Ammitzbøll om ny Cepos-bog: Den offentlige sektor skal køre længere på literen

BOGUDGIVELSE: Den offentlige sektor er sandet til, skriver Cepos’ direktør i sin nye bog, hvor han kalder på mere konkurrence og flere frie valg for borgerne. Velfærdsstatens udfordringer kan ikke løses med flere skattekroner, påpeger Simon Emil Ammitzbøll.

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) lægger Cepos-direktørens bog op til den rette diskussion om velfærdssamfundets udfordringer.
Ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) lægger Cepos-direktørens bog op til den rette diskussion om velfærdssamfundets udfordringer.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Danmark sander til i regulering og bureaukrati, og det blokerer for nytænkning, iværksætteri og vækst.

Sådan lyder det fra Martin Ågerup, direktør for tænketanken Cepos, som tirsdag udkom med en ny bog om velfærd i det 21. århundrede af samme navn.

I forbindelse med den nye bog, der skildrer en reformering af den offentlige sektor, var der tirsdag velfærdsdebat i Landstingssalen på Christiansborg.

Først præsenterede Martin Ågerup hovedtemaerne i sin bog, som handler om den nævnte tilsanding, velfærd, innovation og et nationalt kompromis.

”Vi står med en vækstkrise i Danmark. Det skyldes blandt andet, at reguleringen af samfundet bliver mere og mere byrdefuld. Ser man på antallet af ord i den danske lovgivning, så vokser det år for år. Meget af den regulering er nødvendig, men meget af det skyldes særinteresser om at overtale politikere til at gennemføre det ene, det andet og tredje,” sagde Martin Ågerup.

”Hvis man skal have innovation i et samfund, skal der være mulighed for at gøre ting på nye måder, men hvis man har et meget regelbundet samfund, hvor man politisk bestemmer, at ting skal gøres på bestemte måder, så kan man have gjort innovation ulovligt,” tilføjede han med henvisning til den nyligt indgåede taxaaftale, der tog livet af Uber i Danmark.

Flere penge løser ikke udfordringerne
Efter Ågerups tale tog økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) over for at kommentere bogens pointer. Han takkede samtidig Martin Ågerup for at have skrevet en bog med udgangspunkt i velfærdstatens udfordringer.

”Vi kan ikke løse velfærdsstatens udfordringer ved at proppe flere skattekroner i den. Den debat er der nødt til at være flere, der tager,” sagde Simon Emil Ammitzbøll i sin tale.

”Vi skal have den offentlige sektor til at køre længere på literen. Vi skal have konkurrence ind i den offentlige sektor,” fortsatte han.

Han lagde samtidig vægt på, at regeringen ikke har en politik om at indføre mere brugerbetaling, men at der alligevel arbejdes på at få målsætninger om mere konkurrenceudsættelse indarbejdet.

”Vi bliver nødt til at vende stemningen i befolkningen om, at flere penge er det, der skal til. Færre penge er det, der skal til. At bruge dem på en klogere måde er det, der skal til. Kan vi få folk til at forstå, at konkurrence, innovation og disruption kan sørge for, at vi kan levere ordentlig, offentlig velfærd, og at de samtidig kan have en bedre privat velfærd, så tror jeg, vi kan ændre det her samfund,” sagde Simon Emil Ammitzbøll.

Innovation gør velfærd billigere
Fra Martin Ågerups side var der ikke meget ros til velfærdssektorens udvikling. I sin tale uddybede han, at velfærdssektoren kan sammenlignes med et sort hul med masser af ressourcer, men som ikke lukker meget lys ud.

”Vi ved ikke ret meget om, hvad der foregår i den, men vi får at vide, at den bliver dyrere og dyrere,” sagde han.

For at komme af med tilsandingen i den offentlige sektor pegede Ågerup på vigtigheden af at skabe rum for innovation, nytænkning og iværksætteri.

”Vi fik et informationssamfund, fordi information blev billigt. Hvad er det, der gør, at vi får et velfærdssamfund? Det er, at velfærd bliver billigt. Så enkelt er det. Det grundlæggende, som innovation gør, er, at den gør ting billigere,” sagde han.

”Jeg vil skabe et velfærdssamfund ved at få iværksætteri og innovation ind i velfærdssektoren og gøre det billigere. Det er den helt store bedrift, som gør noget for mennesker,” tilføjede han.

Dokumentation

Martin Ågerup – CV:

  • Født 16. september 1966 i København.
  • 2004-nu: Direktør for tænketanken Center for Politiske Studier (CEPOS).
  • 2002 – 2004: Selvstændig konsulent. Endvidere tilknyttet GCI Future.
  • 1998 – 2002: Management-konsulent i connector a/s.
  • 1992 - 1998: Ansat som forskningsmedarbejder og siden projektleder på Instituttet for Fremtidsforskning.
  • Bachelor of Science i økonomi og økonomisk historie fra Universitetet i Bristol og MA i økonomi fra Universitetet i Exeter.
  • Forfatter til bøgerne Dommedag er aflyst (1998), Enerne (2001), Den retfærdige ulighed (2011) og Velfærd i det 21. århundrede (2017).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Ågerup

Direktør, Popoulos Analytics, fhv. direktør, Cepos, formand for Instituttet for Fremtidsforskning, i bestyrelsen for Den Berlingske Fond og Johan Schrøders Fond
BA of Science i økonomi og økonomisk historie (Bristol University 1989), MA i europæiske studier (Exeter Univ.) 1991

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00