Alternativet: Vi har brug for et venligere Danmark

RUNDKREDS: Alternativet fremlagde torsdag sin "venlige revolution” på partiets sommergruppemøde, hvor Finansministeriets nye beregninger af partiets arbejdsmarkedspolitik imidlertid stjal rampelyset.

Alternativet vil rulle en venlig revolution ud over Danmark, forklarede partileder Uffe Elbæk på et pressemøde torsdag, som primært kom til at handle om nye beregninger fra Finansministeriet. 
Alternativet vil rulle en venlig revolution ud over Danmark, forklarede partileder Uffe Elbæk på et pressemøde torsdag, som primært kom til at handle om nye beregninger fra Finansministeriet. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Tyson W. Lyall

Partileder Uffe Elbæk slog den venlige tone an, da Alternativet torsdag inviterede pressen med ind i rundkredsen på partiets sommergruppemøde.

”Der er brug for meget mere venlighed. Der er brug for mere omsorg og empati imellem os borgere. Danmark har brug for at blive et meget, meget mere venligt Danmark,” sagde han om partiets såkaldte venlige revolution, som skal rulle hen over landet i de kommende år.

Da Uffe Elbæk cirka 40 minutter senere ophævede rundkredsen af folketingsmedlemmer, havde snakken imidlertid handlet mere om nye beregninger fra Finansministeriet end om venlighed.

Finansministeriet: Vil slå hul i statskassen
Alternativets forslag om at sænke den normale arbejdsuge til 30 timer om ugen vil ifølge ministeriet nemlig koste statskassen 130 milliarder kroner om året.

Og da først mikrofonen havde været hele vejen rundt blandt alle partiets folketingsmedlemmer, var det emnet, der stod tilbage på de fremmødte journalisters blokke.

Alternativet anerkender dog slet ikke præmissen for beregningerne, forklarede partiets finansordfører Josephine Fock.

Pressens spørgsmål om beregningerne vidner samtidig om en tankegang, som partiet netop vil gøre op med, lød det videre fra Josephine Fock.

”Når man bliver bedt om at svare på, hvad det koster, så sker det lige præcis ud fra en neo-liberal økonomisk tænkning, hvor økonomisk vækst er det eneste saliggørende,” sagde hun og tilføjede blandt andet om partiet økonomiske politik:

”Selvfølgelig skal der være sorte tal på bundlinjen, men det er en anden måde at tænke økonomi på, end Finansministeriet gør det i dag.”  

Åbne gruppemøder
På sommergruppemødet kunne Uffe Elbæk løfte sløret for en række nye initiativer, som partiet vil iværksætte i det kommende folketingsår.

Alternativet kommer blandt andet til at lancere et nyt digitalt medie, som ser dagens lys i slutningen af september. Mediet vil ifølge Uffe Elbæk fokusere på ”alle de temaer, som er vigtige for Alternativet”.

Præmissen bliver, at alle historier skal være ”handlingsrettede, mobiliserende og tænkt ind i den venlige revolution”.

Derudover vil partiet, når Folketinget åbner igen til oktober, live-streame sine gruppemøder hver tirsdag og torsdag til alle interesserede seere.

”Hvis vi ikke skulle gøre det, hvem pokker skulle så gøre det,” lød det supplerende retoriske spørgsmål fra Uffe Elbæk.

Dokumentation

Finansministeriet skriver om en sænkelse af den normale arbejdsuge til 30 timer om ugen:

”Er der et fuldt gennemslag af nedsættelsen af arbejdsugen til 30 timer på den gennemsnitlige arbejdstid, vil den enkeltes arbejdstid såvel som månedsløn blive reduceret med ca. 19 procent. Det vurderes med nogen usikkerhed at svække de offentlige finanser permanent med omkring 85 mia. kr. (2015-niveau) – svarende til godt 4 procent af BNP.”

”Hvis indkomstoverførsler ikke nedsættes på linje med arbejdstiden vil svækkelsen af de offentlige finanser øges til omkring 130 milliarder kroner”.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00