Billigere biler og mere skattekontrol: Det ved vi om finanslovsudspillet

FINANSLOV: Der er dryppet og lækket en del forslag fra regeringens finanslovsudspil, som præsenteres på torsdag. Få overblik over de forslag og tiltag, som vi allerede nu kender.

Venstres finansminister, Kristian Jensen, og Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, under Folketingets afslutningsdebat tidligere på året.
Venstres finansminister, Kristian Jensen, og Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, under Folketingets afslutningsdebat tidligere på året.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Kristoffer Kvalvik

Der er blevet spekuleret og gættet i månedsvis, men nu er ugen kommet, hvor regeringens finanslovsudspil bliver offentliggjort.

I udspillet lægger regeringen op til vækst i det offentlige forbrug på 0,5 procent, skriver Berlingske. Det er på trods af, at der i regeringsgrundlaget er lagt op til en vækst på 0,3 procent.

Dansk Folkeparti er tilfredse, og det er ifølge Berlingskes regeringskilder meningen, da forslaget er en fremstrakt hånd til netop DF. Den større vækst giver omkring en milliard kroner mere til det offentlige, end regeringen lagde op til i regeringsgrundlaget.

Billigere biler
Det ser ud til, at Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, endnu en gang får sænket registreringsafgiften. Politiken kan berette, at regeringen ønsker en flad registreringsafgift på 100 procent af bilens værdi.

I dag bliver biler beskattet 105 procent af de første 106.600 kroner og 150 procent på værdien derover.

Det vil være tredje gang på 80 år, at registreringsafgiften oplever et fald.

Bandeforskning
Regeringen vil sætte 400 millioner kroner mere af til forskning næste år. Det siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) til Berlingske.

Han fremhæver, at 20 millioner kroner af dem skal gå til forskning i tidlig indsats. Det skal blandt andet undersøges, hvordan man forebygger at folk bliver bandemedlemmer.

Øget udviklingsbistand
Regeringen vil øge budgettet for nødhjælpsindsatsen, som når det højeste niveau siden 2014, skriver Politiken.

Danmark bruger penge fra udviklingsbistanden til at dække udgifter til flygtningemodtagelse i Danmark. Men da flygtningene er blevet færre, kan pengene flyttes tilbage til mere traditionel udviklingsbistand, som er på det laveste niveau i over 30 år.

Højere hastigheder på motorveje
Der vil blive afsat 94 millioner kroner til øget vejsikkerhed, så danskerne kan køre hurtigere på motorveje og landeveje.

Udvalgte motorveje vil opleve en fartgrænsestigning fra 110 kilometer i timen til 130. På nogle landeveje kan man se frem til en stigning fra 80 til 90 kilometer i timen.

Kamp mod hacking
Ifølge Berlingske vil regeringen i finanslovsudspillet sætte 100 millioner kroner af til en styrkelse af indsatsen mod hacking og cyberangreb.

Der er ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste 1.000 større it-angreb om året i Danmark, og flere steder er sikkerheden for lav.

Penge til baglandet
En mere omdiskuteret sag er de 100 millioner kroner, der ifølge Jyllands-Posten skal postes i lokale projekter rundt omkring i landets kommuner.

Dog har det vist sig, at det primært er kommuner med relation til regeringspartierne, der modtager penge til projekter. Venstres Jane Heitman har annonceret otte millioner kroner til et nyt center for lyst- og kystfiskeri i Assens, og Konservatives Mette Abildgaard har sikret to millioner til Øresundsakvariet i Helsingør.

Det sker vel at mærke op til kommunalvalget i november, hvilket oppositionen ikke er sene til at minde om.

Museum udvider
Blandt de lokale projekter er penge til Museet i Greve for Danmark under Første Verdenskrig, der kommer på finansloven. Det skriver Venstre i en pressemeddelelse, der lover fem millioner kroner til museet.

Pengene skal gå til såkaldte ”fredskaserner”, der skal benyttes til skiftende udstillinger.

Fisketurisme
Et andet lokalt projekt, der kommer på finansloven, er fisketurisme. Der bliver i finanslovsudspillet lovet otte millioner kroner årligt til et formidlings- og oplevelsescenter for kyst- og lystfiskerturisme i Assens Kommune.

Det nye center skal ifølge en pressemeddelelse fra Venstre ”bidrage til at styrke formidling og markedsføring, samt fastholde de gode fiskemuligheder, der allerede er i Assens Kommune”.

Nødspor og udvidelse
Regeringen vil poste en del millioner i det danske vejnet. Blandt andet 48 millioner kroner til en såkaldt VVM-undersøgelse, der skal se på muligheden for en udvidelse af sporene flere steder på E45-motorvejen i Jylland.

På Fyn skal der udvides fra to til tre spor på en del af motorvejen. Det sker ved en løsning, hvor nødsporet bliver brugt som tredje spor i de travleste timer. Der er afsat 231 millioner kroner til etableringen af kørsel i nødsporet.

Støtte til forfulgte minoriteter
Regeringen vil i finanslovsudspillet afsætte to millioner til en ekstrabevilling i Udenrigsministeriet. De penge skal bruges på en indsats, der skal fremme beskyttelsen af religiøse minoriteter og ateister. Det vil særligt være i Nordafrika og Mellemøsten, at indsatsen vil foregå.

Styrket hjemsendelse
Regeringen vil i sit udspil tildele 75 millioner kroner mere til at fremme udsendelsen af afviste asylansøgere. Der er allerede blevet tildelt 50 millioner, så det endelige beløb bliver 125 millioner kroner.

Forslaget kommer kort efter, at minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) var i Nigeria for netop at sætte fokus på dette emne.

Kystsikring
Regeringen har fremlagt en række initiativer på området omkring kystsikring, der ryger på udspillet til finansloven.

Blandt andet samler man beslutningskompetencen hos kommunerne samt et klimascenarie og klima-atlas med datamateriale for blandt andet temperatur og nedbør mange år ud i fremtiden, som kommunerne kan bruge.

Skattekontrol
Skat har fyldt meget i de seneste mange måneder, og regeringen vil nu øge ressourcerne til skattevæsenets kontrolarbejde.

Det betyder 400 millioner kroner frem mod 2021. Forslaget er med på regeringens finanslovsudspil og skal ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) hjælpe med at genskabe befolkningens tillid til skattevæsenet.

Billigere bro
Prisen for at køre over Storebæltsbroen skal sænkes med 25 procent. Det skal ske over tre år og vil ifølge transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) binde Danmark bedre sammen.

Det betyder samtidig, at tilbagebetalingstiden af broen forlænges med tre år, så broen bliver gældfri i 2031.

Skatteudspil
Det er ikke kun finanslovsudspillet, der bliver fremlagt denne uge. Regeringens skatteudspil vil også blive offentliggjort.

Der er dog formentlig ikke meget at offentliggøre, da udspillet blev lækket til Politiken sidste uge. Her kunne man blandt andet læse, at der bliver lettet for 22 milliarder kroner på skatter og afgifter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00