Årets Ting-Prisen går igen til Pia Kjærsgaard

PRISVINDER: Dansk Folkepartis stifter og forhenværende formand Pia Kjærsgaard (67) løber igen med Ting-Prisen fra netavisen Altinget. Den gives til en politiker for særlig evne til at kommunikere, så Christiansborg og vælgerne kommer tættere på hinanden. Se også takketalen (videolink nederst).

Redaktionen

Pia Kjærsgaard løb igen i år med Ting-Prisen, der blev uddelt onsdag på Christiansborg.

Bag valget står en dommerkomite, der består af de tidligere særlige rådgivere for henholdsvis Poul Nyrup Rasmussen og Anders Fogh Rasmussen, partner og public affairs direktør Rud Pedersen, Jan Juul Christensen og selvstændig rådgiver i By Serup, Søs Marie Serup Layborn samt Altingets chefredaktør Rasmus Nielsen.

Mestrer at kende sin besøgelsestid
Jan Juul Christensen motiverede valget:

”Du har demonstreret, at selvom man er forhenværende, så kan man sagtens være nærværende. Og det er netop denne overgang, som har aftjent respekt hos dommerkomiteen – og som gør, at årets Ting-Pris 2014 tilgår dig, Pia Kjærsgaard.

Billedkunstneren Steffan Herrik står bag skulpturen, der følger med prisen.
Billedkunstneren Steffan Herrik står bag skulpturen, der følger med prisen. Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Den svære disciplin i politisk kommunikation er netop at vide, hvornår og hvordan man skal udtale sig. Kort sagt at kende sin besøgelsestid. Du valgte at indtage posten som værdiordfører for Dansk Folkeparti. En ordførerpost, der klart signalerer, hvad der er og har været afgørende i dit politiske virke – sikring af de danske værdier.

Fra denne platform har du kunnet tale bredere end en mere konkret ordførerpost, som havde du været socialordfører eller lignende. Men omvendt heller ikke så bredt, at du er blevet afkrævet svar på alle politiske spørgsmål. Det er godt set, og du har dygtigt kunne tale til vælgerne om det, der optager dig og dit parti – uden at skygge for eller blive beskyldt for at modsige din efterfølger.”

Dommerkomiteen består af selvstændig rådgiver i By Serup, Søs Marie Serup Layborn, Altingets chefredaktør Rasmus Nielsen, samt partner og public affairs direktør i Rud Pedersen Jan Juul Christensen, der her motiverer valget af Pia Kjærsgaard.
Dommerkomiteen består af selvstændig rådgiver i By Serup, Søs Marie Serup Layborn, Altingets chefredaktør Rasmus Nielsen, samt partner og public affairs direktør i Rud Pedersen Jan Juul Christensen, der her motiverer valget af Pia Kjærsgaard. Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Nyskabelse i dansk politik
Pia Kjærsgaard selv sagde ved receptionen:

”Ja, når vi selv skal sige det, så foretog Dansk Folkeparti et vellykket formandsskifte på det helt rigtige tidspunkt, og jeg fik i kraft af posten som værdiordfører - der er en nyskabelse i dansk politik - en god platform for fortsat at påvirke Dansk Folkepartis politiske udmeldinger. Fordelen ved en værdiordførerpost er, at grænserne for ordførerskabet ikke er bundet af et bestemt område, men overlapper mange forskellige områder. Jeg er meget glad for at få Altingets kommunikationspris to år efter, jeg er stoppet som partiformand.”

Med prisen følger en skulptur af billedkunstneren Steffan Herrik.

Dommerkomiteen vurderede også i år navne fra de fleste partier i Folketinget, men valgte i den sidste ende at nominere tre fra samme parti, udover Pia Kjærsgaard den nuværende partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) og medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt (DF).

Ting-Prisen er nu uddelt elleve gange. Pia Kjærsgaard modtog også prisen i 2007. Blandt de øvrige prismodtagere er Helle Thorning-Schmidt (S), Villy Søvndal (SF), Søren Pind (V) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Se Pia Kjærsgaard modtage Ting-prisen 2014 her

Dokumentation

De tre nominerede til Ting-Prisen 2014:

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl (45) 
Tidligere formand for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard (67) 
Medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt (33) 

I motivationen hedder det bl.a.: 

"Kristian Thulesen Dahl har overtaget kommunikations-kommandoen som partiformand efter en stærk forgænger. Han gør det vedholdende, venligt og præcist – uden at love noget, han senere må løbe fra. Han er tilstede for pressen, når det tjener partiet, og evner at være fraværende, når det bestemt ikke vil være en fordel at udtale sig." 

"Pia Kjærsgaard fik allerede Ting-Prisen i 2007. Nu kandiderer hun igen, fordi hun som tidligere partiformand udviser en sjældent set evne til fortsat at markere sig selv og det parti, hun har anført, uden at træde den nye formand over tæerne. Som værdipolitisk ordfører er Pia Kjærsgaard fortsat en tydelig kommunikator forrest i dansk politik." 

"Morten Messerschmidt formåede, i en alder af bare 33 år, at få 465.758 personlige stemmer ved sommerens valg til Europa-Parlamentet, hvilket er det højest registrerede nogensinde i Danmark. Det gør han ikke uden at være en god kommunikator. EU-politikeren indtager sit rum, taler offensivt og inciterende - og gerne med et glimt i øjet."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00