Analyse: Embedsmænd gemmer sig bag Djøf

EMBEDSMÆND: Den danske embedsstand gemmer sig bag fagforbundet Djøf fremfor - som erhvervsledere har lært - at fremme deres sag direkte. Det mener Altinget.dks nye klumme-duo, Susanne Hegelund og Peter Mose.
Under rubrikken "Mandagstræneren" skriver Susanne Hegelund og Peter Mose hver uge klummer til Altinge.dks abonnenter om embedsmænd, lobbyister, politikere og kommunikation.
Under rubrikken "Mandagstræneren" skriver Susanne Hegelund og Peter Mose hver uge klummer til Altinge.dks abonnenter om embedsmænd, lobbyister, politikere og kommunikation.
Redaktionen
Foto:

Engang gik problemerne muligvis over, hvis man gemte sig bag Djøf og så ellers overholdt sandhedspligten, udførte jobbet fagligt forsvarligt og ikke overtrådte loven. I dag skal du kommunikere, også når du er topchef i det offentlige.

Susanne Hegelund & Peter Mose
Rådgivere og forfattere
Fakta
Hegelund & Mose skriver under overskriften "Mandagstræneren" om embedsmænd, lobbyister, politikere og kommunikation.  Hegelund og Mose er også forfattere og har senest udgivet bogen 'Lobbyistens Lommebog'. 

Kilde: Altinget.dk

I en ny, ugentlig klumme til Altinget.dks betalende abonnenter opfordrer rådgiverparret Susanne Hegelund og Peter Mose danske embedsmænd til at holde op med at gemme sig bag deres fagforening, Djøf, og i stedet tale deres sag selv.

De henviser i dagens udgave af "Mandagstræneren"  til, hvordan erhvervslivet for længst har lært selv at træde i karakter for via mediernes spotlys at gavne deres sag: 

"I erhvervsjournalistik var udfordringen den samme for en halv snes år siden. Dengang lykkedes det at overbevise topcheferne om, at det tjente virksomheden bedst, hvis der kom ansigt på foretagendet, så andre end Asger Aamund og Lars Larsen repræsenterede erhvervslivet i offentligheden. Siden er kommunikationsdelen blevet en naturlig del af jobbet som administrerende direktør, hvilket har øget forståelsen for dansk erhvervsliv.

Hos det offentlige er der heller ingen vej udenom. Der er brug for en kommunikationsstrategi, der sikrer embedsstanden et nutidigt og værdigt image. Det er ikke længere tilstrækkeligt bare at passe sit job iført høreværn, natbriller og mundkurv ude af takt med udviklingen og forventningen fra omverdenen. Det efterladte, positive indtryk hos de fem millioner danskere, som betaler gildet, skal være betydeligt skarpere, end det er tilfældet.

Centraladministrationen dukker sig eksempelvis og sender fagforeningen i byen, når der skal forklares og forsvares. Derfor møder vi Djøfs ledelse i fjernsynet, når der er sager eller mistanke om fejl, som ikke nødvendigvis har rod i det politiske. Det ville svare til, at DR oven på en bommert sendte formanden for Dansk Journalistforbund i studiet for at forklare og forsvare fejlen på sine medlemmers vegne. Eller at Danfoss sender Ingeniørforeningen i byen, hvis der er vrøvl med virksomhedens termostater. En aparte tanke – men ikke desto mindre den måde, den veluddannede Djøf-elite kommunikerer til offentligheden på," skriver Susanne Hegelund og Peter Mose.

<img align="left" src="@nyimg=15364@" />Om grænsedragningen mellem ministeren og embedsstanden konkluderer de: 

"Det er ministerens job at gå på, lyder det faste budskab fra det diskrete embedsmandskorps. Helt korrekt – og ve den embedsmand, der kommer til at tage rampelyset for sin politiker. Forklaringen har imidlertid udviklet sig til en belejlig undskyldning for ikke at passe det nødvendige arbejde med at fortælle, hvad man laver. Engang gik problemerne muligvis over, hvis man gemte sig bag Djøf og så ellers overholdt sandhedspligten, udførte jobbet fagligt forsvarligt og ikke overtrådte loven. I dag skal du kommunikere, også når du er topchef i det offentlige."

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00