Biskopper: Blå bistandspolitik er udansk, fej og ubehagelig

KRITIK: Flere af landets biskopper retter nu en hård kritik mod blå bloks ønske om at skære på den danske udviklingsbistand. Det er både dumt, fejt og udansk, mener de. Venstre kalder kritikken urimelig.

Biskop i Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, sammen med Venstres formand Lars Løkke-Rasmussen i 2010. Over for Altinget rejser biskoppen nu en hård kritik af Venstre og blå bloks ønske om at skære i udviklingsbistanden.
Biskop i Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, sammen med Venstres formand Lars Løkke-Rasmussen i 2010. Over for Altinget rejser biskoppen nu en hård kritik af Venstre og blå bloks ønske om at skære i udviklingsbistanden.Foto: Leif Tuxen/Scanpix
Tyson W. LyallKim Rosenkilde

I en situation, hvor verden er ramt af de værste flygtningestrømme siden 2. verdenskrig, er det både udansk, fejt og kortsigtet at sænke udviklingsbistanden.

Det mener flere af landets biskopper, som retter en hård kritik mod blå bloks ønske om at spare på området.

Både LA, DF og Venstre vil skære cirka 2,6 milliarder kroner af den nuværende bistand på cirka 17 milliarder kroner. Det er ifølge biskop i Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, helt forkert.

”Det er i strid med hidtidig dansk politik og danske værdier. Det er dumt, fordi det går ud over nogle af klodens svageste, og fordi det kommer til at skade os på sigt, da det skaber en mere ulige og utryg verden. Det er fejt og dumt,” siger Peter Fischer-Møller, som har mange års erfaring med området – blandt andet som formand for bestyrelsen i NGO'en Danmission.

Fakta
Sådan er partiernes politik på området: 

* Af regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen på sigt ønsker at hæve udviklingsbistanden til 1,0 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). Efter valgudskrivelsen har Socialdemokraterne imidlertid meldt ud, at 
bistandsprocenten ikke skal stige i den kommende valgperiode.

* Enhedslisten og SF ønsker som minimum en tidsplan for opfyldelsen af målet, ligesom Enhedslisten på sigt vil have bistanden op på 1,5 procent af BNI. 

* Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil arbejde for en sænkelse af udviklingsbistanden til 0,7 procent af BNI.

* Konservative ønsker at lægge bistanden fast på 0,80 procent af BNI. 

Ifølge de seneste tal fra OECD gav Danmark sidste år
 0,85 procent af BNI i udviklingsbistand.

Kilde: Altinget: udvikling

Han bakkes op af biskop Henrik Stubkjær fra Viborg Stift, som kalder sparepolitikken for ”kortsigtet og forkert”.

”Jeg har ingen forståelse for, at enkelte partier vil spare på området, når vi oplever historisk store flygtningestrømme. De samme partier vil gøre mere i nærområderne, men der er allerede millioner af flygtninge i nærområderne. Det bedste værktøj er en langsigtet indsats mod fattigdom og konflikter,” siger Henrik Stubkjær, der er tidligere mangeårig generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Det er en helt syg kobling at opstille valget mellem nær velfærd og udviklingsbistand.

Peter Fischer-Møller
Biskop, Roskilde Stift

Fra bistand til nær velfærd
Ifølge Venstre skal pengene fra en besparelse på udviklingsbistanden bruges til blandt andet at styrke sundhedsvæsenet med én milliard kroner ekstra om året.

Særligt denne prioritering møder kritik fra de to biskopper. Det er nemlig et falsk alternativ, mener Henrik Stubkjær.

”Det er ubehageligt at spille to svage grupper ud imod hinanden på den måde. Det bør slet ikke være spørgsmålet. Landets budget er kæmpe stort, og jeg bryder mig ikke om, at det skal handle om hjælp til udviklingslande over for hjælp til danskere,” siger han.

Sparetankegangen er derfor et brud på traditionel dansk samfundstækning, mener Peter Fischer-Møller, som tilføjer, at de blå partier er med til at lukke Danmark om sin egen grænse.  

”Man kan prioritere mange andre steder, hvis man vil finde flere midler til den nære velfærd. Det er en helt syg kobling at opstille valget mellem nær velfærd og udviklingsbistand. Folk, der tjener så mange penge som mig, kunne eksempelvis sagtens betale noget mere i skat og få mere velfærd,” siger han.

Ribe-biskop vil ikke fælde dom
Peter Fischer-Møller og Henrik Stubkjærs kollega fra Ribe Stift, Elof Westergaard, ønsker ikke på samme måde at fælde dom over den blå bistandspolitik.

Han kalder sparetankegangen for bekymrende, men vil ikke vurdere, om den eksempelvis strider mod traditionel dansk samfundstænkning.

Han anerkender dog, at politikerne har et klart ansvar for at forholde sig til de massive udfordringer, kloden står overfor.

”Jeg er egentlig mest interesseret i vide, hvordan politikerne så vil tage hånd om de øgede flygtningeproblemer. Verden brænder i øjeblikket, og derfor må det være relevant at få svar på, hvordan udfordringerne skal tackles. Jeg vil ikke dømme politikken, men de partier, som vil spare, må på anstændig vis forklare, hvordan Danmark kan tage ansvar for øgede flygtningestrømme,” siger Elof Westergaard.

Han betragter det samtidig som en modsætning at skære i antallet af modtagne flygtninge, samtidig med at man skærer i udviklingsbistanden.

”Kristendommen har noget at sige”
Ifølge Peter Fischer-Møller giver det god mening, at han som biskop giver sit besyv med i den politiske debat.

Kristendommen er nemlig vigtig at huske i forhold til de langsigtede politiske dagsordener, som biskoppen mener, har været for fraværende i den eksisterende valgkamp.

”Kristendommen har ikke svaret på alt, og jeg vil heller ikke tage patent på det kristne synspunkt. Men kristendommen taler faktisk om det hele menneske og om ansvaret for ’enken, den faderløse og den fremmede’. Det må være en inspiration i debatten om emner som klima og udviklingsbistanden,” siger han og tilføjer:

”Grundtvig skrev, at vi i rigdom har drevet det vidt, når få har for meget og færre for lidt. Vi lever ikke længere i 1800-tallet, hvor citatet er fra. Vi er i 2015, hvor Danmark i langt højere grad bliver påvirket af globale forhold. Vi er ikke længere et lille samfund, som kan lukke os om os selv.”

Urimelig kritik
Hos Venstre kalder udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen det urimeligt, når biskopperne får det til at lyde, som om at Venstre ikke ønsker at hjælpe de fattigste i verden.

I hans ører lyder det, som om at de har lyttet lidt for meget til ”den socialdemokratiske skræmmekampagne” og for lidt til, hvad Venstre faktisk mener.

”Venstre foreslår at give det i udviklingsbistand, som FN anbefaler. Det vil fortsat betyde, at Danmark er et af de absolut mest generøse lande i hele verden,” siger Jakob Ellemann-Jensen.

Ifølge ham vil hver dansker efter Venstres besparelser give udviklingsbistand svarende til omtrent det dobbelte af, hvad hver franskmand og tysker bidrager med.

DF: ”Pas jeres kirkebutik”
Jakob Ellemann-Jensen tvivler samtidig på, at  biskopperne er opmærksomme på, hvad det betyder, når Venstre vil omlægge udviklingsbistanden, så der fokuseres mere på Afrika og mere på hjælp til flygtninge i nærområderne.

”Det vil betyde, at klodens allersvageste bliver hjulpet mere, end de gør i dag,” siger Jakob Ellemann-Jensen.

Hos Dansk Folkeparti kan udviklingsordfører Hans Kristian Skibby godt overleve, at besparelserne på udviklingsbistand får nogle biskopper til at brokke sig.

”De skulle tage at passe deres kirkebutik i stedet for at gøre sig til politikere. Hvis vores politik er så slem, så må englænderne, tyskerne og franskmændene være direkte ukristelige. De ligger langt under vores niveau,” siger Hans Kristian Skibby.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Kristian Skibby

MF (DD)
shippingmand (DFDS Transport 1992)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00