bogen ’Gør frivilligt arbejde samfundet bedre?’ er et must-read for det frivillige Danmark og slår hul på vores normale forestillinger om civilsamfundets betydning, skriver Knud Aarup. 

’Gør frivilligt arbejde samfundet bedre?’ er en fremragende bog, der præsenterer en sammenhængende og meget omfattende analyse af det frivillige Danmark, skriver Knud Aarup.
’Gør frivilligt arbejde samfundet bedre?’ er en fremragende bog, der præsenterer en sammenhængende og meget omfattende analyse af det frivillige Danmark, skriver Knud Aarup.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Knud Aarup
Gør frivilligt arbejde samfundet bedre?
Thomas P. Boje, Helle Hygum Espersen, Torben Fridberg, Lars Skov Henriksen og Bjarne Ibsen
Forlag: Samfundslitteratur, november 2023

 

’Gør frivilligt arbejde samfundet bedre?’ er intet mindre end en fremragende bog om frivillighedens betydning i det danske samfund.

Bogen er en antologi på 310 sider, fordelt på fire dele, som hver indeholder flere artikler. Første del, som bærer titlen ’Kontinuitet og forandringer på kort og lang sigt’, giver en status på frivilligheden over de seneste 20 år.

Anden del har overskriften ’Sociale forskelle og uligheder i deltagelsen’ og ser på kønsforskelle, indvandrerdeltagelse samt frivillighed blandt personer på kanten af arbejdsmarkedet.

I del tre er det ’Det frivillige arbejdes nytte’, som analyseres i forhold til betydning af livskvalitet og sammenhæng med arbejde. Del fire rummer tre artikler under overskriften ’Netværk, tillid og lærings betydning for frivilligt arbejde’. Endelig er der et appendiks, som gennemgår de metodiske baggrunde for frivilligundersøgelserne i 2004, 2012 og 2020.

Det første kapitel giver en rigtig god status over, hvordan danskernes frivillighed har udviklet sig, især fra 2004 til 2020, og artiklen trækker tråde tilbage til væksten i frivilligheden fra 1980’erne til starten af 00’erne.

Antologien et must read for frivillighedens Danmark.

Knud Aarup
Debattør

Billedet viser en høj grad af kontinuitet og stabilitet over de seneste 20 år.

Omkring 35 til 36 procent af voksne danskere er frivillige. Der er kun en lille forskel mellem mænd og kvinders engagement, men der er sket et fald i antallet af timer, som leveres af de frivillige.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00