Asylstramninger skal lynbehandles

ASYL: Regeringens forslag til asylstramninger, der skal bremse det stærkt stigende antal asylansøgere til Danmark, skal hastebehandles i Folketinget.

Foto: Claus Bjørn Larsen
Erik HolsteinMorten Øyen

Allerede i november forventer regeringen at få sit nye forslag til asylstramninger igennem. Den lynsnare behandling af lovforslaget skal sikre, at der ikke når at komme en stor gruppe asylansøgere ind på den nuværende ordning, ligesom der skal sendes et klart signal til de menneskesmuglere, der for tiden dirigerer en stadig stigende andel flygtninge til Danmark.

I Justitsministeriet vil man arbejde på højtryk for at få forslaget klar, så det kan fremsættes hurtigt efter Folketingets åbning, oplyser centrale regeringskilder til Altinget.

Stramningen skal give mulighed for hurtigere at sende asylansøgere tilbage til hjemlandet, når der er blevet mere fredeligt. Hidtil har asyl i Danmark i første omgang givet et midlertidigt ophold på fem år, men nu skal situationen i hjemlandet vurderes igen allerede efter et år. Derefter igen efter tre år og igen efter fem år.

Den skærpede praksis vil formodentlig godt kunne rummes inden for de internationale konventioner. Som forskningschef Thomas Gammeltoft-Hansen fra Institut for Menneskerettigheder for nylig udtalte til Altinget:

Fakta
Flygtninge, som søger asyl i Danmark:
I august måned var der i alt 2.287 personer, der søgte om asyl i Danmark. Der kom 1.135 ansøgere fra Syrien. 
I alt fik 602 flygtninge meddelt opholdstilladelse i august.


Kilde: Justitsministeriet

”Der er givet et vist spillerum, hvis man ønsker at sende flere flygtninge tilbage, når der er blevet fred. Der er ikke noget i flygtningekonventionen, der sikrer, at flygtningestatus skal være permanent eller nødvendigvis føre til statsborgerskab.”

Kontroverser med De Radikale
Fra Socialdemokraternes side frygter man, at det med den nuværende tilstrømning af asylansøgere fra den tredje verden vil blive umuligt at håndtere integrationen. Og man er ikke just ked af, at flere af de syriske asylansøgere allerede har udtalt, at de ”ikke havde valgt at komme til Danmark, hvis de havde vidst, at Danmark ville stramme reglerne.”

Derimod er asylforslaget mere problematisk for Radikale, hvor ledelsen måtte forsvare udspillet på Radikales samtidige landsmøde i Nyborg. Her afviste den radikale gruppeformand Camilla Hersom, at der i det hele taget er tale om en stramning:

”Jeg synes ikke, forslaget får en helt fair behandling. Med forslaget kan man nu få asyl, selvom man ikke er personligt forfulgt,” sagde Hersom til DR.

En udlægning, man trak en del på smilebåndet over på Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

Efter Altingets oplysninger er asyludspillet blevet til under en del kontroverser mellem de to regeringspartier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00