Debat

Børns Vilkår: Kontanthjælpsloft må ikke ramme udsatte børn

DEBAT: Der er risiko for, at kontanthjælpsreformen kommer til at gå ud over børnene. Derfor skal effekterne overvåges, så børnene holdes skadesfri, skriver Rasmus Kjeldahl fra Børns Vilkår.

Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Kjeldahl
Direktør i Børns Vilkår

Regeringen har med flere initiativer skåret i ydelserne for i forvejen dårligt stillede grupper, heriblandt kontanthjælpsloftet, der blev stemt igennem sammen med 225-timersreglen og den såkaldte integrationsydelse.

Hensigten med reformen er at få flere i beskæftigelse, og lykkes det, vil det naturligvis også komme børnene i familierne til gode. Men hvad hvis det ikke lykkes? Hvem griber så børnene?

Erfaringen fra dagpengereformen viser jo, at man reelt ved meget lidt om konsekvenserne ved at justere på de sociale ydelser. Her endte langt flere på kontanthjælp end forventet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Når familierne får færre penge, rammer det børnene. For børn er fattigdom ofte forbundet med skam. På BørneTelefonen, hvor børnene ringer anonymt, blev vi for nylig vi kontaktet af en pige, der blev mobbet med, at hun lugtede grimt og havde genbrugstøj på – familien havde ikke råd til andet.

En anden pige fortalte, at fordi hendes mor er på kontanthjælp, havde de ikke penge. Pigen var nu begyndt at gå i seng med mænd for penge. Moderen troede, hun lånte pengene af venner.

Børnene bør holdes skadesfri: De er vores fremtid og en ressource, der kræver investeringer, ikke nedskæringer.

Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår

En tredje pige berettede, at hun var nødt til at stjæle mad for at få noget at spise.

Vi må se på de samlede effekter

Det er bare et par eksempler på, at børnene kommer i klemme, når familien har sociale problemer eller mangler penge. Noget der desværre ofte er en sammenhæng mellem. Børns Vilkår er enige med regeringen i, at det vil være godt for familierne, hvis forældrene kommer i arbejde.

Men vi er nødt til at have øje for de samlede effekter af et kontanthjælpsloft og ikke se snævert på beskæftigelsen.

Derfor er regeringen også nødt til at forholde sig til, at boligorganisationerne vurderer, at omkring 14.000 familier vil få vanskeligere ved at blive boende i deres bolig som følge af kontanthjælpsloftet. For boligselskaberne er det nemlig ikke nyt, at der er sammenhængen mellem fattigdomsskabende ydelser og antallet af udsættelser.

Børnene skal holdes skadesfri
Når fogeden banker på, har det store konsekvenser for børnene. Ifølge forskningen kan det være voldsomt traumatiserende, ligesom der er en sammenhæng mellem udsættelser, anbringelser af børn og skilsmisse i de familier, der er blevet sat ud af deres hjem.

Socialministeren har talt varmt for brug af evidens på det sociale område: Vi skal vide, hvad der virker.

Dette må gælde for såvel anbringelsesområdet som for fattigdom og social isolation. Som minimum må man overvåge reformens effekter, ikke mindst med henblik på børnenes situation.

Børnene bør holdes skadesfri: De er vores fremtid og en ressource, der kræver investeringer, ikke nedskæringer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Kjeldahl

Direktør, Børns Vilkår
cand.agro. (Københavns Uni. 1990), ph.d. i økonomi (London 1995)

0:000:00