Barfoed: Alliance med Radikale kostede

VALG: På Konservatives landsråd erkendte partiets formand, Lars Barfoed, at den overraskende alliance med Radikale kostede stemmer ved valget.
Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Anders JerkingErik Holstein
I sin tale på Konservatives landsråd lørdag erkendte partiets leder, Lars Barfoed, at hans alliance med Radikale under valget kostede partiet stemmer.

"Den fælles melding med De Radikale om bredt samarbejde i Folketinget skabte ikke den klarhed, som jeg havde håbet på," sagde Barfoed om sit overraskende samarbejde med Radikales Margrethe Vestager, der faldt som en bombe i begyndelsen af valgkampen.

Mens Radikale fik et forrygende valgresultat, fik Konservative en vælgerlussing og mistede 10 mandater. Men alliancen med Radikale var ifølge Barfoed ikke den eneste forklaring på valgnederlaget.

I sin tale pegede han også på, at partiet har haft uheldige sager; at det slider at sidde i regering; at det koster at være det mindste parti i en regering; at mange konservative vælgere i stedet stemte på Venstre og Liberal Alliance, og endelig sagde Barfoed, at partiets mange formandsskift har kostet vælgere.

"Vi vidste godt, at vi ville løbe ind i en tilbagegang; men ikke at den ville blive så stor," sagde Barfoed og fortsatte:

"Det er mit ansvar som partiformand, at det gik så dårligt. Og det er også mit ansvar at føre Det Konservative Folkeparti til fremgang igen."

Selv om Lars Barfoed erkender, at samarbejdsaftalen med Radikale kostede stemmer, så fastholdt han på et pressemøde, at aftalen var rigtig.

"Der var ikke noget galt med meldingen, men min fornemmelse er, at det ikke blev forklaret godt nok. Nogle vælgere har taget det som et udtryk for, at vi nu skulle have et særligt tæt politisk samarbejde med Radikale. Det var ikke det, der lå i det. Det var et håndslag på, at der skal være et bredt samarbejde, så vi kan få ophævet blokpolitikken," sagde Barfoed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00