Billedserie: Se Niels Helveg Petersens liv i billeder

BILLEDSERIE: Tirsdag siger Danmark farvel til den tidligere radikale leder og udenrigsminister Niels Helveg Petersen, når han bisættes fra Holmens Kirke. Altinget har samlet en række billeder, der giver et indblik i hans politiske liv. 

Foto: Mogens Ladegaard/Scanpix
Tyson W. Lyall

En af Radikales største profiler nogensinde, en mand med magenta-blod i årene, bisættes tirsdag fra Holmens Kirke

Han døde 3. juni, og Altinget har samlet en række billeder fra hans politiske liv. 

To generationer Helveg i Folketinget i 1969. Far Kristen og sønnen Niels. (Foto: Per Helmer/Scanpix)

Niels Helveg Petersens egen historie indledtes i et hjem med politik og samfundsengagement i højsædet. Faderen Kristen Helveg Petersen var læreruddannet og satte i efterkrigstiden stort præg på landets undervisningspolitik – blandt andet som statskonsulent for Undervisningsministeriet og senere selv som radikal undervisningsminister.

Moderen Lily Helveg Petersen var tilsvarende aktiv i partiet, sad i lange perioder i hovedbestyrelsen og blev borgmester i København fra 1970-78. Niels Helveg Petersen fik dermed om nogen – som klicheen beskriver det – den radikale politik ind med modermælken.  

Helveg og Baunsgaard (Foto: Mogens Ladegaard/Scanpix)

Efter at have færdiggjort sine jurastudier i 1965 blev Niels Helveg Petersen medlem af Folketinget som 27-årig i 1966. Og det i en tid, hvor gennemsnitsalderen for folketingsmedlemmer lå på 52 år.

I Folketinget gjorde han sin far selskab, og dermed blev de det første far-søn-makkerpar i historien til at sidde i Folketinget på samme tid. Senere gjorde Niels Helveg Petersen og sønnen Morten i øvrigt kunsten efter i 1998.

I Folketinget blev Helveg en slags lærling for Hilmer Baunsgaard. Allerede i 1968 blev han udnævnt som politisk ordfører under den radikale statsminister Baunsgaard.

Niels Helveg Petersen i selskab med Lone Dybkjær og Ole Vig (Foto: Mogens Ladegaard/Scanpix)

Helveg og Schlüter. (Foto: Mogens Ladegaard/Scanpix)

Niels Helveg Petersen foretrak Poul Schlüters pragmatiske væsen og forhandlingsvilje, da Anker Jørgensen i 1982 forlod statsministerposten uden at udskrive valg. Niels Helveg Petersen foretrak Poul Schlüter over Venstres Henning Christophersen, og efter en dronningerunde kunne Tønder-sønnen Poul Schlüter krones som ny statsminister.

”Han bliver sensationelt god,” tillod Niels Helveg Petersen at forudsige om ’sit’ valg.

 

Niels Helveg Petersen og Poul Schlüter (Mogens Ladegaard/Scanpix)

I 1988 bliver Niels Helveg Petersen første gang udnævnt til minister, da han bliver økonomiminister i Schlüters tredje regering. 

I et interview med Altinget fra 2010 nævnte han selv ”den økonomiske genopretningspolitik under Schlüter” som et karrierens absolutte højdepunkter.

 

Nyrup og Helveg. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix)

Niels Helveg Petersen er konsekvent af kollegaer og politiske iagttagere blevet beskrevet som en særligt kløgtig politisk analytiker og strateg. Beviset findes i de gentagne tilfælde, hvor han fik placeret sig så strategisk godt, at han samlet set blev en af nyere tids tungeste tunger på den politiske vægtskål.

Historien om navne som Poul Schlüter, Poul Nyrup Rasmussen og Svend Auken kan eksempelvis ikke fortælles uden også at indføre et kapitel om Niels Helveg Petersen.

Det mest dramatiske kongemageri – og medfølgende kongemord – i Niels Helveg Petersens karriere blev indledt en efterårsdag i 1991 på restaurant Ida Davidsen i Store Kongensgade. Over for ham sad den socialdemokratiske næstformand Poul Nyrup Rasmussen med en overvejelse. Var partiets formand Svend Auken virkelig den rigtige til at overtage statsministerposten fra Poul Schlüter?

”Synes du, jeg skal tage opgøret,” spurgte Nyrup – ifølge bogen ”Manden og Magten” (1996) af Michael Kristiansen og Thomas Larsen – den radikale leder.

”Ja”, lød svaret fra Niels Helveg Petersen, som dermed var med til at føre Nyrups kniv ind i ryggen på sin gamle ven.

Helveg og Auken. (Foto: Morten Juhl/Scanpix)

Udenrigsministeren
Niels Helveg Petersen besad i næsten otte år et af rigets fornemmeste politiske poster som udenrigsminister, ligesom han i 12 år ledede sit parti.

Udenrigsministeren og Yasser Arafat. (Foto: Erik Luntang/Scanpix)

Som fortaler for det europæiske samarbejde var det to store fjer i den radikale udenrigsminister-hat, at danskerne i 1993 og 1998 stemte ja til EU-traktater (Maastricht og Amsterdam). Det danske nej til euroen i 2000 blev imidlertid anledning til, at Niels Helveg Petersen – noget overraskende – trak sig fra den prestigefyldte post.

Som sine metier på posten nævnte han selv den interne radikale opgave med at ”dreje partiet efter Sovjetunionens sammenbrud” som en af sine største sejre. Med Helveg ved roret fik Radikale med hans egne ord en ”langt mere central placering på områder som forsvarspolitik og europapolitik”.

 

Udenrigsministeren ved EU-topmøde i København. (Keld Navntoft/Scanpix)

Partilederen
Selvom de fleste nok husker Niels Helveg Petersen som udenrigsminister, nåede han også at være radikal partileder igennem tolv år. Selv mente han da også, at han var bedre som minister end som partileder.

"Svend Auken beskrev mig engang som en "insider", og min force har været arbejdet her på Christiansborg. Omvendt har agitationen aldrig været min stærkeste side," sagde han i 2010 til Altinget.

Jelved og Helveg. (Foto: Claus Fisker/Scanpix)

Da han overtog posten som radikal leder i 1978 efter Svend Haugaard, var det i kølvandet på et elendigt valg i 1977, hvor partiet mistede over halvdelen af sine mandater. Med 3,6 procent af stemmerne kunne partiet blot sende seks mand på tinge. Niels Helveg Petersen fik vendt vælger-skuden – med 11 mandater efter 1987-valget som højdepunkt – men måtte ved sit sidste valg som formand i 1990 se tilslutningen svinde ind til sølle 3,5 procent (syv mandater).

Niels Helveg Petersen havde fået en vælger-lussing for at føre sit parti ind i KVR-regeringen (1988-90), og han lod sig afløse af Marianne Jelved.

3. juni døde Niels Helveg Petersen. Han nåede at være medlem af Radikale i langt størstedelen af sit liv – og sågar i mere end halvdelen af partiets levetid. 

(Foto: Jacob Langvad/Scanpix) 

Dokumentation

CV
Niels Lolk Helveg Petersen.
Født 17. januar 1939 i Odense.
Søn af Kristen Helveg Petersen og Lilly Helveg Petersen.

Uddannelse:
Student, Stenhus Kostskole, Holbæk, 1957.
Cand.jur., Københavns Universitet, 1965.

Politisk karriere:
Folketingsmedlem, 1966-74, 1977-93 og 1994-2011.
Politisk ordfører, 1968-74 og 1977-78.
Formand for folketingsgruppen, 1978-88.
Partileder, 1978-90.

Økonomiminister, 1988-90.
Udenrigsminister, 1993-2000.

Erhvervskarriere:
Kabinetschef hos den danske EF-kommissær Finn Gundelach, Bruxelles, 1974-77.

Familie:
Gift med Hanne Elisabeth Aarup (1965).
Børnene Morten (1966) og Rasmus Helveg Petersen (1968).

Gift med Kirsten Lee (1984).


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Helveg Petersen

Fhv. udenrigsminister (R), MF og politisk leder
cand.jur. (Københavns Uni. 1965)









0:000:00