Åbningsdebat: Her er Simon Emil Ammitzbølls tale

DOKUMENTATION: Folketingets traditionsrige åbningsdebat er i gang. Læs Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbølls tale her.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Det talte ord gælder

Danmark har fået et nyt flertal, og Danmark har fået en ny regering.

Hurra for det første, og tillykke med det andet.

Nu må det være tid for at skrue ambitionerne op.

I Liberal Alliance er vi gået fra en situation, hvor vi mest kunne rykke noget gennem den offentlige debat – og uendelig lidt gennem arbejdet på Christiansborg. Til en situation, hvor vi er støtteparti for en borgerlig regering. Og jeg skal hilse at sige, at vi er parate til at tage ansvar. Ikke alene parate – vi glæder os til finanslovsforhandlinger, skatteforhandlinger, udlændingeforhandlinger og meget mere.

For nu kan vi – for første gang i dette årtusinde – få en ambitiøs borgerlig regering både af navn og af gavn.

Med den tidligere regering frygtede vi, hvor slemt det ville blive, da vi så den krikke, som fru Helle Thorning og Villy Søvndal havde til salg op til valget i 2011. Heldigvis kunne hesten løbe – og endda i en helt anden retning, end hestehandleren havde lovet.

Derfor fik vi en regering, der kun var lidt skidt.

Nu ser det ud til, at vi har fået en regering, der er kun er lidt god.

På den måde er det gået i den rigtige retning.

Det er en regering, Liberal Alliance støtter. Det er en regering, der har en ambition at sidde valgperioden ud. Det er en regering, der har en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone 5 procentpoint.

Men ambitionerne stopper ikke der. I hvert fald ikke for Liberal Alliances vedkommende.

-----

Danmark er et fantastisk land.

Men vi kan gøre det bedre.

Danmark bør være et højvækst-land.

Danmark bør være et innovativt land. 

Danmark bør være et land, hvor unge mennesker fra hele verden har lyst til at tage til for at arbejde og studere.

Danmark bør være et land med muligheder til langt flere.

Det kræver reformer af skat og arbejdsmarkedet.

Skatten skal ned, så der kan blive skabt vækst og arbejdspladser. Det mest effektive vil være topskattelettelser.

Flere skal lukkes ind i arbejdsfællesskabet, det kræver både lettelser i bunden – MEN OGSÅ, at vi ser på størrelsen af kontanthjælpen, og at arbejdsmarkedets parter åbner op for indslusningsløn. Det danske arbejdsmarked er lukket i bunden – og hvor venstrefløjen tror, at det er for at holde mennesker oppe, så er resultatet i virkeligheden, at vi holder mennesker UDE. Og det kan vi ikke være bekendt.

Det er NU, vi skal lave reformerne, hvis vi skal have flere med i arbejdsfællesskabet, hvis vi skal blive et rigere land med flere muligheder.

-----

Alt handler ikke om penge. Heller ikke for Liberal Alliance.

I dette land, hvor vi med nidkærhed kræver størstedelen af borgernes penge ind i skatter og afgifter, skylder vi i det mindste, at pengene bliver brugt med omtanke. Og vi må forvente, at den danske stat står vagt om borgernes grundlæggende rettigheder.

Men det knager i fugerne i den offentlige forvaltning. Skat har på det nærmeste været brudt sammen, vi har haft sagen om nødløgn over for Folketinget og senest sagen om fredelige demonstranter, der efter instruks – efter instruks – er blevet frataget tibetanske flag, fordi det ikke passede systemet. Dette er en meget alvorlig sag. Statsmagten skal sikre mennesker, der vil bruge deres ytringsfrihed, ikke gribe ind over for dem. Og det bliver en sag, vi vil forfølge meget nøje, lige meget om ansvaret ligger hos politiet, i embedsapparatet eller på det politiske niveau.

Det må og kan gøres bedre. Den offentlige sektor må trimmes. Og borgerne må tilbage i centrum.

----------------------

Jeg skal ikke undlade at komme ind på, at Europa står i en helt særlig situation med den flygtninge- og migrantkrise, vi står over for. Og lad det være ærligt sagt: Den er hverken lige opstået, og den forsvinder heller ikke som med et trylleslag. Derfor skal vi stadig have klare ambitioner om at løse problemerne.

Først og fremmest er det jo forfærdeligt for de mennesker, der ikke kan bo i deres land pga. krig og forfølgelse. Dem må vi hjælpe, men vi bør først og fremmest hjælpe dem i nærområderne. Derfor bør vi stille os spidsen for en international donorkonference, vi bør samarbejde med EU- og verdenssamfundet, og vi må medvirke til at etablere sikre zoner i Syrien. Den anden del af den europæiske krise handler om, at der er folk, der kommer hertil med det formål at få sig en bedre økonomisk tilværelse. Hvor meget vi end kan forstå dem, må vi sige, at det kan desværre ikke lade sig gøre. Jo, I kan komme som indvandrere, hvis I har et job – men hele verden hverken kan eller skal bo i Europa. Derfor må den ydre grænsekontrol styrkes. Det er jo forudsætningen for, at man kan have et Europa med åbne indre grænser, som vi fortsat ønsker og bakker op om. Og må jeg ikke i den forbindelse sige, at det har været imponerende at se, i hvilket omfang den danske befolkning både har været villige til at bidrage økonomisk til hjælp i nærområder, og det varmer, at der er flere og flere, der stiller op som frivillige i forhold til integrationsprocessen her i Danmark. Her har civilsamfundet også en opgave. Løser vi ikke den, står vi nemlig over for nogle store udfordringer fremadrettet.

----------------

Danmark skal have ambitioner. Og Liberal Alliance har store ambitioner på Danmarks vegne.

Vi skal have ambitioner om høj vækst, om flere arbejdspladser og god integration.

Skal det lykkes, kræver det, at ambitionsniveauet kommer op herinde også. Vi har 13 mandater. Vi bidrager gerne. Vi går også på kompromis. Men retningen skal være opad, og hastigheden må øges.

Danmark er et dejligt land. Ambitionen må være, at Danmark er endnu dejligere i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00