Åbningsdebat: Her er Pia Olsen Dyhrs tale

DOKUMENTATION: Folketinget traditionsrige åbningsdebat er i gang. Læs SF-formand Pia Olsen Dyhrs tale her. 

SF-formand Pia Olsen Dyhr. 
SF-formand Pia Olsen Dyhr. Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Anne Justesen

Åbningsdebat 2015, ordførertale af SF's Pia Olsen Dyhr. 

Det talte ord gælder

Vi har fået en ny regering i Danmark. Og ja, det kan mærkes. Forskellen er tydelig.

Vi har en regering, der hellere vil afvikle end udvikle. En regering der bryder ned i stedet for at bygge op. Som ekskluderer i stedet for at inkludere.

Kort sagt en regering uden ambitioner på fremtidige generationers vegne. Og det i en tid, hvor ellers både Danmark og resten af verden har brug for ambitioner, hvis vi skal løse de mange store udfordringer vi står overfor.

Vi er lige nu vidne til en global flygtningekatastrofe. Millioner af mennesker rundt om i verden er tvunget på flugt fra blodige krige, sult og naturens rasen. De har akut brug for beskyttelse og helt basal nødhjælp, så deres situation kan stabiliseres.

Og jeg tror at den barske virkelighed blev tydelig for enhver, da forsiderne i alle aviser viste billederne af druknede flygtninge i Middelhavet. Mennesker der med livet som indsats, flygter fra krig, tortur og voldtægt. Fra Syrien og Nordirak, hvor Islamisk Stat hærger. I Nordirak har danske fly bidraget til at skabe sikre områder gennem vores luftstøtte til ex kurderne. Det har SF bakket op, da den irakiske regering bad om hjælp til at beskytte befolkningen mod overgreb fra IS. Krigen raser dog fortsat og problemet er langt fra løst.

Flygtningekrisen er voldsom, men det kan desværre blive langt værre. Fattige lande har det med at fungere så dårligt, at politisk forfølgelse og borgerkrige er konsekvensen. Og den globale opvarmning vil føre til mange millioner bliver fordrevet. Og så drejer det sig ikke længere om, hvorvidt Danmark skal tage 1000 eller 3000 flygtninge i solidaritet med resten af EU. Så drejer det sig om langt højere tal. Og vi får brug for fælles europæiske løsninger. Kampen mod fattigdom og kampen mod global opvarmning er også en kamp for færre flygtninge i fremtiden. Det perspektiv har regeringen slet ikke. Måske kan den slet ikke tænke så langt.

I stedet er den optaget af at indrykke negativ reklame for Danmark ind i udenlandske aviser for at skræmme flygtningene væk. Jeg er glad for at det ikke er hele billedet af Danmark ude i verden. Jeg er stolt af det danske politi – og deres håndtering af den konkrete situation. Det var smukt, da billedet af en dansk betjent gik verden rundt. Det bedste modbillede til Regeringens antiflygtninge annoncer, og fantastisk billede på, hvor ordentlige og venlige danskerne grundlæggende er.

Men det værste er ikke de ubegavede annoncer. Værre er, at regeringen skærer i udviklingsbistanden. Ned til mindste FN niveau – 0,7 procent. Og der er ikke engang lagt oveni til den globale klimaindsats. Bekymrende. For aftalen var klar i København. Og aftalen blev indgået af den nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen, som sagde: 

"It is important for me personally to underline that the financing of a new, climate agreement must not undermine efforts to reduce poverty". Det var de ord Lars Løkke Rasmussen brugte I november2009. Statsministeren ynder ellers at påstå at han holder sine løfter. Det er åbenbart ikke rigtigt. Her har vi i hvert fald et klokkeklart løftebrud.

Vi står midt i en klimakrisen, og vi har en forpligtigelse overfor vores børn og børnebørn – den skal løses. Temperaturen på jorden stiger. Med de tilsagn der er givet nu fra verdens lande vil stigningen i klodens middeltemperatur vil ikke holde sig under2 C og slet ikke de 1,5 der skal til hvis risikoen for alvor skal minimeres. Hvad betyder det?

Jo havet kan stige 1-2 meter i dette århundrede, for gletschere og indlandsis smelter. Koralrev dør i havet, for vandet er for varmt og det er første skridt i fødekæden for mange dyr. Mange af de kendte afgrøder vi kender i dag, kan ikke dyrkes i varmere vejr. I Danmark vil vi opleve mere ustadigt vejr – flere storme og mere vand i kælderen. I Sydeuropa vil varmen være voldsom, og ja, visse øer i verden vil ikke længere være at finde. Det var ikke for sjov at Maldiverne afholdte regeringsmøde under vand. Deres udfordring er reel.

Derfor er klimatopmødet i Paris til december så afgørende. Et møde, hvor det skal lykkes med en juridisk bindende aftale med klare klimamål for alverdens lande. I øjeblikket er det USA der presser på for at sikre en ambitiøs aftale.

EU har aftalt et fast mål, men har svært ved at levere på den klimabistand som er så afgørende for at sikre en aftale, som også udviklingslandene kan bakke op om. Under klimatopmødet i København forpligtede landene sig til et klimabidrag på 100 mia dollars inden 2020. Det mål er langt fra indenfor rækkevidde, og visse lande løber nu fra deres forpligtigelser – heriblandt værten fra klimatopmødet i Kbh, nemlig statsministeren.

Verden har brug for lande som Danmark, der går forrest. Derfor er signalet så katastrofalt. Regeringen løber i den forkerte retning. Den afvikler i stedet for at udvikling. Står det til regeringen skal vi ikke længere reducerer vores CO2 udslip med 40 procent i 2020.

Selvom det vil være en gevinst for samfundet, og selvom de grønne industrivirksomheder er dem, der skaber eksport og job i tusindvis. Det er en succes vi skal udvikle. Det er simpelthen utroligt, at regeringen er så erhvervsfjendsk. Verden har brug for lande som Danmark, der går forrest. Derfor er signalet fra den nuværende regering så katastrofalt.

Regeringen løber i den forkerte retning. Vi vil ikke længere levere en 40% CO2 reduktion i 2020, og vi vil ikke længere levere på klimabistanden som additionel til normal bistand. Hvis vi kigger til Sverige – så viser de vejen. De har lige forpligtet sig til yderligere klima bistand x mia svenske kroner. For der er brug for lederskab. Det ved vi alle.

Afvikling – ikke udvikling.at Danmark skal blive uafhængig af fossile brændstoffer. Energiteknologi får en ordentlig lammer – på trods af, at efterspørgslen efter samme bare stiger og stiger.Også de initiativer, der vedrører dig og mig får kniven. Naturplan Danmark, som netop skal sikre en smukke og mere sammenhængende natur, skal spare, det samme gør området for genanvendelse og energirådgivningen, som netop har skullet engagere og inddrage alle borgere i den grønne omstilling.

Samtidig får landbruget lov til at forurene mere til fare for vores alle sammen sundhed og til skade for grundvand og vandmiljø.

Danmark er ikke blevet et stærkt og rigt samfund ved at isolere os. Det danske velfærdssamfund er recepten på den danske succes. Kvinderne er på arbejdsmarkedet, alle børn får undervisning – og vi har en grundlæggende tryghed i vores samfund. Kriminaliteten er lav. Det er ikke tilfældigt. Det skyldes klare valg.

At vi har udviklet en model, hvor vi trygt kan aflevere vores børn i gode dagsinstitutioner og skoler. At det ikke kun er de få børn der får muligheden for at indfri drømme og ambitioner – det er langt de fleste børn. Men det skal være alle børn. Det kræver ressourcer. Det kræver pædagoger og pædagogisk personale i vores vuggestuer og børnehaver. Det kræver dygtige skolelærer med tid til forberedelse og til den enkelte elev – også de elever, der kræver en ekstra indsats. For barnet skal være i centrum. Vi skal sikre at alle talenter kommer i spil.

Regeringen den lader stå til. Ja, værre end det, så skærer den ned på kommunerne i en tid, hvor vi får flere ældre og udgifterne derfor vokser. Hvilken del af kernevelfærden må kommunerne så spare på – ja det ved vi endnu ikke.

Det kan blive de ældre, børnene, folkeskolen. Formentlig bliver det lidt af det hele. Jeg forstår ikke, hvordan et stort flertal i Folketinget fra Dansk Folkeparti til Socialdemokraterne kunne godkende den nedskæringsaftale som Regeringen indgik med kommunerne i sommers. Det får jo reelle konsekvenser for velfærden i kommunerne. Hvorfor sagde de f.eks. ja til en aftale der betyder ringere hjemmehjælp eller færre voksne i dagsinstitutionerne. [Og det er kun begyndelse – næste år truer regeringen kommunen med endnu større nedskæringskrav].

Endnu værre er regeringens planer for uddannelsessystemet. Massive nedskæringer. Det er uklogt – Danmark har brug for langt flere unge og voksne får mere og bedre uddannelse – ikke det modsatte.

Vi lever af danskernes råstof – nemlig viden. Vi står til at mangle titusindevis af faglærte om få år. Det kan blive en katastrofe for Danmark, hvis ikke får løst det problem – men hvad vil regeringen? Fantasiløse nedskæringer over hele linien. Også forskningen får kniven, ikke mindre energiforskning. Her kunne jeg næsten helt få lyst til at sige – så lyt dog lidt til Bjørn Lomborg, selv han mener, at det er klogt at investere i energiforskning…. Men nej afvikling er målet – ikke udvikling.

Titusindvis af stillinger ryger i kommunerne, og på gymnasierne, erhvervsskolerne mv. Mange af de job ryger i yderområderne. Lige nu praler regeringen ellers med at de vil flytte små 4.000 statsjob fra hovedstaden ud i landet.

Men vi må ikke få tallene – og derved også konsekvenserne for hvor mange job der samtidig bliver nedlagt i de enkelte kommunerne og de lokale uddannelsesinstitutioner. Jeg tror godt, at jeg ved hvorfor regeringen ikke vil fortælle hele sandheden.

Alt for mange børn i Danmark vokser stadig op i fattigdom. Den forrige regering fik bragt tallet ned. Men det tal vil igen stige. En barndom uden deltagelse i kammeraternes børnefødselsdag, for det er pinligt at komme uden en gave. En barndom hvor juleaftenen kun bliver en succes med hjælp fra Frelsens hær eller den lokale præst.

Og jeg kan godt huske, hvad det betød i min familie når præsten kom forbi med julekassen – det gjorde julen lidt sjovere. Mange oplever desværre en barndom, hvor de ikke kan få en cykel, gå til fodbold eller mange af de andre fritidsaktiviteter som virker så helt naturlige for os andre. Der er ikke råd. Og nu vil regeringen udsulter familierne yderligere med kontanthjælpsloftet.

Det får konsekvenser. Jeg har nu hørt flere borgerlige politikere rase og sige – jamen, så må folk tage sig sammen. Hold da op – vi taler om familier, hvor den ene eller begge forældre er syge eller har mistet jobbet under krisen. Efter en forkortet dagpengeperiode lavet af de selvsamme borgerlige politikere, så er beskeden nu at vi strammer yderligere. Trist og katastrofalt for de familier – ikke mindst børnene. 

I disse år hvor vi modtager en hel del flygtninge må vi heller ikke glemme integrations indsatsen. Det er farligt at tro at det løser sig selv – alle politiske partier sov jo gennem 80erne og 90erne og løste ikke integrations problemer. Det skal vi tage anderledes seriøst nu. Jeg er selv vokset op på Vestegnen, og det er ikke kønt, når kvinder bliver holdt hjemme bag gardiner og ikke må lære dansk eller deltage i det danske samfund. Og det er skidt for integrationen.

Det skaber parallelsamfund med anderledes samfundsværdier og bidrager ikke til sammenhængskraften. Vi har brug for at nye medborgere bliver en del af Danmark. Derfor skal de nytilkomne flygtninge ikke parkeres i asylcentre eller opholdscentre. De skal ud i det danske samfund, arbejde og lære dansk. Deres børn skal i dansk skole og være en del af det almindelige hverdagsliv. Dansk folkeparti vil decideret hindre integrationen ved at isolere mennesker i lejrene. Og hvis vi nu skal være helt ærlige overfor hinanden.

Så skal flygtningene helst hjem, men mange af dem er mange år i Danmark før det sker, og i mellemtiden skal de ikke nedbrydes som mennesker ved at sidde i passivitet. De skal bruge deres kompetencer. De skal bidrage til samfundet. Så når og hvis den dag kommer – og de rejser hjem, så kan de hjælpe med at bygge deres land op igen. 

Kommer der muligheder på Christiansborg for at flytte politikken i den rigtige retning. Så vil vi i SF benytte os af det. Det gjorde vi med den grønne bolig-job ordning, som sikrer grønne tiltag i vores privateboliger. Og det vil vi gøre igen. Der er ingen mandater eller stemmer på Christiansborg, der er for fine til os…. 

Og vi ved at dagpenge kommissionen barsler d. 19. oktober. Bare for slå det fast: For SF er den bedste løsning at skabe job til de arbejdsløse. Men vi er også optaget af tryghed og et sikkerhedsnet – derfor er SF optaget af en længere periode og langt bedre genoptjening, og det kan ikke lade sig gøre uden at tilføre dagpengesystemet flere penge.

Så tak for S melding i dag! For ellers bliver det jo de arbejdsløse, der skal betale for et ændret dagpengesystem – og det er som at fodre hunden med sin egen hale. Lad os nu får en holdbar og stærk løsning – der vil skabe tryghed på arbejdsmarkedet. En løsning, der gør det lettere at genoptjene retten til dagpenge.

En løsning, hvor man bliver belønnet for at tage småjobs undervejs. En løsning hvor man mærker sikkerhedsnettet når man bliver arbejdsløs. 60.000 har mistet retten til dagpenge siden VK, DF og RV lavede dagpengereformen i 2010 – konsekvenserne har været tydelige. Lad os nu tage konsekvensen og lave en langt bedre reform

Vi er også klar til at benytte os af flertallet med det konservative folkeparti. Et flertal som blev skabt med klimaloven i den tidligere periode – hvor vi bandt hinanden til ambitionen om 40% men også ønsket om at skabe grønne nye jobs. Danmarks næststørste eksportvare er miljø- og klima produkter. Og som verdens lande i stigende gang ønsker bedre luftkvalitet og renere drikkevand, så kigger de til danske virksomheder, fordi vi netop har lavet klog lovgivning gennem tiden – lovgivning der har skabt virksomheder og masser af job

Og vi vil holde regeringen fast på Togfonden. Den ambitiøse timemodel, så danskerne kan komme hurtigere frem på arbejde med kollektiv trafik. Der er et flertal udenom regeringen – og alle partier står fortsat bag aftalen. Regeringen må derfor loyalt sørge for at videreføre togfonden – selvom de ikke træder ind i forliget. Ellers må flertallet handle. For de danske togpendlere fortjener en bedre kollektiv trafik.

 

Vi er klar til forhandlinger for at gøre Danmark bedre – og vi er også klar til at råbe op, når det går i den gale retning. Lige nu er der mest brug for råberiet. For det er så uendeligt trist at vi har en regering, der har fokus på at afvikle end at udvikle Danmark. I en tid, hvor udfordringerne ellers er store og vi har brug for store ambitioner og handlinger så vi er rustet til fremtiden! Vi skylder hinanden det og vi skylder kommende generationer større ambitioner her og nu!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00