Åbningsdebat: Her er Søren Papes tale

DOKUMENTATION: Folketingets traditionsrige åbningsdebat er i gang. Læs Konservatives Søren Pape Poulsens ordførertale her. 

Konservatives formand Søren Pape Poulsen ved Folketingets åbningsdebat. 
Konservatives formand Søren Pape Poulsen ved Folketingets åbningsdebat. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Anne Justesen

Tale til åbningsdebatten, 8. oktober 2015, Søren Pape Poulsen, formand for Konservative

Tak for ordet. 

Jeg vil tilslutte mig statsministerens ord, når han siger, at Danmark er et dejligt land. Danmark er et land, vi kan være stolte af. Men jeg tror også, vi kan gøre Danmark til et endnu bedre sted at leve, hvis vi bruger vores sunde fornuft.

Tak til statsministeren for åbningstalen. I Det Konservative Folkeparti er vi glade for, vi har fået en ny regering og et blåt flertal. Det skal gerne komme danskerne til gavn.

Meget tyder også på, at statsministeren er klar til at tage fat. Men jeg kan konstatere, at der er områder, hvor der er forskel på, hvad regeringen melder ud, og hvad Det Konservative Folkeparti vil. Forskellene handler især om, hvordan vi sikrer vores fælles tryghed og muligheder for fremtidige generationer. Her spiller vores politi, forsvar, udenrigs, udannelse, klima og skatteindsats en afgørende rolle.

Selvom vi er Folketingets mindste parti, vil vi kæmpe vores sag. Vi føler os stærkt forpligtede over for de mennesker, der valgte at give os deres tillid med et kryds den 18. juni i år. Vi er her for at få gennemført mest mulig konservativ politik, der skaber tryghed og muligheder for alle i vores samfund.

Vi vil sætte os konstruktivt til forhandlingsbordet. Vi vil søge indflydelsen der, hvor den er. Men vi vil også tillade os at sige fra og takke nej, når udviklingen går i den forkerte retning. 

Når det gælder finansloven, har regeringens forslag mange gode elementer. Fx tiltag, der vil gøre det lettere at drive virksomhed.

Men finanslovsforslaget fra Venstre-regeringen har også klare mangler. Finansloven er jo ikke bare tørre tal. Den fortæller også historien om, hvad vi politikere finder vigtigt. Hvad vi ønsker at prioritere. Hvilke værdier vi sætter i højsædet. Her er der steder, hvor Venstre-regeringens prioriteringer i vores optik er skæve.

For Det Konservative Folkeparti står det klart, at det er moralsk forkert at beskatte folk fra hus og hjem. Finanslovsforslaget mangler at tage hånd om et helt centralt skatteproblem netop nu: den stigende grundskyld.

Der findes danskere rundt om i landet, der lige nu sidder og regner på, hvornår de er tvunget til at sælge deres hus, fordi deres boligskat stiger og stiger, selvom deres løn ikke bevæger sig ud af stedet. Vi er nået dertil, hvor en helt almindelig familie i Rødovre betaler 26.000 kroner om året i grundskyld for deres parcelhus.

Jeg er klar over, at ikke alle synes, det er mange penge. Og det dermed ikke er noget, man skal gøre noget ved. Men, der hvor jeg kommer fra, er 26.000 kroner rigtig, rigtig mange penge.  

Der skal være ro om noget så centralt som vores hjem. Det har jeg også et håb om, at regeringen vil erkende i løbet af forhandlingerne.

Politiets og forsvarets ressourcer skal også adresseres. Når danskerne ringer efter hjælp, skal de vide sig sikre på, at politiet kan rykke hurtigt ud. Når vores hjem bliver krænket af kriminelle, skal sager opklares – ikke parkeres. Og når terrorens grimme ansigt viser sig for os, skal vi slå hurtigt ned. Det kan vi kun, hvis politiet har de fornødne ressoucer. De har de ikke i dag. Det er et fælles ansvar, at vi får gjort noget ved det.   

Virkeligheden er, at vores politibetjente er pressede. Færre betjente skal løse stadigt flere opgaver. I løbet af det sidste år har antallet af overarbejdstimer rundet 55.000 timer – alene på Fyn. I Midt- og Vestjylland er tallet over 46.000 timer. Problemet er akut. Der er brug for handling.

Vi er gerne konkrete. Vi ønsker at tilføre en halv milliard kroner til politiet frem mod 2020, svarende til 800 flere betjente. Vi har fortsat til gode at høre regeringens tal.

Vi står på ofrenes side. Derfor ønsker vi hårde straffe for personfarlig kriminalitet. Ikke kun for deres præventive effekt, men i særdeleshed for borgernes retsfølelse. Vi skal også gøre en aktiv indsats for, at unge ikke kommer ud i kriminalitet. Derfor er det vigtigt, at unge møder konsekvens, første gang de kommer på kant med loven. Det ved jeg fra min SSP-fortid. Vi ser frem til at drøfte netop dette område med regeringen.

Det danske forsvar kører også på pumperne. Både mandskabsmæssigt og materielt. For nylig viste en undersøgelse, at mere end 4.000 medarbejdere i Forsvaret aktivt forsøger at komme væk. Forsvaret er i en historisk svag tilstand. Det skal styrkes.

Vi var flere partier, der stod bag det seneste forsvarsforlig. Vi må dog være ærlige og sige, at meget er sket siden. Putin viser, at han ikke kun er en aggressor i ord, men også i handling. Islamisk Stat er på fortsat fremmarch. Alt imens vi bruger færre penge på forsvaret og dermed vores fælles tryghedsforsikring, som medlemskabet af NATO er. Det er desværre ikke det eneste sted, hvor et flertal af Folketingets partier svigter.

Beredskabet er vores ulykkesforsikring. Når stormen raser, vandet stiger, skolen brænder og sygdomsudbrud rammer. Den skal ikke opsiges. Tværtimod. Den skal fornyes. Jeg vil indtrængende opfordre til, at de store besparelser, der ligger på Beredskabet de kommende år, droppes.

Alle vores mænd og kvinder i uniform fortjener en stor tak for at påtage sig den store opgave med at sikre vores tryghed. I løfter opgaven uovertruffent. I skal have stor tak. Og så skal vores veteraner have den hjælp, de fortjener – det må være hævet over enhver tvivl.

Venstre-regeringen har valgt at finde finansiering til dets initiativer gennem besparelser på udviklingsbistanden. Jeg synes, det giver god mening at se kritisk på, hvordan vi bruger vores offentlige midler. Jeg mener faktisk, vi er forpligtigede til at gøre det.

Men på et tidspunkt, hvor antallet af flygtninge i verden stiger, så mener vi, at besparelserne er for kraftige.

For intet tyder på, at flygtningeproblematikken bliver mindre. Tværtimod. Derfor har vi sagt, at vi skal tage fat om problemets rod ved at skabe sikre zoner i Syrien. Den sang har vi sunget længe, og koret er blevet større. Men der skal reel handling til. Lad os nu hjælpe folk i og omkring Syren til et liv med større tryghed og bedre muligheder.

Det handler også om værdier, når vi i Det Konservative Folkeparti vægter uddannelse af børn og unge højt. Uddannelse skaber bedre livsbetingelser og muligheder for enhver ung. Derfor skal vi have en stærk folkeskole, der har fokus på faglighed og dannelse.

Som politiker og tidligere folkeskolelærer gør det dog dybt indtryk på mig, når flere og flere forældre oplever, at deres børn lider under den nye skolereform.

Birgit sendte mig et brev, der handler om hendes søn, der går i 5. klasse i Københavnsområdet. Hun skriver:

”Mit hjerte græder. Min hjerne råber stop, og mit sind og forstand siger: Råb politikkerne op, og lad os som forældre være med til at fortælle jer, at vi taber en masse fantastiske unge mennesker på gulvet med, i mine øjne, denne vanvittige reform.”

Vi har flere gange opfordret forligskredsen om folkeskolereformen til at lytte til kritikken. Tage ansvar for vores børn og give dem bedre muligheder. Have modet til at erkende politiske fejl og mangler. Det vil jeg gerne opfordre til igen. For jeg tror ikke, at folkeskolen bliver bedre af politisk stædighed.

Politisk stædighed skaber heller ikke et bedre klima og miljø for vores børn og børnebørn. I Det Konservative Folkeparti er vi klimarealister. For vi tror på, vi skal efterlade en bedre klode til dem, der kommer efter os. Fuldstændig som vi ønsker, at vores børn skal have bedre levevilkår end dem, vi selv har haft.

Det er også grunden til, vi forfølger en snusfornuftig klimalov, hvor hensynet til fremtidige generationer går hånd i hånd med danske erhvervsinteresser.

Som tidligere ansat i Grundfos har jeg set med egne øjne, at en grøn omstilling sagtens kan ske, uden det koster arbejdspladser. Faktisk kan vi gøre den grønne omstilling til en gevinst for vores samfund og skabe flere arbejdspladser, hvis vi bruger vores sunde fornuft og er lidt ambitiøse.

Indtil videre ser det ud til, at regeringen ser dette som et enten-eller. Et valg mellem erhvervslivets interesser eller naturens ve og vel. Vi vil gerne hjælpe med at vise, at vi kan gøre begge ting på samme tid. Der er nemlig ingen grund til at save den grønne gren over, som Danmark sidder på.

Statsministeren har præsenteret en række hensigtserklæringer om fremtidige tiltag. Det glæder vi os til at samarbejde om.

Jeg vil da også gerne kvittere statsministeren for et indtil videre godt og konstruktivt samarbejde.

Jeg håber, hans tilgang til arbejdet også vil danne præcedens for den øvrige Venstre-regerings handlen og ageren.

Så jeg er fuld af tiltro til, at vi kan gøre Danmark til et endnu bedre land. Det Konservative Folkeparti er klar til at yde vores bidrag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00