Blå blok stormer frem i ny måling

MÅLING: De blå partier går markant frem i ny Norstat-måling for Altinget. Men weekendens terrorangreb kan vende op og ned på mandatfordelingen i den kommende tid, vurderer Altingets politiske kommentator.

Hvis der var folketingsvalg i dag, ville blå blok vinde en overlegen sejr og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen blive ny statsminister. 
Hvis der var folketingsvalg i dag, ville blå blok vinde en overlegen sejr og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen blive ny statsminister. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Anne JustesenPer Bang Thomsen

De blå partier stormer igen frem blandt vælgerne, og hvis der var folketingsvalg i dag, ville de vinde en overlegen sejr over rød blok.

Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har lavet for Altinget i perioden 9.-15. februar.

Ifølge målingenen står de borgerlige partier til at få 58 procent af stemmerne, hvilket svarer til 102 mandater.

Det er en markant stigning siden den seneste måling fra januar, hvor Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative stod til at få 54,2 procent af stemmerne. 

Det får naturligvis et valg til at rykke langt væk. Men meningsmålingerne giver et meget flimrende billede for tiden, så man skal passe på med for håndfaste konklusioner.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget.dk

Omvendt ville de røde partier få en eftertrykkelig vælger-lussing, hvis statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) trykker på valgknappen i dag. Ifølge Norstat-målingen står rød blok til at få blot 41 procent af stemmerne mod 44,9 procent i januar. 

Konservativ nedtur
I blå blok er alle partier på nær Konservative gået frem siden årsskiftet.

Venstre går 1,8 procentpoint frem i forhold til januar-målingen. Det sker efter en måned, hvor partiet har været en del i medievælten, efter politisk ordfører Inger Støjberg fik forstyrret sin biograftur af en gruppe unge mænd med indvandrerbaggrund.

Hvis der var valg i dag, ville partiet få 24,5 procent af stemmerne mod 22,7 procent i januar.

Liberal Alliance går også frem fra 4,6 procent i januar til 6 procent i dag. Det sker efter meget fokus på Liberal Alliances økonomiske politik.

Omvendt må de i forvejen svækkede Konservative notere endnu et fald i vælgertilslutningen. Hvor partiet i januar mødte opbakning fra 3,9 procent af vælgerne, er det i dag blot 3 procent, der vil stemme på partiet, hvis der var valg i dag.

S igen på en tredjeplads
K-formand Søren Pape Poulsen kan dog trøste sig ved, at Konservative ikke er det eneste parti, som går tilbage i målingen.

I rød blok er det de to regeringspartier, Socialdemokraterne og Radikale, som oplever den største vælgertilbagegang.

Hvor Socialdemokraterne stod til at få 23,7 procent af stemmerne i begyndelsen af året, står de i den nye måling til at få blot 21 procent af stemmerne.

Derved er partiet igen landets trejde største parti efter Venstre og Dansk Folkeparti.

Radikale er faldet fra 7,4 procent i januar til 6,2 procent i februar.  

Holstein: Terror kan påvirke målinger 
Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, viser Norstat-målingen en dramatisk tilbagegang for rød blok.

"Det får naturligvis et valg til at rykke langt væk. Men meningsmålingerne giver et meget flimrende billede for tiden, så man skal passe på med for håndfaste konklusioner," siger han og peger på, at størstedelen af målingen er lavet før weekendens terrorhandlinger i København.

Målingen er foretaget mellem 9. og 15. februar. 

“Terroren kan potentielt få drastiske konsekvenser for vælgeradfærden. Det er endnu uklart, om Thorning vil blive belønnet for sin stilsikre optræden som svar på den islamistiske terror, eller terroren entydigt vil give et kvantespring til Dansk Folkeparti,” siger Erik Holstein.

Derfor bliver det interessant at holde øje med de kommende ugers meningsmålinger, siger han.

”Viser tendensen fra Norstat-målingen at holde i de kommende uger, kan Thorning ikke længere håbe at genvinde regeringsmagten. I så fald kan det ende med, at regeringspartiernes ledere helt vil koncentrere sig om at minimere skaderne for deres egne partier. Og så kan regeringsperioden ende meget kaotisk.”

Som i andre meningsmålinger er der en vis statistisk usikkerhed. Den maksimale statistiske usikkerhed i denne måling er +/- 2-3 procentpoint per parti.

Kilde: Norstat for Altinget. Målingen er foretaget på net og telefon i perioden 9/2 - 15/2 2015 blandt 1394 respondenter. Maksimal statistisk usikkerhed per parti er +/- 2-3 procentpoint.

Dokumentation

Målingen er foretaget af Norstat for Altinget på net og telefon i perioden 9/2 - 15/2 blandt 1394 respondenter.
Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse og stemte ved seneste Folketingsvalg.

Maksimal statistisk usikkerhed per  parti er +/- 2-3 procentpoint.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00