Billedserie: Obama takker af efter 8 år

BILLEDER: Natten til onsdag holder USA's præsident Barack Obama afskedstale og siger farvel til embedet, han har bestridt de seneste otte år.

Foto: Scanpix
Emma Qvirin Holst

Præsident Barack Obamas tid i Det Ovale Kontor rinder ud, og natten til onsdag dansk tid holder han afskedstale i sin hjemby, Chicago.

Det bliver det offentlige farvel til et af verdens mægtigste embeder.

20. januar overdrager han Det Hvide Hus til Donald Trump, der blev valgt ved det amerikanske præsidentvalg i november sidste år.

Obama skrev historie, da han i 2008 blev valgt som USA's første afroamerikanske præsident.

Altinget har samlet et udpluk af øjeblikke fra Obamas tid som USA's præsident.

Foto Scanpix: Sejrstale i Chicago.

Det startede i 2008 med kampordene Yes We Can og Change We Can Believe In. Her fik verden øjnene op for USA's måske kommende første sorte præsident. Den store internationale interesse blev tydelig, da han blot som præsidentkandidat besøgte Berlin samme år og gav en tale foran en kæmpe menneskemængde.

Det hele kulminerede, da han 5. november 2008 vandt præsidentvalget over republikanernes kandidat, John McCain. Sejrstalen blev holdt i Chicago, samme sted som afskedstalen gives i nat.

Foto: Scanpix

20. januar 2009 blev Barack Obama officielt USA's 44. præsident ved den traditionelle indsættelsesceremoni. 

Foto: Keld Navntoft/Scanpix

I oktober 2009 fik Danmark fornøjelsen af sit allerførste besøg af den nye præsident. Barack Obama havde dog et stramt program, og det blev kun til fem timer i København. Anledningen var, at han støttede sin hjemby Chicagos forsøg på at blive OL-værtsby i 2016 ved en IOC-kongres i København. Han fandt også tid til at hilse på både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og kongefamilien.

Foto: Scanpix

10. december 2009 modtog Obama Nobels Fredspris.

Foto: Obama overværer operationen/Scanpix

I maj 2011 kunne Obama meddele, at det var lykkedes USA at fange og dræbe al-Qaeda-lederen Osama bin Laden, der stod bag terrorangrebet på World Trade Center og Pentagon 11. september 2001.

 

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

I 2012 kæmpede Obama mod Republikanernes præsidentkandidat, Mitt Romney, for at beholde Det Hvide Hus. Det lykkedes for ham at genvinde magten og sikre sig de sidste fire år i embedet.

Foto: Scanpix

Forholdet til Ruslands præsident Putin har også fyldt meget i Obamas tid som præsident, hvor Putin blandt andet både har annekteret Krim og er gået ind i krigen i Syrien. Senest har en ny rapport fra den amerikanske efterretningstjeneste vist, at Rusland har hacket USA under præsidentvalget i 2016. Her ses de to ledere sammen i juni 2013 ved et G8-topmøde i Nordirland.

Foto: Scanpix

10. december 2013 deltog Obama i Nelson Mandelas begravelse, hvor han blandt andet fik selskab af Danmarks daværende statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), der ikke kunne dy sig for at forevige øjeblikket med en selfie.

Foto: Scanpix

Ved præsidentvalget i 2016 hjalp Obama sin tidligere udenrigsminister, Hillary Clinton, i forsøget på at vinde valget og blive USA's første kvindelige præsident. Efter valgdagen 8. november stod det dog klart, at USA's næste præsident er forretningsmanden Donald Trump. Obama bød den nyvalgte præsident på visit i Det Hvide Hus allerede to dage efter valget til en snak om fremtiden.

Foto: Scanpix

Embedet lakker mod enden, men i december 2016 nåede Obama at deltage i mindehøjtideligheden for 75-året for japanernes angreb på den amerikanske flådebase Pearl Harbor nær Hawaii.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barack Obama

Fhv. præsident, USA (Demokraterne)
Cand.jur. (Harvard 1991)

0:000:00