Blå blok: Minister bruger bådulykke til valgkampsfnidder

BISTAND: Det er unfair og skammeligt, når regeringen bruger flygtningetragedier i Middelhavet til at angribe blå bloks bistandspolitik, mener blå blok. Forhold jer til konsekvenserne af jeres politik, svarer udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Udviklingsordførerne fra Liberal Alliance, Venstre og Dansk Folkeparti kritiserer handels- og udviklingsministeren for at kæde flygtninge-bådulykker i Middelhavet sammen med blå udviklingspolitik. I må stå på mål for konsekvenserne af jeres politik, svarer ministeren. 
Udviklingsordførerne fra Liberal Alliance, Venstre og Dansk Folkeparti kritiserer handels- og udviklingsministeren for at kæde flygtninge-bådulykker i Middelhavet sammen med blå udviklingspolitik. I må stå på mål for konsekvenserne af jeres politik, svarer ministeren. 
Tyson W. LyallLise-Lotte Skjoldan

Få timer efter at op mod 950 mennesker søndag formiddag druknede ud for Libyens kyst, efterlyste handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) konkrete svar på, hvordan blå blok præcis vil skære i udviklingsbistanden.

”Tragedien i Middelhavet understreger behov for solidarisk bistand i Afrika og Mellemøsten. Hvordan vil Venstre og DF skære 2,6 mia. kroner?” skrev ministeren på det sociale medie Twitter.

Men den sammenkædning af katastrofe og udviklingspolitik er både ”billig”, ”unfair”, ”skammelig” og ”ulækker”, mener Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

”Det er dybt uklædeligt, at ministeren går ned på det niveau. Det er langt under mit niveau. Jeg vil ikke gå ind i den diskussion. Det er ulækkert, og han burde skamme sig,” siger Venstres udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen, og tilføjer:

Fakta
Sådan er partiernes politik på området: 

* Af regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen på sigt ønsker at hæve udviklingsbistanden til 1,0 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). 

* Enhedslisten og SF ønsker som minimum en tidsplan for opfyldelsen af målet, ligesom Enhedslisten på sigt vil have bistanden op på 1,5 procent af BNI. 

* Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil arbejde for en sænkelse af udviklingsbistanden til 0,7 procent af BNI.

* Konservative ønsker at lægge bistanden fast på 0,80 procent af BNI. 

- Ifølge de seneste tal fra OECD gav Danmark sidste år
 0,85 procent af BNI i udviklingsbistand.

Kilde: Altinget: udvikling

Vi har at gøre med mennesker, som dør. Det skal ikke bruges på valgkampsfnidder. At kæde en ulykke med næsten 1.000 dræbte sammen med Venstres politik på udviklingsområdet er så uklædeligt, at jeg ikke kan finde ord for det

Jakob Ellemann-Jensen
Udviklingsordfører, Venstre

”Vi har at gøre med mennesker, som dør. Det skal ikke bruges på valgkampsfnidder. At kæde en ulykke med næsten 1.000 dræbte sammen med Venstres politik på udviklingsområdet er så uklædeligt, at jeg ikke kan finde ord for det.”

Heller ikke Dansk Folkepartis udviklingsordfører Hans Kristian Skibby eller Liberal Alliances Mette Bock bryder sig om at blande de to forhold sammen. Mette Bock betegner det som ”billige tricks” fra ministeren, mens Hans Kristian Skibby kalder det unfair og peger på, at hans parti netop ønsker at prioritere midler til akut nødhjælp.

I en tid, hvor der er behov for brandslukning, er det ikke sjovt at skulle forsvare, at man vil skrue ned for vandet og skære ned på brandvæsenet. Men det er man nødt til. Så meget mandfolk bliver man nødt til at være i dansk politik

Mogens Jensen
Handels- og udviklingsminister, Socialdemokraterne

De tre partier ønsker at skære udviklingsbistanden ned fra de nuværende 0,85 procent af BNI til FN’s officielle målsætning på 0,7 procent.

Minister: Mand jer op
Mogens Jensen giver imidlertid ikke meget for de blå ordføreres kritik. Han står ved sit budskab om, at besparelser på udviklingsbistanden vil få konkrete konsekvenser.

Partierne må derfor ”mande sig op” og stå på mål for deres politik, mener ministeren.

”De blå ordførere må være nogle mandfolk og stå på mål for de konsekvenser, en nedskæring af udviklingsbistanden uvægerligt vil få. Med deres udtalelser forsøger de både at blæse og have mel i munden. Man kan ikke fjerne 2,6 milliarder kroner fra bistanden, uden at det får konsekvenser for klodens fattigste,” siger han og fortsætter:

”Jeg forstår godt, at det kan være svært at forsvare nedskæringer på bistanden i en tid, hvor vi på Middelhavet ser konsekvenserne af krig og konflikt i verden. I en tid, hvor der er behov for brandslukning, er det ikke sjovt at skulle forsvare, at man vil skrue ned for vandet og skære ned på brandvæsenet. Men det er man nødt til. Så meget mandfolk bliver man nødt til at være i dansk politik.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Kristian Skibby

MF (DD)
shippingmand (DFDS Transport 1992)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)









0:000:00