Anker Jørgensen er død

DØDSFALD: Tidligere statsminister Anker Jørgensen (S) er død, 93 år gammel.

Foto: Mogens Ladegaard/Scanpix
Lasse Lange

Tidligere statsminister Anker Jørgensen (S) er død.

Han blev 93 år gammel.

Det meddeler Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen på Facebook.

"Her til eftermiddag fik jeg beskeden om, at Anker Jørgensen er død. Han blev 93 år gammel. Han sov stille ind med sine nærmeste omkring sig," skriver Mette Frederiksen.

Fakta
BLÅ BOG: Anker Jørgensen
  • f. 13.7.1922 i København
  • d. 20.3.2016 i København (93 år gammel)
  • 1972-73 og 1975-82 Statsminister
  • 1973-87 Formand for Socialdemokratiet
  • 1968-72 Formand Dansk Arbejdsmands- og Specialarbejderforbund (senere SiD)
  • 1964-94 Medlem af Folketinget





"Anker er ikke længere iblandt os. De ord skal vi have tid til at forstå. Det skal have tid til at synke ind. For på tværs af partiskel står Anker som et af de helt store mennesker i det 20. århundredes danmarkshistorie. Og han satte sig stærke spor."

Anker Jørgensen var statsminister fra 1972 til 1973 og igen fra 1975 til 1982. Formand for Socialdemokratiet var han i halvandet årti — fra 1973 til 1987.

Han blev født i København i 1922 og gjorde i første omgang karriere i fagbevægelsen. I 1964 blev han valgt ind i Folketinget, hvor han sad indtil 1994.

LÆS: Nekrolog: Han valgte den menneskelige vej

Dokumentation

Mette Frederiksens meddelelse
Her til eftermiddag fik jeg beskeden om, at Anker Jørgensen er død. Han blev 93 år gammel. Han sov stille ind med sine nærmeste omkring sig.

Anker er ikke længere iblandt os.

De ord skal vi have tid til at forstå. Det skal have tid til at synke ind. For på tværs af partiskel står Anker som et af de helt store mennesker i det 20. århundredes danmarkshistorie. Og han satte sig stærke spor.

Så godt som alle i Danmark har et billede af, hvem Anker Jørgensen var. Fra de ældre generationer til de helt unge. Hvad enten man husker ham fra tiden som førstemand i fagbevægelsen. Siden som folketingspolitiker – og senere som statsminister. Eller man mindes ham som statsministeren, alle danskere var på fornavn med. Som symbolet på det Danmark, vi alle har stærke følelser for. Og som vi holder af.

Jeg besøgte ham sidst i efteråret. Socialdemokratiets kongres sendte Anker en buket røde roser, som jeg overbragte ham. Vi fik mulighed for at vende et par enkelte politiske spørgsmål, men primært blot nyde at være sammen. Og det var ikke svært sammen med ham.

For nok var Anker et solidarisk menneske med et stærkt politisk engagement. Men han var lige så meget et varmt og kærligt menneske. Over for sin familie. Sine nærmeste. Kolleger og venner. Man var altid i godt og berigende selskab med Anker.

Ankers indsats for den demokratiske og socialdemokratiske arbejderbevægelse kan ikke undervurderes. Hans resultater. Hans måde at være på. Hans menneskesyn.

Igennem hele sit liv var han en utrættelig stemme for at skabe lige muligheder for alle mennesker. For at hvor end du er født i samfundet, skal du have chancen for at forfølge dine drømme. Og skabe indholdet af dit eget liv.

Nu er han her ikke mere. Men vi vil mindes ham for alt det, han berigede Socialdemokratiet og Danmark med. Det vil vi bringe med videre. Og vi er ham dybt taknemmelige.

Ære være Anker Jørgensens minde.

Kilde: Mette Frederiksens Facebook


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00