S presser Løkke i midnatsdebat: Vi er klar til at forbyde burkaen

ÅBNINGSDEBAT: Kort før midnat blev Løkke afkrævet svar på et splittet Venstres holdning til et burkaforbud. "Der kommer en god løsning i morgen," sagde statsministeren. Vi har samlet tre nedslag fra åbningsdebattens sene timer her. 

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Henrik Axel Lynge BuchterToke Gade Crone KristiansenKatja Holm

Ud på den sene aftentime trådte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) op på talerstolen for at runde årets åbningsdebat af.

Altinget har samlet tre centrale spørgsmål, som Lars Løkke Rasmussen måtte svare på ud på aftenen.

1. Kommer der en god burka-løsning i morgen?
Lars Løkke Rasmussen citerede flere af sine statsministerkollegaer i sin egen tale, men han fremhævede ikke et citat fra Helle Thorning-Schmidt.

I stedet gjorde Kristian Thulesen Dahl (DF) netop det for statsministeren, da han spurgte: “Kommer der en god løsning i morgen?”

Det gjorde han om et af de helt centrale emner ved årets åbningsdebat – et burkaforbud. 

Det forbud erklærede Mette Frederiksen, at Socialdemokratiet nu er klar til at støtte.

"Vi er sådan set klar til at forbyde burkaen, hvis det er det, der skal til," sagde den socialdemokratiske partiformand.

Venstres folketingsgruppe er ifølge TV 2 splittet på spørgsmålet, hvor blandt andet tidligere fødevareminister Eva Kjer Hansen og forskningsminister Søren Pind har talt imod et forbud.

Derfor ville Dansk Folkepartis partileder også gerne vide, om der kommer opbakning til et forbud fra regeringen, når Venstre fredag på et gruppemøde skal diskutere emnet.

Til det svarede Løkke:

“For det parti, jeg selv tilhører – men det er jo så kun en tredjedel af regeringen – der er det forventeligt, at der er en konklusion i morgen.”

2. Regeringen må forholde sig til Catalonien
De færøske medlemmer af Folketinget drog i deres ordførertaler paralleller mellem den catalanske situation, hvor debatten om selvstændighed er blusset op den seneste tid, og det færøske ønske om selvstændighed.

I den forbindelse pointerede det færøske medlem Magni Arge, at “de vestlige demokratier … også må forholde sig til brud på grundlæggende demokratiske rettigheder blandt sine nærmeste alliancepartnere.”

I sin tale svarede statsministeren:

“Det er vist en diskussion, der ikke egner sig til at blive diskuteret i salen. Der er jo en masse forhold, man skal tage stilling til i den forbindelse. Temaet egner sig mere til et møde i Udenrigspolitisk Nævn, og det er jeg sikker på, at udenrigsministeren gerne stiller op til.”

Begge understregede dog, at Cataloniens situation ikke kan sammenlignes med Færøernes i Rigsfællesskabet.

3. Hvor skal de fem milliarder kroner til skattelettelser komme fra?
Et andet af de gennemgående emner i debatten var, hvor regeringen planlægger at skære for at få råd til 5,5 milliarder kroner i skattelettelser.

I den forbindelse spurgte Mette Frederiksen Lars Løkke Rasmussen til den skatteplan, regeringen har lagt frem, og den “uspecificerede regning på omkring fem milliarder kroner, som skal finansieres af folk på overførselsindkomster.”

“Der er jo blevet stillet et rimeligt spørgsmål i salen. Hvem er det på overførselsindkomst, der skal være med til at finansiere skattereformen,” spurgte Frederiksen.

Til det svarede Løkke:

“Det er blevet sagt nogle gange, og det handler blandt andet om børnecheck, om optjeningsprincipper, om brugerbetaling på danskundervisning. Og så vil det i øvrigt være beroende på den dialog, der er i forhandlingslokalet.”

Et billede, Løkke slet ikke kunne se
Og så var der ét enkelt spørgsmål, som fik Løkke til at hæve øjenbrynene og se en smule tom ud i blikket. 

Alternativets Christian Poll forsøgte at tegne et billede for at underbygge en pointe. Men han tabte Løkke undervejs i beskrivelsen. 

Se den seance i dette klip:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Magni Arge

Fhv. MF (T), medlem, Lagtinget (orlov), fhv. adm. direktør, Atlantic Airways
exam.art.færøsk/nordisk sporg og litteratur (Fróðskaparsetur Føroya), BA samfundsfag (Aarhus Uni), tillægsuddannelse i journalistik (DJH 1987), jura studier (Fróðskaparsetur Føroya)

0:000:00